reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
wg mnie to i tak mało, przecież po 22 tyg to jest jeszcze maleństwo, ja nie będę miała z kim zostawić, rodzice daleko, teściów nie mam, a wychowawczy bezpłatny:-(

reklama
No niestety taka nasza polityka prorodzinna :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Rób co chcesz.Żłobki zapchane(zresztą nie każdy ma dostęp) a jak już uda się dziecko "wepchnąć" to też nie na długo bo zaraz choruje,Ty musisz brac wolne,w pracy źle patrzą i tak w kółko. Niania kosztuje,zreszta znalezienie odpowiedniej też nie jest łatwe. Babcie zajmowac się wnukami też nie bardzo mogą bo musza pracować, przecież wiek emerytalny podnoszą...Rób co chcesz, siedź w domu z dzieckiem i przeżyj w tych pieniędzy z opieki społecznej....A jak słyszę w TV jak skomlą że starzejące się społeczeństwo, że mały przyrost to nie dobrze się robi.:no:

no tak a co mam zrobić jak będę mieszkać na wsi? do pracy będę mieć 5 min a do żłobka czy przedszkola 50km:eek:, wiec zapewne część wychowawczego będę w domu a potem może się znajdzie ktoś do opieki, mam nadzieje ze nie za cała moja pensje:-(

krewetka ja mam ten sam problem, nawet przedszkole tu jest dopiero od 5 roku życia:eek:. A niania kosztuje około 1500 zł:szok: co na małe miasteczko jest sumą niebagatelną:no:. Żaby się to mogło chociaż trochę opłacac, to musiałabym ze 3000 zł conajmniej zarobic.

WKlejam fragment artykulu który znalazłam - może się przydać:

"Dobre rady, czyli o czym warto jeszcze pamiętać

Niewielu przyszłych rodziców o tym wie, ale ojcu dziecka przysługuje 14 dni opieki nad mamą malucha po porodzie (jest to tzw. opieka nad dorosłym członkiem rodziny) – pod warunkiem, że Jesteście małżeństwem i mieszkacie razem (osobom w związku partnerskim nie przysługuje to prawo). Wystarczy wtedy zgłosić się do internisty, aby wystawił zwolnienie. Jest ono płatne – jak w przypadku większości zwolnień lekarskich – 80% wynagrodzenia. Ponadto każdemu tacie przysługują jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka.

Jeśli Twoje prawa pacjentki zostały złamane, możesz złożyć skargę do rzecznika praw pacjenta (bezpłatna infolinia: 0 800 190 590), a także dochodzić zadośćuczynienia na drodze sądowej.
"

A tu link do reszty artykułu

Ciążowy.pl :: Przyj i pamiętaj o swoich prawach!

lenkaa* super nowina. Nawet nie miałam pojęcia, że tatuś może przez pierwsze dwa tygodnie pomóc przy maluchu. A to jest ten najważniejszy okres zaraz po porodzie kiedy nam mamusiom brakuje sił i potrzebna nam pomoc.
Tylko teraz kochane kobitki ciągać swoich lubych do ołtarza jak żyjecie w konkubinacie, bo inaczej nici z pomocy ukochanego, którego często gęsto wyręcza wścibska i wszystkowiedząca teściowa.... no nie każda ;)

my chyba nie będziemy korzystać z tych 14 dni na opieke, mieszkamy przy szkole ( mąż jest nauczycielem) wiec ma mniej h pracy, będzie w przerwach zaglądał do mnie :-)

Ostatnia edycja:
WKlejam fragment artykulu który znalazłam - może się przydać:

". Ponadto każdemu tacie przysługują jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka.

http://www.**********/artykul,przyj-i-pamietaj-o-swoich-prawach,586,1.html

tak i jeszcze 2 dni z tytułu opieki nad dzieckiem do 14 r.ż. ( może wykorzystać tylko jedno z rodziców)

Ten dwudniowy urlop okolicznościowy najczęściej się przydaje, gdy..... mężczyzna w momencie kiedy urodzi mu się dziecko, nieważne czy pierwsze czy kolejne, na tę cudną wiadomość "zalewa pałkę" - i to jest pierwszy dzień urlopu okolicznościowego. Drugi dzień tegoż urlopu to dzień, w którym "tatuś" musi odparować ;-):-D:-D
No oczywiście nie każdy "młody tatuś" w ten sposób wykorzystuje przysługujące mu dwa dno wolne, ale jakoś większość facetów na wieść o szczęśliwym rozwiązaniu jakoś musi to oblać, gdy my z bolącym podwoziem dochodzimy do siebie na szpitalnej sali :sorry:
Ach ci faceci, no ale jak tu ich nie kochać.....

reklama
Magda, leżę ze śmiechu:-D:-D:-D "Odparowywanie tatusia" jest super, ale bolące "podwozie" mnie zabiło!!!:laugh2::laugh2::laugh2:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry