reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Mam pytania:
1. Co i gdzie trzeba złożyć żeby starać się o wychowawcze płatne???
2. Czy któraś z Was starała się o becikowe ze względu na niskie dochody?? Jeśli tak to jakie papiery się składa i gdzie?? (czy tam gdzie składałam o becikowe ustawowe i samorządowe??)
3. muszę na uczelni przedstawić moje obecne zarobki, czyli muszę przedstawić że pobieram jeszcze macierzyńskie?? Skąd mam takie zaświadczenie wziąść?? Z zus-u?? Ale jak z Zus-u to którego, mojego miejsca zamieszkania czy innego??

O wszystkie świadczenia : zasiłek rodzinny oraz dodatki ( z tyt. urodzenia dziecka i z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie przebywania na urlopie wychowawczym) ubiegasz się w dziale wypłacającym świadczenia rodzinne w Twojej gminie ( czasem jest to Ośrodek Pomocy Społecznej a czasem Urząd Gminy - musisz się zorientować jak jest to u Was) O wszystkie te świadczenia ubiegasz się składając jeden wniosek, zaznaczając dodatkowo te dodatki które chcesz uzyskać.
Do wniosku załączasz:
Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach osiągniętych w 2009r. przez wszystkich pełnoletnich członków rodziny (Ty i mąż, bądź ojciec dziecka, jeśli nie jesteście małżeństwem, w świetle ustawy tworzycie już rodzinę jak macie wspólne dziecko) - zaświadczenie musi mieć m. in. wyszczególnioną kwotę przychodu, do tego : kserokopia dowodu osobistego Twojego, kserokopia aktu urodzenia dziecka, zaświadczenie od pracodawcy w którym powinny być zawarte informacje: na jaki okres udzielono urlopu wych., na które dziecko (imię i nazwisko), od kiedy do kiedy jest pracownik zatrudniony, oraz taką formułkę " informuje się że zakład pracy nie jest w likwidacji a pracownik nie pozostaje w okresie wypowiedzenia "
Dodatkowo należy przedstawić zaswiadczenie ZUS potwierdzające że pracownik został zgłoszony przez pracodawcę do ubezpieczenia społecznego ( jak powiesz w ZUS że chcesz zaśw. do wychowawczego to będą wiedzieli jak je napisać, to reguluje rozporządzenie). Dodatkowo, jeśli Twój dochód z 2009r. przekracza dozwolony próg to w celu wykazania dochodu utraconego należy załączyć swój pit11 z 2009r. - kopia (oryginał do wglądu) - tam będzie wysokość dochodu utraconego.

Oczywiście urząd może sobie zażyczyć dodatkowych dokumentów, jak zajdzie taka konieczność, bo w zasadzie każda sytuacje jest inna, ale te dokumenty które wymieniłam są obligatoryjne - dla wszystkich bez wyjątku - i ich będą żądać na pewno

A co do uczelni, to nie wiem, ale chyba też będzie to zaświadczenie z US o dochodach z 2009r. jak do stypendium socjalnego.

reklama
tzn. jeśli chodzi o uczelnię to mam już zaświadczenie z US o dochodach z tym że wymagają ode mnie żebym przedstawiła że jestem samodzielna finansowo że np. pobieram wynagrodzenie za urlop macierzyński i nie wiem skąd to wziąć

Dziwny wymóg z tym zaświadczeniem, bo jak masz dochody wykazane w US to chyba logiczne że to Twoje dochody i jesteś samodzielna finansowo. Jak na mój gust to umowa o pracę też jest potwierdzeniem że jesteś samodzielna finansowo, bo wiadomo że zarabiasz, niezależnie od tego czy pracujesz czy jesteś na urlopie (np. macierzyńskim), ewentualnie decyzja ZUS przyznająca Ci zasiłek macierzyński też jest podstawą do stwierdzenia że jesteś samodzielna finansowo, a oni chcą zebyś jeszcze zaświadczenie jakieś niosła???

no ale to są dochody za tamten rok, w międzyczasie mogło sie wszystko zmienić, skąd uczelnia ma wiedzieć ze jest na macierzyńskim?

zaświadczenie jest potrzebne m.in. dlatego że dochody za poprzedni rok wyszły mi ujemne, ze względu na prowadzenie firmy która przyniosła stratę:(

czesc nie wiem czy dobrze trafilam, ale spróbuje. :/
jestem w 18 tygodniu ciąży i nie do końca wiem jak jest ze zwolnieniem lekarskim. byłam dzisiaj u swojego lekarza i powiedziałam mu że pracuje w sklepie spożywczym i dźwigam (przez co ciągle boli mnie brzuch i mam zawroty głowy itd.) i ze nikogo w pracy nie interesuje że jestem w ciąży i czy jest możliwość wystawienia L4. on stwierdził, że nie ma podstaw, żeby mi wystawić zwolnienie i to pracodawca ma obowiązek zapewnić mi takie stanowisko pracy, żebym nie dźwigała. co robić, boję się że przez tą pracę zrobię krzywdę mojemu maleństwu!!!!

domyslam sie ze poszlas do lekarza na nfz, oni rzadko daja zwolnienia, polecam wizyte prywatna.

reklama
no na nfz tylko czy da rade zebym chodzila do tego lekarza na wizyty a zwolnienie wystawial mi lekarz prywatny czy lepiej przeniesc cala ciaze do prywatnego?

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry