reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród czyli - Koniec naszej "drogi" tuż tuż

reklama
mam walnietego lekarza przychodniowego
sory, ale musialam to napisac

nie chcial mi dac zwolnienia przedluzenia, mowi ze na dwa tygodnie przed porodem mam brac macierzynski
tylko ze ja mam wiedcej niz 2 tygodnie wrr
chyba musze zachorowac na angine, bo przeciez nagle do roboty nie pojde :eek:

mam walnietego lekarza przychodniowego
sory, ale musialam to napisac

nie chcial mi dac zwolnienia przedluzenia, mowi ze na dwa tygodnie przed porodem mam brac macierzynski
tylko ze ja mam wiedcej niz 2 tygodnie wrr
chyba musze zachorowac na angine, bo przeciez nagle do roboty nie pojde :eek:

Słuchaj Kochaniutka pójdź jeszcze raz do lekarza i powiedz jemu że to jego zasra***y obowiązek aby wypisał Ci L4,
macierzyński się bierze po porodzie a nie przed.
Ja miałam termin obliczony na 17.a nie urodziłam nawet w kwietniu bo moja córeczka przyszła na świat 8 maja i do tego dnia dostałam L4.
Więc głowa do góry i nie przejmuj się.
Niech ten dureń wypisze Ci L4

powiedzial ze zus sie jego czepia jak daje l4 do samego porodu
jest jakis przepis zeby brac macierzynski 2 tygi przed porodem
dla mnie to jakas nowosc
zaparl sie i kropka
mysle o takim zwyklym rodzinnym lekarzu, jak pojde prywatnie to chyba nie odmowi nie?

anija a słuchaj nie możesz iść do innego ginekologa i zapytać się czy nie wystawi Ci L4 bo nie chcesz brać macierzyńskiego.
Lepiej zawsze te 2 tygodnie posiedzieć dłużej z dzieckiem w domu.
Bo jak pójdziesz do zwykłego lekarza to nie wiem czy da Ci L4.
A jeśli da to możesz mieć płatne te 2 tyg. tylko 80% a nie tak jak ciążowe L4 100%

powiedzial ze zus sie jego czepia jak daje l4 do samego porodu
jest jakis przepis zeby brac macierzynski 2 tygi przed porodem
dla mnie to jakas nowosc
zaparl sie i kropka
mysle o takim zwyklym rodzinnym lekarzu, jak pojde prywatnie to chyba nie odmowi nie?

No właśnie słyszałam ostatnio, że to kompletna bzdura i wszyscy panikę sieją, a ZUS nie może bez naszej zgody tego macierzyńskiego sam zacząć naliczać na 2 tygodnie przed porodem.
Ponoć w Kodeksie Pracy jest zapis, że kobieta może sobie zażyczyć aby macierzyński liczyć przed porodem, ale przecież to nie jest obowiązek. Wszystko ponoć zależy od nas, od naszej woli.
Rozmawiałam też na ten temat z moją ginekolożką i to samo mi powiedziała, że ZUS nie może sam sobie tego zarządzić i tego też nie robi i że wszyscy nasi lekarze ginekolodzy wypisują L4 do momentu porodu, a nawet dostali taki przykaz od ordynatora szpitala kilka lat temu.
Jak byłam w szpitalu to babki ciężarne też mi potwierdziły, że ZUS sam zabrać nam tego macierzyńskiego nie może.
Więc chyba to prawda co?
Ja np. mam termin jutro i byłam do 21 lutego na normalnym ginekologicznym L4, a od 22 lutego do 6 marca jestem na szpitalnym. Także L4 dostałam nawet na zapas, za moim terminem.

reklama
Anija - rodzinny Ci napewno da, tylko że takie 80 % płatne a nie 100 %, jak w przypadku tych ciązowych L4 z literką B.
Ale coś w tym jest bo ja mam termin na 13 marca i przed ostatnią wizyta wszyscy mi mówili : oby Ci dał jeszcze zwolnienie! No i dał - na szczescie do 12 marca, ale nie wiem co to za łaska....

Do góry