reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
lepiej przeniesc prowadzenie calej ciazy do prywatnego gabinetu, duzo lepsza opieka i zainteresowanie pacjentka. najlepiej poszukaj lekarza ktory pracuje w szpitalu w ktorym chcesz rodzic i ma tez prywatna praktyke.

reklama
czesc nie wiem czy dobrze trafilam, ale spróbuje. :/
jestem w 18 tygodniu ciąży i nie do końca wiem jak jest ze zwolnieniem lekarskim. byłam dzisiaj u swojego lekarza i powiedziałam mu że pracuje w sklepie spożywczym i dźwigam (przez co ciągle boli mnie brzuch i mam zawroty głowy itd.) i ze nikogo w pracy nie interesuje że jestem w ciąży i czy jest możliwość wystawienia L4. on stwierdził, że nie ma podstaw, żeby mi wystawić zwolnienie i to pracodawca ma obowiązek zapewnić mi takie stanowisko pracy, żebym nie dźwigała. co robić, boję się że przez tą pracę zrobię krzywdę mojemu maleństwu!!!!

pracodawca ma obowiązek zmienić Ci warunki pracy w ciąży a jeśli jest to niemożliwe to zwalnia ze świadczenia pracy,zaniosłaś zaświadczenie ze jesteś w ciąży?, jeśli się na to nie zgodzi to napisz do PIP. jesli dobrze sie czujesz to lekarz nie ma obowiązku wystawienia L4 bo ciaza to nie choroba, może spróbuj iść do innego lekarza na NFZ, jeśli nie stać Cie na prywatnego ( bo w calej ciazy to spory wydatek)

pracodawca ma obowiązek zmienić Ci warunki pracy w ciąży a jeśli jest to niemożliwe to zwalnia ze świadczenia pracy,zaniosłaś zaświadczenie ze jesteś w ciąży?, jeśli się na to nie zgodzi to napisz do PIP. jesli dobrze sie czujesz to lekarz nie ma obowiązku wystawienia L4 bo ciaza to nie choroba, może spróbuj iść do innego lekarza na NFZ, jeśli nie stać Cie na prywatnego ( bo w calej ciazy to spory wydatek)

zaświadczenie o ciąży zaniosłam do pracy a lekarzowi mowiłam że się czuje kiepsko to kazał mi brać 3 razy dziennie nospe.w pracy tez rozmawialam że mam nieodpowiednie stanowisko pracy poniewaz jestem w ciazy, to stwierdzili zebym prosila kolezanki o pomoc a za chwile wolaja mnie do przyjmowania towaru...
no trudno, jutro ide prywatnie do lekarza. dziękuję wam za pomoc:)

mam pytanie: W jakim czasie od urodzenia dziecka można składać o rodzinne + dodatki??? Czy mogę zrobić to za jednym zamachem jak będę starała się o wychowawcze płatne w listopadzie???

martina już napisałam, że starasz się o to wszystko jednocześnie - na jednym wniosku. To są świadczenia powiązane ze sobą bezpośrednio. Najpierw jest ustalane czy wogóle masz prawo do zasiłku rodzinnego (kryterium dochodowe) a następnie, do jakich dodatków do tego zasiłku masz jeszcze prawo. Jednym słowem - jak nie masz prawa do zasiłku rodzinnego to nie masz, z automatu, prawa do żadnego z dodatków do zasiłku rodzinnego.
Ewentualnie można dostać już teraz sam zasiłek rodzinny, jak jeszcze nie jesteś na wychowawczym, a kwalifikujesz się dochodem, a jak zaczniesz UW to wtedy przyjść po jeszcze jeden dodatek z tego tytułu - natomiast odwrotnie jest to wykluczone, nie może być takiej sytuacji że pobierasz jakiś dodatek do zasiłku rodzinnego, bez zasiłku rodzinnego.
Natomiast dodatek z tyt. urodzenia dziecka możesz pobrać przez okres roku od dnia urodzenia, więc możesz go dostać kiedy tylko chcesz, od momentu kiedy przyznają ci zasiłek rodzinny. Jak zaznaczysz na początku, to dostaniesz już przy pierwszej wypłacie wszystkich świadczeń, jak masz kaprys dostać go w lutym, to sobie zawnioskujesz o niego w lutym (pod warunkiem że w lutym nadal będziesz pobierać zasiłek rodzinny)

Dziewczyny czy którakolwiek z Was była może na komisji w sprawie przydziału mieszkania? Jeśli tak, bardzo proszę o kilka słów. Dla mnie to bardzo ważne, zbliża mi się teramin, a to będzie mój pierwszy raz. Chciałabym wiedzieć co i jak, może się uda dostać jakąś "kanciapę"...

Dziewczyny czy którakolwiek z Was była może na komisji w sprawie przydziału mieszkania? Jeśli tak, bardzo proszę o kilka słów. Dla mnie to bardzo ważne, zbliża mi się teramin, a to będzie mój pierwszy raz. Chciałabym wiedzieć co i jak, może się uda dostać jakąś "kanciapę"...

Chodzi o mieszkanie komunalne?

Lenkaa pytam bo gościu w urzędzie powiedział że mam teraz składać o rodzinne i ten ewentualnie dodatek za urodzenie dziecka, ja mówiłam że wolę złożyć wszystko razem w listopadzie, to on że teraz lub w październiku mam składać o rodzinne i dodatek a w listopadzie o wychowawcze:/ Sugerował że już teraz muszę to załatwiać :(

Widze, że zasiłki rodzinne na tapecie, więc i ja mam pytanie...
Gdzie sie składa papiery na rodzinne? i czy sa jakies wymogi?

reklama
Widze, że zasiłki rodzinne na tapecie, więc i ja mam pytanie...
Gdzie sie składa papiery na rodzinne? i czy sa jakies wymogi?
składasz w mopsie, a wymóg, to zarobki nie przekraczające 504 zł netto na osobę
my złożyliśmy, bo mój mąż na umowie ma 1700 zł brutto, ale u nas dochód został przekroczony o 7 zł na osobę i stwierdzili, że jesteśmy za bogaci, aby otrzymac zasiłek rodzinny i dodatek (to 3 becikowe)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry