reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Alis tu metraż też, ale z tego co mi wiadomo to 5m2... U nas jest koma bo na mieszkaniu o pow. 27m2 czyli samej mieszkalnej jakieś 19m2 mieszka 5 osób :crazy: Więc jest przej...ane. Zarobków nie mam, tylko alimenty na dzieci. I masz babo placek, póki co nie pracuję bo i jak. Tu mnie bolą te dochody, bo w trójkę na własnym mieszkaniu to nie wyżyjemy, a nie dam rady im chyba wytłumaczyć, że się do pracy niebawem wybieram.
Najbardziej mnie interesuje co oni na tej całej komisji pytają. W sumie to nie mam zamiaru się im spowiadać co, jak i dlaczego. Pewne sprawy są zbyt intymne i zbyt delikatne by obcym opowiadać :sorry2:

Jeśli mówimy o mieszkaniu komunalnym to u mnie było tak, że mama zwyczajnie złożyła wniosek o przydział mieszkania na 3 osoby (mnie, siostrę i siebie). U nas było warunkiem 6m2 (widocznie się to zmieniło na 5m2) i zarobki nie przekraczające ileś tam na osobę (ja ani siostra wtedy nie pracowałyśmy bo jeszcze się uczyłyśmy, także mamy zarobki dzieliło się na trzy). Po weryfikacji tego wniosku wciągnęli nas na listę i czekaliśmy. Po trzech latach dostała mama pismo, że jest mieszkanie. Trzeba było znowu złożyć dokumenty o zarobkach (nadal z siostrą nie pracowałyśmy) i jako że wszystko się zgadzało dostaliśmy mieszkanie. W którym zresztą mieszkam teraz ja z mężem i Majką, a mama z siostrą na starym mieszkaniu ;P Nigdy żadnych komisji nie miała, także nie bardzo wiem o czym mowa...

reklama
to może i my mielibyśmy szansę na mieszkanie socjalne???? jakoś wcześniej w ogóle o tym nie pomyślałam...
kryterium dochodowe na pewno spełniamy, u nas w mieszkaniu (45 m kw) na razie są zameldowane 4 osoby, ale można dorzucic mojego męża i ewentualnie wujka...
od czego trzeba w ogóle zacząc???

O socjalnym mieszkaniu to ja bym nie myślała nawet...socjalne mieszkania to ruiny, jeśli już to komunalne.

Mam pytanie do dziewczyn, które ubiegały się o datkowe 2 tyg zasiłku macierzyńskiego...
Czy potzrebuję jeszcze jakies dokumenty oprócz podania o ww urlop????
Jutro z rana chyba się wybiorę do ZUSu:baffled:

O fuck komunalne, komunalne mieszkanie. Socjalne dostają po eksmisjach, i takie tam....

Alis dzięki za odzew. U nas jest komisja po to by udowodnic dlaczego akurat ja powinnam dostać mieszkanie...

dziewczyny nie wiecie jak to jest bo powiedzy niby od 16 listopada mam isc na wychowawczy urlop a co jesli na urlopie wypoczynkowym poszłabym na zwolnienie?
to oni przedłużą potem mi wypoczynkowy i nie wiem jak to jest jak ubiegam sie o rodzinne i płatny wychowawczy?

dziewczyny nie wiecie jak to jest bo powiedzy niby od 16 listopada mam isc na wychowawczy urlop a co jesli na urlopie wypoczynkowym poszłabym na zwolnienie?
to oni przedłużą potem mi wypoczynkowy
jesli weźmiesz L4 ( na siebie) w trakcie urlopu wypoczynkowego to ten urlop automatycznie się przerywa. jednak po zakończeniu L4 musisz od nowa wnioskować o urlop wypoczynkowy, jednak pracodawca nie ma obowiązku go udzielić

i nie wiem jak to jest jak ubiegam sie o rodzinne i płatny wychowawczy?
co masz na myśli?

to znaczy jak udzieli mi go od 16 listopada a w czasie trwania urlopu wypoczynkowego wezme l4 to jak to jest z wychowawczym i zasiłkiem wypłacanym przez urzad gminy?

przepraszam, ale ja nadal nie rozumiem co masz na mysli:(
jak skonczy Ci sie urlop wypoczynkowy, to skladasz wniosek o wychowawczy a pozniej starasz sie o rodzinne i wszelkie dodatki

reklama
czy ktoras z Was korzystała z płatnego znieczulenia zewnątrzoponowego na zyczenie?
ja płaciłam 600zl i z niedawnego atrykułu w rzeczpospolitej wyczytalam, ze mozna sie starac o zwrot tych pieniedzy, poniewaz wg NIK szpitale pobieraja oplaty za zzo bezprawnie. dostalam nawet pismo z biura praw pacjenta, ze moge sie starac o zwrot tej kasy, ale do konca pisma tego nie rozumiem (powolali sie w nim na mnostwo przepisow) dzis zas dostalam od nich pismo zeby podac swoj pesel w celu ustalenia czy nie wystapil przypadek podwojnego finansowanie zzo. ja jeszcze nie staralam sie o zaden zwrot, nie wiem wysylac im ten pesel czy nie? czy ktoras z Was jest w takiej sytuacji?

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry