reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziewczyny,sorki,jeśli ten temat był już poruszany,ale mam pytanie odnośnie urlopu macierzyńskiego.
Otóż,L4 mam do dzisiaj,3-go.Gin już mi zapowiedziała,że nie przedłuży i jak jutro do niej pójdę,to da mi jakieś papiery na urlop macierzyński.Na jutro mam termin przewidywany i ona twierdzi,że po tej dacie L4 się już nie daje.Jest na to jakiś przepis,czy to zależy po prostu od dobrej woli lekarza?Co najlepiej zrobić w tej sytuacji?
Byłam pewna,że podanie o urlop się składa dopiero po wyjściu ze szpitala...:confused2:

reklama
Dziewczyny,sorki,jeśli ten temat był już poruszany,ale mam pytanie odnośnie urlopu macierzyńskiego.
Otóż,L4 mam do dzisiaj,3-go.Gin już mi zapowiedziała,że nie przedłuży i jak jutro do niej pójdę,to da mi jakieś papiery na urlop macierzyński.Na jutro mam termin przewidywany i ona twierdzi,że po tej dacie L4 się już nie daje.Jest na to jakiś przepis,czy to zależy po prostu od dobrej woli lekarza?Co najlepiej zrobić w tej sytuacji?
Byłam pewna,że podanie o urlop się składa dopiero po wyjściu ze szpitala...:confused2:
No, to chyba Ci źle powiedziała. Ja mam termin na 21 maja, a zwolnienie dostałam do 3-go czerwca. Od dnia, w którym urodzę zwolnienie zamienia się na macierzyński. Idź może do lekarza rodzinnego i powiedz jaka jest sytuacja. Myślę, że powinien Ci dać zwolnienie bez problemu.

Evelinka nie ma żadnego przepisu że nie może Ci dać, tak jak napisała madziamadzia idź do lekarza rodzinnego niech Ci wypisze zwolnienie, bezsensu brać już macierzyński

Lekarka dobrze powiedziała, niestety ale tak jest że lekarz ginekolog nie może ze względu na ciążę (legalnie) wypisać zwolnienia dłużej niż do terminu przewidywanego porodu i jeśli nie urodzisz w tym przewidywanym terminie to wtedy zaczyna się już urlop macierzyński, choć nie jest to konieczność. Urlop możesz zacząć po porodzie faktycznym ale wtedy za tą różnicę między końcem L4 a porodem nikt Ci kasy nie zapłaci...:(

Dzięki Dziewczyny,
Czyli tak do końca to chyba różnie robią,jedni dają L4 a inni nie :confused2: Jeszcze jutro poproszę gin,ale jak nie da rady to trudno.
A jeszcze jak to jest kiedy na urlopie macierzyńskim wygasa umowa o pracę,czy wtedy trzeba składać jakieś pisma do Zusu o zasiłek,czy automatycznie to przechodzi ?

Dzięki Dziewczyny,
Czyli tak do końca to chyba różnie robią,jedni dają L4 a inni nie :confused2: Jeszcze jutro poproszę gin,ale jak nie da rady to trudno.
A jeszcze jak to jest kiedy na urlopie macierzyńskim wygasa umowa o pracę,czy wtedy trzeba składać jakieś pisma do Zusu o zasiłek,czy automatycznie to przechodzi ?

Jak już nabywasz prawo do urlopu to trwa on te 20 tygodni (przy jednym dziecku) także nie masz się czym martwić :)

ja mam L4 do dni porodu, i położna powiedziała, że wrazie jak nie urodzę 9go to mam 10go do szpitala przyjść po kolejne L4

Alis z opóźnieniem dziękuję za odpowiedź :-)

reklama

Też mnie to właśnie zastanawia bo akurat tak będę miała.

Jak już nabywasz prawo do urlopu to trwa on te 20 tygodni (przy jednym dziecku) także nie masz się czym martwić :)

Czyli automatycznie ZUS przejmuje tak? Czy muszę tam iść i nie wiem...zgłosić że mi się umowa skończyła czy cuś? A co z tymi dwoma dodatkowymi tygodniami macierzyńskiego? Po 20 wykorzystanych tyg muszę iść do ZUSU jakiś wniosek wypisać o te dwa tyg czy jak?

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry