reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród - pytania, wątpliwości, wskazówki...

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Mońcia- muszą kobiety zmuszać do chodzenia, bo dzięki temu macica się szybciej obkurcza, a więc mniej się krwawi no i wszystko się łatwiej goi i schodzi opuchlizna, wiadome, że mogła dobrać trochę bardziej ludzkie słowa... Ja również byłam zachwycona położnymi ze szkoły rodzenia, dopóki nie poznałam babki w szpitalu która chodziła na szkołę, a potem tam rodziła. Ponoć pokazują druga twarz:-D ale jak ostatnio byliśmy na szkole położna mówiła, że jej koleżanka wraz z inną przez jeden dyżur odebrały 6 porodów to nie dziwie się, że nie miały czasu na głaskanie i dopieszczanie;-)

reklama
ja mam darmowe zajęcia - 8 wykładów i chyba 8 ćwiczeń(ale może i więcej...? ) ... (każde zajęcia po 1,5h )
i 17 maja idziemy zwiedzać trakt porodowy :)

Kaliope , ale z tego co wiem to po cesarce raczej się nie schodzi z łóżka po 8h ... to jest normalna poważna operacja a nie jakieś tam nacięcie i zszycie :) ale nie wiem jakie są realia do tego jak być powinno

ja tez jestem po cc w wojewódzkim wlasnie i, uwierzcie, bylo koszmarnie. Tzn. na lekarzy narzekac nie moge, choc mysle ze mogli mnie bardziej informowac o tym co sie dzieje, bo jak kobieta slyszy tylko ze jej dziecko slabo oddycha przy skurczach to wyobrazcie sobie, co przezywa. Natomiast polozne w tym szpitalu byly naprawde paskudne. Po cc powinno sie lezec przez 12h na plasko, nawet glowy podniesc nie mozna. I nagle, po calym tym lezeniu, kiedy znieczulenie ledwie zeszlo i wydaje Ci sie, ze brzuch zwyczajnie pęknie, wchodzi położna i z calym impetem, bez zadnego uprzedzenia robi "sruuuu", składając łóżko do pozycji siedzącej. Myślałam, że zamorduję;) mnóstwo bylo takich akcji. Ja rozumiem, ze one są zajęte i na "głaskanie" pacjentek nikt czasu miec nie bedzie, ale obchodzenie się z rodzącą jak z mięsem, do przyjemnosci nie należy.

Mońcia a Ty na kiedy masz termin?

_isis__
user-offline.png
z tym "srrrruuuu" do gory to az mnie zabolalo :no:

ależ ja nie mówię, o takich ekstremalnych sytuacjach, bo każdy na szacunek zasługuje, próbuje czasami zrozumieć takie zachowanie, a że dla nich to rutynka i za przeproszeniem "laskę kładą" na to, że nawet zwierzęcia się tak nie traktuje to już inna kwestia....

mi sie wydaje ze polozna jest tylko od tego by nam pomoc.. w sensie umilic porod.. bo urodzic to my i same w polu urodzimy... tak sie kiedys rodzilo.. teraz ma tylk odogladac i wspierac.. bo nikt za nas tego nie zrobi... to ma byc nasz przewodnik po gorach ktory nam zrobi kanapki i zapewni towarzystwo.. ale pod gore nas nie wciagnie.............

kiedyś po cc (lata 70) leżało się plackiem 2 tyg, teraz trzeba od razu łazić, żeby zakrzepy się nie porobiły. Wstaje się po 8/12 h

mnie uruchomiły po cc bardzo sprawnie i delikatnie, położne były super, gorzej z siostrami noworodkowymi

bo to jest tez tak, ze zalezy na kogo akurat sie trafi. Ja przez te dwie polozne mam ogólnie bardzo zle zdanie o calym swoim pobycie w tym szpitalu. Nie mówie, ze powinny skakać nad pacjentkami, ale mogłyby darowac sobie teksty w stylu " no, kobieto bardzo nam przykro, ale teraz to tobą nikt juz sobie glowy zawracac nie bedzie, dziecko juz urodzilas". Jak dla mnie nie jest to normalne, a swoich frustracji nie powinno się przelewac na pacjentki. tyle.

isis - na 17 lipca na razie mam termin z usg , a z miesiączki mam na 14 lipca ;-)

ja też uważam że położna jest od opieki nad ciężarną i potem nad kobietą która dopiero co urodziła dziecko (jeszcze jak pierwsze to w ogole kobieta w stresie i nerwach) i skoro wybrały taką pracę to powinny robić to rzetelnie , tak żeby chociaż ich podejście wspominało się miło... bo to chyba najważniejsze jak ktoś nas traktuje i przygotuje do wyjścia z maluszkiem... a takie kładzenie laski to sorry ale to nie jest miejsce na takie zachowanie ... położne zapomniały już jak to jest mieć swoje dziecko i w ogole chyba zapominają o odruchach ludzkich (mówie o tych co właśnie potrafią rzucać takimi tekstami chamskimi....ale ja dłużna nie będę ;) )

reklama
A ja dzisiaj ide ogladac szpital na Bogucicach a w przyszly czwartek na Lubinowa... Jeju... Coraz blizej, a mnie czasem panika lapie... :szok:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry