reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Wtedy za ten tydzień nikt nic nie zapłaci, dlatego wiadomo że większość kobiet z tego właśnie względu wykorzystuje te 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem ale nie musi...

Z tego co wiem to L4 kończy się z terminem porodu i podobno automatycznie przechodzi się na macierzyński.Mogę się mylić ale tak gdzies słyszałam.Mi szkoda tego macierzyńskiego,wolę wykorzystać te dni i spędzić je z maluszkiem,więc pójdę do rodzinnego i będę kombinować że mnie coś boli i musi mi wystawić.

Z tego co wiem to L4 kończy się z terminem porodu i podobno automatycznie przechodzi się na macierzyński.Mogę się mylić ale tak gdzies słyszałam.Mi szkoda tego macierzyńskiego,wolę wykorzystać te dni i spędzić je z maluszkiem,więc pójdę do rodzinnego i będę kombinować że mnie coś boli i musi mi wystawić.

Nie przechodzi się automatycznie, to decyzja kobiety czy chce skorzystać z urlopu przed porodem (max. 2 tygodnie) czy zacząć urlop dopiero po porodzie. Cytat ze strony ZUS: Co najmniej 2 tygodnie zasiłku macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu, natomiast po porodzie przysługuje zasiłek macierzyński nie wykorzystany przed porodem, aż do wykorzystania przysługującego pełnego wymiaru.

Alis no więc pewnie źle słyszałam.Ale to tez w sumie trochę dziwne,no bo jeżeli nie chcę wziąć macierzyńskiego i nie mam L4 to co mam zrobić?Tak poprostu mam siedzieć w domu?Kurcze ja już w takim razie nic z tego nie rozumiem.

Ja też do końca nie wiem jak to jest, bo ja nie mam takiej sytuacji także nie interesowałam się tym za bardzo...Ja mam dwie umowy zlecenie i u mnie to wszystko kwestia dogadania się z pracodawcą także od 2 tygodni siedzę już w domu choć oficjalnie pracuję dalej :p Przy umowach o pracę trzeba mieć podkładki w postaci zwolnień itp. w moim przypadku nie trzeba :)

Alis no więc zostaje mi tylko iśc do rodzinnego i ponarzekac trochę to może mi da L4.

Z tego co wiem to L4 kończy się z terminem porodu i podobno automatycznie przechodzi się na macierzyński.Mogę się mylić ale tak gdzies słyszałam.

jest dokladnie tak jak piszesz ale z terminem faktycznego porodu a nie wyliczonego przez lekarza. nie mozna ciagnac l4 po porodzie, automatycznie przechodzi sie na macierzynski.

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry