reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
no wlasnie nie jest tak bo mi w urzedzie powiedzieli ze sami wybieramy meldunek przy odbiorze aktu urodzenia.

to chyba, że się znowu coś pozmieniało, koleżanka 2 lata temu rodziła i takie info mi dała

To może to znowu zależy od miasta, urzędu czy czegoś tam jeszcze. Ja mam takie info:
W ciągu 14 dni od narodzin dziecka należy zarejestrować je w Urzędzie Stanu Cywilnego.Dzieci urodzone w Krakowie,
bez względu na miejsce zameldowania rodziców, rejestrowane są w krakowskim Urzędzie Stanu Cywilnego.
Urząd Stanu Cywilnego przesyła skrócony odpis aktu urodzenia do organu gminy w miejscu pobytu stałego matki dziecka lub tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa. W przypadku braku miejsca pobytu stałego – Urząd Stanu Cywilnego przesyła skrócony odpis aktu urodzenia do organu gminy właściwego ze względu na miejsce pobytu czasowego trwającego ponad trzy miesiące.
Organ gminy, do którego został przesłany akt urodzenia,melduje dziecko z urzędu, a także wydajenumer PESEL dziecka. Numer PESEL przyznawanyjest w terminie 2-3 tygodni od daty rejestracji urodzenia.

A co do chrztu to wydaje mi się że miejsce zameldowania rodziców nie ma nic do rzeczy, można ochrzcić tam gdzie się chce. Tutaj ważne są tylko akt ślubu, urodzenia dziecka i kartki od spowiedzi:p

Ostatnia edycja:
reklama
Asieek kartki od spowiedzi?A co to takiego,kurcze bo ja ciemna jestem.

Dziewczyny z Krakowa orientuje się może któras w tym becikowym.Podobno w Krakowie są trzy przyznawane: za urodzenie dziecka, od prezydenta i jeszcze jedno jakieś tam niewiem jak się to nazywa.No i gdzie te podania składać? Wszystkie trzy razem czy jak?

To może to znowu zależy od miasta, urzędu czy czegoś tam jeszcze. Ja mam takie info:
W ciągu 14 dni od narodzin dziecka należy zarejestrować je w Urzędzie Stanu Cywilnego.Dzieci urodzone w Krakowie,
bez względu na miejsce zameldowania rodziców, rejestrowane są w krakowskim Urzędzie Stanu Cywilnego.
Urząd Stanu Cywilnego przesyła skrócony odpis aktu urodzenia do organu gminy w miejscu pobytu stałego matki dziecka lub tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa. W przypadku braku miejsca pobytu stałego – Urząd Stanu Cywilnego przesyła skrócony odpis aktu urodzenia do organu gminy właściwego ze względu na miejsce pobytu czasowego trwającego ponad trzy miesiące.
Organ gminy, do którego został przesłany akt urodzenia,melduje dziecko z urzędu, a także wydajenumer PESEL dziecka. Numer PESEL przyznawanyjest w terminie 2-3 tygodni od daty rejestracji urodzenia.P

no ale tu wlasnie bardzo sensownie jest to napisane. to ze dziecko jest rejestrowane w usc odpowiadajacym miejscu urodzenia oznacza ze tam wystawiaja akt urodzenia. i zanim urzad przesle odpis aktu urodzenia do miejsca w ktorym dziecko ma byc zameldowane to do usc zglaszaja sie rodzice, odbieraja akt i podaja adres meldunku dziecka. oczywiscie jesli nie zrobia tego w odpowiednim teminie to wtedy usc moze zdecydowac ze bedzie to ten sam adres co matki.

Asieek kartki od spowiedzi?A co to takiego,kurcze bo ja ciemna jestem.

Dziewczyny z Krakowa orientuje się może któras w tym becikowym.Podobno w Krakowie są trzy przyznawane: za urodzenie dziecka, od prezydenta i jeszcze jedno jakieś tam niewiem jak się to nazywa.No i gdzie te podania składać? Wszystkie trzy razem czy jak?
Krewetka tu linki 2 wkleiła:

A co do tych kartek to w sumie nie wiem czy rodziców też obowiązuja? ale pamiętam że jak byłam chrzestną to musiałam iśc do spowiedzi z kartką i potem mi ją ksiądz musiał podpisać:baffled:

A becikowe jest to państwowe i od miasta a to trzecie to może ten zasiłek jeśli dochody nie przekraczają chyba 504zł na osobę? bo o innym nie słyszałam

Asieek dzięki!!! A co do tych kartek to kurcze czego to już nie wymyślą ci księża ;-),u nas chyba tego nie było,bo nic chrzestnym nie kazali przynosić,a ja chrześników nie mam więc nie wiem ;-).

Są trzy rodzaje świadczeń rodzinnych związanych z urodzeniem dziecka:
- dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, który zależy od dochodu rodziny oraz prawa do zasiłku rodzinnego i przyznawany jest według jednolitych zasad na terenie całego kraju;
- jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka, która nie zależy od dochodu rodziny oraz od nabycia prawa do wymienionego w pkt 1) dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka i przyznawana jest według jednolitych zasad na terenie całego kraju;
- gminna zapomoga z tytułu urodzenia dziecka, która nie jest przyznawana według jednolitych zasad na terenie kraju, ale może być przyznawana lokalnie, jeśli dana gmina podejmie taką decyzję (gmina może to zrobić, ale nie ma takiego obowiązku), na warunkach określonych przez gminę.

jeśli chodzi o chrzest i kartki, to mój M. został w grudniu chrzestnym i musiał wziąć ze swojej parafii zaświadczenie że może być chrzestnym:) Taka mała formalność...

w szpitalu w którym rodzisz podajesz przychodnię do ktorej Ty należysz, albo chcesz, aby dziecko należało i szpitala z reguły tam już wysyła kartę szczepień i z tej przychodni przychodzi położna..
ja sobie wymyśliłam inaczej, bo przychodnie wybieram 20 km od domu a polożna może przyjść z mojej miejscowości ;-)
jak ja lubię kombinować hehe

a ja sie dzis pytałam o połozna............mój syn jest w innej przychodni niż ja i Mała też dam tam gdzie syna ale położna przyjdzie z mojej przychodni i tam to bede musiała zgłosić.... co kraj to obyczaj.....

położna nie jest "przypisana do dziecka" tylko do nas, można mieć lekarza w innej przychodni a położna w innej, ja mam położną w Krakowie, mała i siebie zapisałam w innej miejscowości i nie było problemu

reklama
Dziś się ucieszyłam niezmiernie po rozmowie z księgową w pracy bo zasiłek będzie mi wypłacał pracodawca a nie ZUS także kasa będzie zawsze na czas :) Rozliczać z ZUSem będzie się pracodawca także niech oni się już martwią w razie ich nieterminowości :p

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry