reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród....już.... tuż ......tuż...

Efuniu sama jestem ciekawa i obawiam się, że jeszcze bardziej Ci poplączę. Mi lekarka mówiła że daje zwolnienie do końca ciąży a to jak jest to uznawane... zależy od ZUSu.
Czyli nie wiem sama. Może Twój Zus nie zaliczy tego zwolnienia w macierzyński. Nie wiem jak się tego dowiedzieć, bo wiadomo jak to bywa w ZUSach - nikt nic nie wie a Ty stracisz dzień i niczego się nie dowiesz.

Z kolei moja kadrowa radziła mi po prostu wziąść na sam koniec zwolnienie od innego niż ginekolog lekarza - wtedy ZUS na pewno nie zaliczy tego w macierzyński.

reklama
hmmm, no i od jakiego weźmiesz patka w razie czego?
bo mi nic nie przychodzi do łba..
od internisty?
ta połozna tez nam to mówiła...

tyle kodeks pracy:
§ 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu
MOGĄ! i tyle... w przepisach zusu o zasiłkach chorobowych oraz zasiłku macierzyńskim ani słóweczka nie widzę...

Efuniu żeby iść państwowo tobym musiała do Łodzi po skierowanie do internisty pojechać. No w 9 miesiącu to ja na pewno po całej Polsce będę podróżować ;D.
Od prywatnego może uznają zwolnionko, ale chyba pójdę na całość i sobie daruję (czyli do końca pociągnę na zwolnieniach od gina) Nie zarzekam się jeszcze ale ja jestem w tej dobrej sytuacji, że mi w roku przysługuje 35 dni urlopowych. Jak mi się skończy macierzyński to na urlopik przejdę, a potem będzie nowy rok... i drugi urlopik. A potem moja mama do opieki- - a ja do pracy będę już musiała wrócić.

kurde... a więc nadal jestem w kropce...
jutro zadzwonię do mojej kadrowej niech gada z tymi w zusie...
i do mojej siostry... niech coś wyciągnie od prawnika...

Efunia z tego co ja się dowiedziałam wszystko zależy od lekarza.. Ci co mają Cię gdzieś mówią, że 2 tygodnie przed porodem musisz iść na macierzyński... a ZUS twierdzi, że jeżeli gin wystawia zwolnienie to oni je uznają.. ja mam zamiar być na zwolnieniu do terminu porodu.. a potem się okaże..

no i ja mam zamiar się wykłócić w razie czego u gina o to zwolnienie...
sypnę mu paragrafami z kodeksu pracy i może czegoś jeszcze jak znajdę i tyle...
:)

reklama
Do góry