reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Też mnie to właśnie zastanawia bo akurat tak będę miała.
Czyli automatycznie ZUS przejmuje tak? Czy muszę tam iść i nie wiem...zgłosić że mi się umowa skończyła czy cuś? A co z tymi dwoma dodatkowymi tygodniami macierzyńskiego? Po 20 wykorzystanych tyg muszę iść do ZUSU jakiś wniosek wypisać o te dwa tyg czy jak?

Jeśli wygaśnie Wam umowa o pracę w czasie trwania urlopu macierzyńskiego nie macie się czym martwić, będzie on trwał nadal do końca tych 20 tygodni. Co do tego dodatkowego urlopu w wymiarze 2 tygodni, niestety przysługuje on tylko pracownikom. Także jeśli umowa skończy się w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego to te 2 tygodnie już nie przysługują (tzn. ZUS nie płaci zasiłku macierzyńskiego) bo zwyczajnie już nie jesteście pracownikami a ten wniosek składa się pracodawcy.
Radzę jeszcze jakby co zadzwonić do ZUSu i się upewnić ale tak mi to tłumaczyła babka z Zusu przez telefon, mam nadzieję kompetentna w tym zakresie...

Ostatnia edycja:
reklama
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
Niestety nie udało się wywalczyć kolejnego L4.Dała mi tylko zaświadczenie i mam je zanieść jako do urlopu macierzyńskiego.Tłumaczyła się,że nigdzie tak nie robią,a jeśli przedłużają,to Zus może się do lekarza przyczepić.Nie chciało już mi się rejestrować i wyczekiwać w kolejkach do rodzinnego,tym bardziej,że właśnie w trakcie urlopu wygaśnie mi umowa i podejrzewam,że już mi dalej nie przedłużą,także trudno.

Ja mam takiego gina że raczej mi przedłuży, ale jakby mi powiedział że nie bo mam iśc na macierzyński to bym go z błotem zmieszała i powiedziała co o nim myślę - zwłaszcza że chodzę prywatnie - i na pewno dała do zrozumienia że my to się już więcej nie zobaczymy raczej. Bo to jest zwykłe świństwo ze strony lekarza że nie daje wam zwolnienia dalej - przecież na tym etapie nie nadajecie się do pracy, a nie wystawienie zwolnienia jest jednoznaczne ze stwierdzenem że jest się zdolnym do pracy - więc zapytajcie się lekarza czy on tak to widzi i bierze na siebie odpowiedzialnośc za wysłanie was do roboty!!! Bo o macierzyńskim nie ma co gadać - jaka opieka i połóg ? (jak pisała julienx).
W każdym razie jak pójdziecie do lekarza ogólnego, jakby gin się zaparł, to też nie mówcie na wszelki wypadek że "przyszłam po zwolnienie bo mi gin nie chce dać" bo to stawia lekarza w głupiej sytuacji - wymyślcie coś, jakiś ból zatok, kręgosłupa itp.

W każdym razie jak pójdziecie do lekarza ogólnego, jakby gin się zaparł, to też nie mówcie na wszelki wypadek że "przyszłam po zwolnienie bo mi gin nie chce dać" bo to stawia lekarza w głupiej sytuacji - wymyślcie coś, jakiś ból zatok, kręgosłupa itp.

to chyba logiczne ;-)

to chyba logiczne ;-)

awru no właśnie dla niektórych nie :) - moja koleżanka jest internistą i wierz mi że czasem ręce jej opadaja jak słyszy wprost takie teksty z które właściwie powinna chyba jakies doniesienie do prokuratury zrobić o wyłudzenie. No czasem trzeba trochę "pograć" a nie każdy to wie i wali prosto z mostu.
Ja dziś dostałam zwolnienie do 30 maja, a termin mam na 22, a i tak będę sie widziała jeszcze w tym czasie z ginem więc mógł mi np do wizyty na ktg wystawić, ale sam się uparł żeby już do końca miesiąca, choć jego zdaniem rozsypię się na dniach, więc takie słodkie pierdzenie lekarzy że " ja nie mogę wystawić na dłużej" jest po prostu bezpodstawne, bo inni mogą i jakoś nikt tego nie kwestionuje.

a mi mój gin dziś wystawił kolejne L4 do... 19 maja (termin mam na 9 maja :-))

nataliak i jak Twoje L4??? Ja przy wypisie ze szpitala nie dostałam, bo powiedzieli mi, ze oni mogą wypisac tylko jak należy się macierzyński.

nie przedluzalam jednak, jakos mam nadzieje ze sobie poradzimy...

reklama
a mi mój gin dziś wystawił kolejne L4 do... 19 maja (termin mam na 9 maja :-))

Moje zwolnienie skonczyło sie wczoraj - 6 maja ...

terimin mam na jutro - 8 maj

Dzis dostalam bez problemu zwolnienie do 15 maja ...

to chyba jednak zależy od podejscia lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry