reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
dziewczyny, a co jeśli firma zawiesi teraz swoją działalność??
doszły mnie własnie słuchy, że moja firma chce zawiesić działalność i nie wiem co będzie ze mną..:no:

reklama
dziewczyny, a co jeśli firma zawiesi teraz swoją działalność??
doszły mnie własnie słuchy, że moja firma chce zawiesić działalność i nie wiem co będzie ze mną..:no:

Jeśli urodzisz dziecko w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego zasiłek macierzyński będzie Ci przysługiwał.

a co jeśli już mi się macierzyński zacznie? to też normalnie zus będzie wypłacał?

juz ktoras z dziewczyn miala podobna sytuacje i z tego co pamietam to wyszlo na to ze w przypadku likwidacji firmy zus przejmuje platnosc za l4 i do konca macierzynskiego tez placi kase.

a co jeśli już mi się macierzyński zacznie? to też normalnie zus będzie wypłacał?

Jeśli już nabędziesz prawo do zasiłku to będziesz go miała przez cały okres czyli 20 tygodni przy urodzeniu jednego dziecka plus od tego roku 2 tygodnie dodatkowo (łącznie 22 tygodnie) :)
Należy pamiętać jedynie aby o te 2 dodatkowe tygodnie napisać pisemko bo one nie są obowiązkowe i można ale nie trzeba z nich korzystać.

reklama
Nataliak i masz rację to gdzie rodzice zameldowani nie powinno mieć znaczenia, meldując dziecko w Warszawie zyskuje ona nowego mieszkańca i to powinno być wyznacznikiem do prezentu a nie meldunek rodziców :(

Ania.K znalazłam wzór wniosku o podjęcie pracy w trakcie dodatkowego urlopu macierzyńskiego, ale po małych zmianach (wystarczy nie dopisywać już nic po "...proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze...tygodni" oczywiście max. 2 tygodni :p) pasuje do wniosku o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego.
http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pliki/120000/i02_2009_212_168_0005_002_120954.jpg
No i na górze w tytule wpisać zamiast tego co jest (Wzór wniosku o podjęcie pracy w trakcie dodatkowego urlopu macierzyńskiego) to "Wniosek o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego"

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry