reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
no tak, ale chyba nikt nigdy nie jest na zwolnieniu od początku ciąży wiec ciężko przekroczyć 270dni?

Krewetka ja nie pracuję w ZUSie ani nie jestem ginekologiem :p Jest tak, że jeden lekarz wystawi zwolnienie inny nie, to jak już mówiłam jest kwestia interpretacji przepisów. Być może część z nich nie zna tych nowych...nie mam pojęcia zresztą mnie to nigdy specjalnie nie interesowało bo ja ani razu nie byłam w czasie ciąży na zwolnieniu L4 także wiem tyle ile wyczytałam na stronie Zusu.

reklama
ja mam L4 tez do dnia porodu czyli 21 maja ale jezeli nie urodze do 20 maja to poprosru ide do internisty prosic o L4 bo nie chcem aby mi liczyli macierzynski jak ja nadal bede w ciazy

Nie będą Ci liczyli urlopu macierzyńskiego przed porodem jeśli nie chcesz, to jest opcja dobrowolna, nie obowiązkowa. Ty decydujesz jakie dokumenty składasz do ZUS-u i na podstawie tego masz albo te 2 tygodnie z urlopu już przed porodem albo dopiero po porodzie :)

Nie będą Ci liczyli urlopu macierzyńskiego przed porodem jeśli nie chcesz, to jest opcja dobrowolna, nie obowiązkowa. Ty decydujesz jakie dokumenty składasz do ZUS-u i na podstawie tego masz albo te 2 tygodnie z urlopu już przed porodem albo dopiero po porodzie :)

no to jak bedzie wygladala sprawa jak np jestem na L4 do 21 maja a urodze np 28 maja co z tymi 7 dniami??

dziewczyny co mam zrobić?? ni wiem czy już ktoś poruszał tą kwestię, ale nie mam sily teraz tego szukać...
17 maja mam cc, zwolnienie do 16 maja.. od 17 maja jestem juz na macierzyńskim.. czy ja muszę sama składać dokumenty (i jakie) do ZUS aby dostać zasiłek macierzyński?? czy robi to pracodawca??
Prosze o pomoc....

no to jak bedzie wygladala sprawa jak np jestem na L4 do 21 maja a urodze np 28 maja co z tymi 7 dniami??

Wtedy za ten tydzień nikt nic nie zapłaci, dlatego wiadomo że większość kobiet z tego właśnie względu wykorzystuje te 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem ale nie musi...

dziewczyny co mam zrobić?? ni wiem czy już ktoś poruszał tą kwestię, ale nie mam sily teraz tego szukać...
17 maja mam cc, zwolnienie do 16 maja.. od 17 maja jestem juz na macierzyńskim.. czy ja muszę sama składać dokumenty (i jakie) do ZUS aby dostać zasiłek macierzyński?? czy robi to pracodawca??
Prosze o pomoc....

Pracodawca to robi, skoro zaczynasz pobierać zasiłek już po porodzie do ZUS trzeba dostarczyć druk ZUS-3 (jeśli jesteś pracownikiem) lub ZUS-3a (jeśli nie pracownik ale masz prawo do zasiłku) oraz skrócony odpis aktu urodzenia i tyle :)

Wtedy za ten tydzień nikt nic nie zapłaci, dlatego wiadomo że większość kobiet z tego właśnie względu wykorzystuje te 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem ale nie musi...

hmm to jakoś trochę dziwnie wygląda.. skoro jesteś osobą zatrudnioną na umowę o pracę i kończy się Ci zwolnienie (jakiekolwiek) to na zdrowy rozum powinnaś powrócić do pracy :sorry:

hmm to jakoś trochę dziwnie wygląda.. skoro jesteś osobą zatrudnioną na umowę o pracę i kończy się Ci zwolnienie (jakiekolwiek) to na zdrowy rozum powinnaś powrócić do pracy :sorry:

Stąd możliwość wzięcia 2 tygodni urlopu macierzyńskiego przed porodem, ewentualnie L4 od jakiegoś lekarza.

no tak, ale jeśli nikt nie da Ci zwolnienia i nie zechcesz wziąć macierzyńskiego to teoretycznie powinnaś wrócić do pracy..

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry