lenkaa*
Fanka BB :)
Mam pytania:
1. Co i gdzie trzeba złożyć żeby starać się o wychowawcze płatne???
2. Czy któraś z Was starała się o becikowe ze względu na niskie dochody?? Jeśli tak to jakie papiery się składa i gdzie?? (czy tam gdzie składałam o becikowe ustawowe i samorządowe??)
3. muszę na uczelni przedstawić moje obecne zarobki, czyli muszę przedstawić że pobieram jeszcze macierzyńskie?? Skąd mam takie zaświadczenie wziąść?? Z zus-u?? Ale jak z Zus-u to którego, mojego miejsca zamieszkania czy innego??
O wszystkie świadczenia : zasiłek rodzinny oraz dodatki ( z tyt. urodzenia dziecka i z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie przebywania na urlopie wychowawczym) ubiegasz się w dziale wypłacającym świadczenia rodzinne w Twojej gminie ( czasem jest to Ośrodek Pomocy Społecznej a czasem Urząd Gminy - musisz się zorientować jak jest to u Was) O wszystkie te świadczenia ubiegasz się składając jeden wniosek, zaznaczając dodatkowo te dodatki które chcesz uzyskać.
Do wniosku załączasz:
Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach osiągniętych w 2009r. przez wszystkich pełnoletnich członków rodziny (Ty i mąż, bądź ojciec dziecka, jeśli nie jesteście małżeństwem, w świetle ustawy tworzycie już rodzinę jak macie wspólne dziecko) - zaświadczenie musi mieć m. in. wyszczególnioną kwotę przychodu, do tego : kserokopia dowodu osobistego Twojego, kserokopia aktu urodzenia dziecka, zaświadczenie od pracodawcy w którym powinny być zawarte informacje: na jaki okres udzielono urlopu wych., na które dziecko (imię i nazwisko), od kiedy do kiedy jest pracownik zatrudniony, oraz taką formułkę " informuje się że zakład pracy nie jest w likwidacji a pracownik nie pozostaje w okresie wypowiedzenia "
Dodatkowo należy przedstawić zaswiadczenie ZUS potwierdzające że pracownik został zgłoszony przez pracodawcę do ubezpieczenia społecznego ( jak powiesz w ZUS że chcesz zaśw. do wychowawczego to będą wiedzieli jak je napisać, to reguluje rozporządzenie). Dodatkowo, jeśli Twój dochód z 2009r. przekracza dozwolony próg to w celu wykazania dochodu utraconego należy załączyć swój pit11 z 2009r. - kopia (oryginał do wglądu) - tam będzie wysokość dochodu utraconego.
Oczywiście urząd może sobie zażyczyć dodatkowych dokumentów, jak zajdzie taka konieczność, bo w zasadzie każda sytuacje jest inna, ale te dokumenty które wymieniłam są obligatoryjne - dla wszystkich bez wyjątku - i ich będą żądać na pewno
A co do uczelni, to nie wiem, ale chyba też będzie to zaświadczenie z US o dochodach z 2009r. jak do stypendium socjalnego.