reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród siłami natury, sposoby łagodzenia bólu, porady i ciekawostki :)

mala.di mi na szkole rodzenia mówili że w warszawie jest jeden szpital w kótrym odbierane są porody w wodzie. Tylko sobie nie mogę przypomniec który:-(

reklama
Przeleciałam tak na szybko ten temat i widzę, że jest zainteresowanie porodem w wodzie... ewa86, pytałam o to na Ujastku bo w zasadzie ten sposób w ogóle skierował mnie na zainteresowanie się Ujastkiem. Ale u mnie odpadło jeszcze zanim było pewne, że muszę mieć cc. Trzeba być nieskazitelnym jak łza - to raz. Żadnych problemów w ciąży: czyli żadnych infekcji, żadnych złych wyników badań, żadnego wspomagania się lekami (nie chodzi o witaminy tylko lekarstwa). Dwa - trzeba mieć trochę szczęścia, bo faktycznie na Ujastku jest tylko jedna położna z uprawnieniami do tego typu porodów. Przypuszczam, że wtedy trzeba się już umawiać konkretnie z tą położną na telefon...

Ostatnia edycja:
mala.di mi na szkole rodzenia mówili że w warszawie jest jeden szpital w kótrym odbierane są porody w wodzie. Tylko sobie nie mogę przypomniec który:-(

teraz jak tak grzebałam w necie to natknelam sie na informacje że na żelaznej jest on mozliwy...ale ze tam mają tylko jedną taką wanne, wiec jesli akurat nie jest zajeta to moze sie udać:-D
ale tak na serio, to bardzo niefajne ze sa takie super sposoby na łagodzenie bólu, ułatwianie porodu a my nie mamy do tego dostepu....

no i też szpital w międzylesiu proponuje taką opcje...o ile dobrze zrozumialam
http://www.mssw.pl/1/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=8
, ale to juz w sumie pogranicze w-wy... i to z drugiej strony niz ja, wiec mialabym tam z 80km

Ostatnia edycja:
Mi się osobiście wydaje że to przez to że to droga sprawa jest żeby wyszkolic personel, kupic specjalną wannę itp. No i jak pisała dzag82 nie każdy się nadaje w sensie zdrowotyn do takiego porodu. Wiec skoro jedna na kilkanaście rodzący miałaby łatwiejszy poród to kogo to obchodzi niech się męczy... Niestety cała służba zdrowia ma takie podejście do pacjenta :no:

mala.di zdaje mi się czy ty chcesz rodzic na inflanckiej?? Bo tam mają koło porodowe:tak: to też zajebista sparawa i napewno wygodniejsze niż łożko ;-)

Porod w wodzie jest z zasady naturalny i znieczulenia sie nie dostaje (tak przynajmniej tutaj jest). Ja mialam tylko gaz ale i tak polecam, bo woda lagodzi bol, rozluznia miesnie i skore, przyspiesza rozwarcie i najczesciej kobieta nie popeka no i ja to akurat potwierdzam. Tego gazu mialam tyle ile chcialam, nawet mi butle zmieniali bo sie w trakcie skonczyl:-) I tak jak dziewczyny pisza ciaza musi od poczatku przebiegac bez zadnych komplikacji, no i u mnie to jest bezplatne. Acha, basen porodowy jest odpowiednio wyprofilowany wiec rodzaca moze sobie przybierac rozne pozycje, w ktorych najlepiej jej sie znosi skurcze. Mozna siedziec, lezec, kleczec, kucac, miejsca jest duzo wiec generanie "plywa sie" jak sie chce:tak: Moim zdaniem to jest wlasnie fajne, bo mi sie lepiej znosilo skurcze "w ruchu" ze tak powiem. W kazdej chwili jesli kobieta stwierdzi, ze jednak chce znieczulenie to z basenu sie moze wyskoczyc na lozko. Ja tym razem tez tak zamierzam rodzic i poki co nie mam zadnych przeciwwskazan i oby tak zostalo:tak:

W szpitalu w Policach, czyli tym który wybrałam właśnie tak jest. Jest jednak tylko jeden basen i akurat jak sala jest zajęta, to niestety nie jest dostepny. Ale jeśli mi się trafi sala z basenem, to chetnie do niego wskocze :) No i jest to zupełnie darmowe, a położnych jest kilka, które taki poród mogą odebrać.
Mówiła mi tylko jedna położna, że generalnie nie ma się co nastawiać, że zwykle najlepiej te porody wychodzą, jak są spontaniczne :)

Ostatnia edycja:
pamelcia, wiesz, mi sie nie wydaje by ten międzyleski szpital był jakiś bogaty, najlepszy.. a jednak bylo ich stać. to kwestia chęci chyba bardziej. zreszta gdyby to byla kwestia kasy mogliby przeciez pobierac opłate za poród do wody...zwróciłoby się im z nawiązką
Miejmy nadzieje, ze to podejscie im sie zmieni...i ze jak nie ja, to chociaz moja córka bedzie miała łatwiej.

ja chcialam rodzic do tej pory na madalinskiego :p rozwazalam rowniez inflancja ze wzgledu na darmowe zzo. no i te fajne pokoje wlasnie i ich wyposazenie :) ale na dzisiejsza chwile wygrywa żelazna, i jesli bede miala rodzic naturalnie, to w pierwszej kolejnosci tam wlasnie pojade, bo tam tez maja te wszystkie piłki, fotele... no i wanne :p
madalinskiego chyba wyklucze bo nie maja pojedynczych sal do porodu :baffled:
no ale u mnie byc moze skonczy sie cesarka

Ostatnia edycja:
ja chciałam od początku rodzic w bielańskim i tam chodzę na szkołę rodzenia. Ale poźniej myślałam właśnie o żelaznej ale tam jest płatne znieczulenie :-( i chyba poród rodzinny też :-( a do tego 2 miesiace temu szkołe rodzenia mieli pełną już do października:szok: ale i tak kusi mnie ten szpital ze względu na walory estetyczne :-p

no wlasnie... tamte ich sale są bajkowe po prostu :-D moja kolezanka dopiero co tam rodzila, jest mega zadowolona. mnie poród rodzinny nie interesuje, wiec nawet nie wiem. a zzo no to owszem, na zyczenie pacjentki jest platne... ale chyba jednak mnie troche ono przeraza, a maja tam tak mile, pomocne, polozne i te wszystkie sprzety ze chyba dam rade bez tego znieczulenia

reklama
mala.di a ta twoja koleżanka to tak z marszu się tam dostała?? z ulicy że tak powiem:-p bo słyszałam że bardzo cieżko tak przyjechac i odrazu zostac przyjętym bo mają prawie zawsze przepełnienie i dużo chętnych do rodzenia wiec czesto odsyłają gdzie indziej:-( a tego bym nie chciała

Do góry