no wlasnie nie jest tak bo mi w urzedzie powiedzieli ze sami wybieramy meldunek przy odbiorze aktu urodzenia.
to chyba, że się znowu coś pozmieniało, koleżanka 2 lata temu rodziła i takie info mi dała
To może to znowu zależy od miasta, urzędu czy czegoś tam jeszcze. Ja mam takie info:
W ciągu 14 dni od narodzin dziecka należy zarejestrować je w Urzędzie Stanu Cywilnego.Dzieci urodzone w Krakowie,
bez względu na miejsce zameldowania rodziców, rejestrowane są w krakowskim Urzędzie Stanu Cywilnego.
Urząd Stanu Cywilnego przesyła skrócony odpis aktu urodzenia do organu gminy w miejscu pobytu stałego matki dziecka lub tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa. W przypadku braku miejsca pobytu stałego – Urząd Stanu Cywilnego przesyła skrócony odpis aktu urodzenia do organu gminy właściwego ze względu na miejsce pobytu czasowego trwającego ponad trzy miesiące.
Organ gminy, do którego został przesłany akt urodzenia,melduje dziecko z urzędu, a także wydajenumer PESEL dziecka. Numer PESEL przyznawanyjest w terminie 2-3 tygodni od daty rejestracji urodzenia.
A co do chrztu to wydaje mi się że miejsce zameldowania rodziców nie ma nic do rzeczy, można ochrzcić tam gdzie się chce. Tutaj ważne są tylko akt ślubu, urodzenia dziecka i kartki od spowiedzi
Ostatnia edycja: