reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

POROD:)co?gdzie?kiedy?z kim?jak?itd

reklama
Przepraszam Sumko , nie zauwazylam pytania, powninnas dostac w sklepach zielarskich ja mieszam z wit E a potem pod koniec bede tez dodawac wiesiolek ;)
W aptekach to panie pytaja czy aby nie chodzi o taki olejek do pieczenia hehe ;)

Dziewczyny mam ważne pytanie. Czy znacie może jakiegoś lekarza okuliste z Warszawy który dałby skierowanie na cesarskie cięcie???????? Piszcie na priva.

Pysia - dokladnie pozytywne nastawienie, bliska osoba, chec pomocy maluchowi i mila i konkretna, znajaca sie na rzeczy polozna, ktora Ci pomaga plus masazyki, pileczka i spacerki, cieply prysznic i raz dwa urodzimy:))))))

Asiu
- czy mozesz wkleic jeszcze raz ten tekst o masazu krocza???

Aniu wklejam tekst ze strony Fundacja Rodzic po Ludzku, dodam tylko ze w ksiazce " W oczekiwaniu.." mowia o 2 sposobie masazu a mianowicie :
- wsadzamy 2 palce wskazujace lub kciuki ( zalezy kto masuje i jak wygodniej ) do pochwy, przyciskamy do scian bocznych i zsuwamy do dolu, potem spowrotem do bokow i tak 3 minutki. Pierwszy podstawowy sposob jak nizej:

Jak możesz uniknąć nacięcia krocza?

* Wykonuj podczas ciąży ćwiczenie Kegla: napnij mięśnie krocza i odbytu i utrzymaj je tak przez 10 sek., rozluźnij się i odpocznij. Ćwicz regularnie aż do porodu w różnych pozycjach, kilkadziesiąt razy w ciągu dnia.
* Bądź aktywna w czasie ciąży, gimnastykuj się, pływaj.
* Uelastycznij krocze poprzez specjalny masaż - w ostatnich tygodniach ciąży przez 5 minut dziennie masuj tkanki pomiędzy dolną częścią wejścia do pochwy a odbytem. Chwyć je palcem wskazującym i kciukiem, następnie delikatnie naciągaj aż poczujesz lekkie pieczenie. W czasie masażu używaj naturalnego olejku (np. migdałowego lub z kiełków pszenicy).
* Zapisz się do szkoły rodzenia - zyskasz wiele informacji i umiejętności które pozwolą ci lepiej kontrolować przebieg porodu.
* Staraj się przeć w pozycji jak najbardziej pionowej, nie przyj "na siłę" zatrzymując oddech.
* Poproś położną, która będzie ci towarzyszyła, żeby starała się ochronić krocze.
* Unikaj znieczulenia zewnątrzoponowego - przy takim porodzie nacięcie krocza wykonywane jest rutynowo.

Wiecie, ze mnie szkola rodzenia zamiast pomoc i uspokoic to napedzila troche stracha. Po tych filmikach o porodzie, cesarce itp. jak wrocilam do domu to tak sobie pomyslalam, ze ta ciaza moglaby trwac i trwac i mnie sie tam wcale nigdzie nie spieszy.
No a potem zajrzalam na kwietniowki gdzie juz rozdwajanie pelmna para, poczytalam o ich relacjach z porodow no i strach jak reka odjal... w koncu liczy sie rezultat ;D

A choc ciagle zapominam o cwiczeniach (jedynie sporadycznie pamietam o Keglu) to kupilam sobie w tym tygodniu taka wielka pilke bo w szpitalu maja co prawda kilka ale dla pewnosci lepiej miec wlasna. I tak sie teraz od czasu do czasu bujam na niej i mysle oby mnie to bujanie potem tak uspakajalo jak teraz :)

reklama
oj te pilki sa super! w szkole rodzenia lubilam sobie na takiej siedziec i fajnie tez kleczec przed nia i opierac sie na niej klatka piersiowa i tak sie kiwac troche. Teraz jak mnie troche brzuch pobolewa to robie sobie gore z poduszek, o to sie opieram i bujam :D

Do góry