reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
składasz w mopsie, a wymóg, to zarobki nie przekraczające 504 zł netto na osobę
my złożyliśmy, bo mój mąż na umowie ma 1700 zł brutto, ale u nas dochód został przekroczony o 7 zł na osobę i stwierdzili, że jesteśmy za bogaci, aby otrzymac zasiłek rodzinny i dodatek (to 3 becikowe)

kurka, to jest polityka...:/

reklama
wg mnie najgorsze jak się przekroczy o "grosze", poza tym ta kwota jest śmiesznie niska i nie zmienia sie od wielu lat

wg mnie najgorsze jak się przekroczy o "grosze", poza tym ta kwota jest śmiesznie niska i nie zmienia sie od wielu lat
dokładnie... generalnie rodzina 2+1, gdzie jeden z małżonków zarabia praktycznie najniższą krajową nie ma szans na zasiłek, który wynosi całe 70 zł:/, jakby to co najmniej góra pieniędzy była:/

A ja dziewczyny jak składałam o rodzinne i drugie becikowe to przekroczyła ileś tam zł.Ale się udało bo powiedzieli ze jest dopuszczalne raz
A dziewczyny z tym zawsiadczeniem do zusu chodzi o te skladki.To wypełniacie jakis wniosek zeby dostac e zaswiadczenie z zusu

krewetka - miałaś racje okazało się , że musi mieć mały jakąś grupe inwalidzką i muszę jechać i załatwiać bo jeśli dostanie gr to dostaniemy ok 170zł pielegnacyjnego, a dowiedziałam się też ze z opieki społecznej mogę dostawać ok 500zł miesiecznie na czas leczenia małęgo. wszystko zalezy czy bedzie miał jakąs grupe. z tego co wiem to powiennien dostać tymczasową np na rok.

Chodzi o mieszkanie komunalne?
No chyba tak :sorry2:
Kurde mam złożone 2 wnioski, pierwszy normalny, drugi na mieszkanie do remontu....
A i złożone nie w U. Gminy tylko w U. Miasta, nie wiem czy to coś pomoże.
Wiem, że będę musiała przedłożyć zaświadczenia o dochodach za jakieś tam miesiące. Koleżanka, która tylko przyjmuje tam wnioski, mówiła, że im mniej tym lepiej. Chodzi o to żeby wykazać, że danej rodziny nie stać na zakup mieszkania od kogoś tam jak sprzedaje lub własnie z UM lub Gminy w drodze przetargu.
U mnie jest gorzej bo i doopa nie dochody, i rodziny nie mam... tylko ja z dziećmi.
Marne szanse, ale muszę próbować, pomóżcie, pliiiiissss

No chyba tak :sorry2:
Kurde mam złożone 2 wnioski, pierwszy normalny, drugi na mieszkanie do remontu....
A i złożone nie w U. Gminy tylko w U. Miasta, nie wiem czy to coś pomoże.
Wiem, że będę musiała przedłożyć zaświadczenia o dochodach za jakieś tam miesiące. Koleżanka, która tylko przyjmuje tam wnioski, mówiła, że im mniej tym lepiej. Chodzi o to żeby wykazać, że danej rodziny nie stać na zakup mieszkania od kogoś tam jak sprzedaje lub własnie z UM lub Gminy w drodze przetargu.
U mnie jest gorzej bo i doopa nie dochody, i rodziny nie mam... tylko ja z dziećmi.
Marne szanse, ale muszę próbować, pomóżcie, pliiiiissss

Jeśli chodzi o mieszkanie komunalne to u mnie brali pod uwagę dwa kryteria: zarobki i dotychczasowy metraż. Zarobki to już nie pamiętam jakie musiały być ale jeśli starasz się sama z dziećmi to w tym momencie Twoje zarobki dzielą na trzy także jeśli nie zarabiasz milionów to się pewnie zmieścisz ;P Natomiast metraż nie mógł przekraczać 6m2 na osobę. Tylko, że my staraliśmy się o mieszkanie ponad 5 lat temu (czekaliśmy 3 lata na przydział), nie wiem czy to się nie pozmieniało. Pamiętam tylko, że jak już była decyzja o przyznaniu nam mieszkania to znowu sprawdzali dochody i metraż, bo gdyby np. dochody się zwiększyły to dupa...i w efekcie 3 lata czekania na marne by były...:(

Jeśli chodzi o mieszkanie komunalne to u mnie brali pod uwagę dwa kryteria: zarobki i dotychczasowy metraż. Zarobki to już nie pamiętam jakie musiały być ale jeśli starasz się sama z dziećmi to w tym momencie Twoje zarobki dzielą na trzy także jeśli nie zarabiasz milionów to się pewnie zmieścisz ;P Natomiast metraż nie mógł przekraczać 6m2 na osobę. Tylko, że my staraliśmy się o mieszkanie ponad 5 lat temu (czekaliśmy 3 lata na przydział), nie wiem czy to się nie pozmieniało. Pamiętam tylko, że jak już była decyzja o przyznaniu nam mieszkania to znowu sprawdzali dochody i metraż, bo gdyby np. dochody się zwiększyły to dupa...i w efekcie 3 lata czekania na marne by były...:(
Alis tu metraż też, ale z tego co mi wiadomo to 5m2... U nas jest koma bo na mieszkaniu o pow. 27m2 czyli samej mieszkalnej jakieś 19m2 mieszka 5 osób :crazy: Więc jest przej...ane. Zarobków nie mam, tylko alimenty na dzieci. I masz babo placek, póki co nie pracuję bo i jak. Tu mnie bolą te dochody, bo w trójkę na własnym mieszkaniu to nie wyżyjemy, a nie dam rady im chyba wytłumaczyć, że się do pracy niebawem wybieram.
Najbardziej mnie interesuje co oni na tej całej komisji pytają. W sumie to nie mam zamiaru się im spowiadać co, jak i dlaczego. Pewne sprawy są zbyt intymne i zbyt delikatne by obcym opowiadać :sorry2:

to może i my mielibyśmy szansę na mieszkanie socjalne???? jakoś wcześniej w ogóle o tym nie pomyślałam...
kryterium dochodowe na pewno spełniamy, u nas w mieszkaniu (45 m kw) na razie są zameldowane 4 osoby, ale można dorzucic mojego męża i ewentualnie wujka...
od czego trzeba w ogóle zacząc???

reklama
krewetka - miałaś racje okazało się , że musi mieć mały jakąś grupe inwalidzką i muszę jechać i załatwiać bo jeśli dostanie gr to dostaniemy ok 170zł pielegnacyjnego, a dowiedziałam się też ze z opieki społecznej mogę dostawać ok 500zł miesiecznie na czas leczenia małęgo. wszystko zalezy czy bedzie miał jakąs grupe. z tego co wiem to powiennien dostać tymczasową np na rok.

ooo to super jakby sie udało :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry