reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
ja sobie czekam na kase i czekam... od 9 marca ... a tu sie okazalo, ze pracodawca nie przekazał dwóch zwolnien do ZUS - u...

no rzesz............. kuuuuuuuu.....na! :(

zajefajnie :(

reklama
A to ham jeden:angry:!!!!!!!!!!!!!
Mam nadzieje, że będzie miał jakieś konsekwencje z tego....

a mi zus ostatnio (na początku miesiąca) wypłacił tylko połowę- nie wiem dlaczego...

ja sobie czekam na kase i czekam... od 9 marca ... a tu sie okazalo, ze pracodawca nie przekazał dwóch zwolnien do ZUS - u...

no rzesz............. kuuuuuuuu.....na! :(

zajefajnie :(

własnie czasami tak sie dzieje, ze pracodawca ma to w doopie i zanosi zwolnienie do zusu dopiero po jakims czasie, a powiniem to zrobić bez tak zwanej "niepotrzebnej zwłoki"
..zus ma ustawowo 30 dni na wypłate śwaiadczenia od czasu jak wpłynie do niego (zusu) zwolnienie...

sposobem na takiego pracodawce, jest osobiste zanoszenie podpisanego i podbitego przez pracodawcę zwolnienia do zusu, musi byc jeszcze na odwrocie umieszczona informacja czy umowa o pracę trwa nadal i data kiedy to zwolnienie pracodawca otrzymał... wtedy mozna uniknąc opóźnień..

oczywiście we wskazaniach lekarskich musi być opcja "chory może chodzić", bo nie warto ryzykowac pojawienia sie w zusie, jak na zwolnieniu lekarz nakazuje leżec...

a mnie dziś przyszła kasa za becikowe, szybko się uwinęli, czekałam 6 dni :), do tego z ubezpieczenia dodatkowego dostałam kasę w 1 dzień dzień :eek:

Krewetka a jakie dokumenty potrzebne są do becikowego?
Z ubezpieczenia żeby dostać kasę za poród wystarczy akt urodzenia dziecka, ale z becikowym to nie mam pojęcia.

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry