reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Nataliak, to chyba babka poszła Ci na rękę, :-) u mnie może moja mama coś zdziała, bo też powiedziała, że ja ciężarna nie będę 350 km jechała..
w Niemczech jest łatwiej, bo jak się meldujesz w jednej miejscowości to automatycznie wymeldowują Ciebie z poprzedniej

reklama
to moja mama zalatwiala i fakt - w owym urzedzie wiedza ze mieszkam daleko i jestem w ciazy a potem bedzie male dziecko itd i bede miala problem zeby przyjechac wiec powiedzieli ze mozna zrobic wlasnie tak jak napisalam wczesniej. mozliwe ze jest zawsze taka opcja tylko robia ludziom pod gorke...

Dziewczyny, a ja mam pytanie. Ja jestem zameldowana na stary adres czyli u rodziców, mąż u siebie. Mieszkamy razem u niego. Ma to jakiś wpływ, będzie w czymś kolidowało, przeszkadzało- nie wiem, w wypisie dziecka ze szpitala, rejestracji dziecka, uzyskaniu becikowego labo chrzcie?

na pewno sprawy meldunkowe sie pokomplikuja, wypis i rejestracja bez problemu, becikowe nie wiem a chrzest to juz w ogole dla mnie czarna magia ;P

Ale nie jest nigdzie powiedziane że dziecko podczas rejestracji w USC musi być zameldowane tam gdzie matka? Bo my chcemy żeby miało meldunek męża (znaczy rodziców męża, bo u nich mieszkamy), no i ciekawa jestem czy nie będą robili problemów. A mi się nie chce znowu dowodu wymieniać, poza tym ze stałym meldunkiem czekamy aż "osiądziemy" gdzieś na stałe za jakieś półtora roku, góra dwa lata.

natalia_lilia pisałyśmy o tym wczoraj, że dziecko po urodzeniu dostaje automatycznie meldunek matki..
no chyba, ze jesteście po ślubie, to napewno da się to jakoś załatwić :-)

Ok, mi nie przeszkadza gdzie Małe będzie zameldowane, bo to chyba większego znaczenia nie ma- zastanawia mnie tylko jak to będzie z tą położną co to dziecka przez jakiś czas przyjeżdża. Jej się mówi gdzie ma przyjechać, czy ona przyjeżdża tam gdzie zameldowana jest matka (a z nią dziecko). To mnie trochę zastanawia- jakieś ostatnio głupie pytania przychodzą mi do głowy.

natalia_lilia pisałyśmy o tym wczoraj, że dziecko po urodzeniu dostaje automatycznie meldunek matki..
no chyba, ze jesteście po ślubie, to napewno da się to jakoś załatwić :-)

no wlasnie nie jest tak bo mi w urzedzie powiedzieli ze sami wybieramy meldunek przy odbiorze aktu urodzenia.

w szpitalu w którym rodzisz podajesz przychodnię do ktorej Ty należysz, albo chcesz, aby dziecko należało i szpitala z reguły tam już wysyła kartę szczepień i z tej przychodni przychodzi położna..
ja sobie wymyśliłam inaczej, bo przychodnie wybieram 20 km od domu a polożna może przyjść z mojej miejscowości ;-)
jak ja lubię kombinować hehe

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry