reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Lekarka dobrze powiedziała, niestety ale tak jest że lekarz ginekolog nie może ze względu na ciążę (legalnie) wypisać zwolnienia dłużej niż do terminu przewidywanego porodu i jeśli nie urodzisz w tym przewidywanym terminie to wtedy zaczyna się już urlop macierzyński, choć nie jest to konieczność. Urlop możesz zacząć po porodzie faktycznym ale wtedy za tą różnicę między końcem L4 a porodem nikt Ci kasy nie zapłaci...:(

a to bardzo ciekawe .... mi mój gin na ostatniej wizycie 27 kwietnia wypisał kolejne L-4 do 17 maja a termin mam na 15 maja :-) a na wizytę kazał mi 11 maja przyjść i ma zamiar mnie skierować już do szpitala na poród (oczywiście jak mój organizm i dzidziuś będziemy wystarczająco gotowi ...)
więc nie bardzo rozumiem czemu miałby nie wypisać L-4 tylko zmusza cię do rozpoczęcia macierzyńskiego przed czasem jakiś dziwny ten twój gin ...

pozdrawiam wszystkie oczekujące i te już cieszące się pociechami

reklama
kachne ale tak jest gin tylko do porodu albo kilka dni po natomiast jak nie urodzisz do tego czasu to albo idziesz na silę do szpitala albo do lekarza rodzinnego po zwolnienie lub zaczynasz już urlop macierzyński.

Mam juz akt urodzenia Kluski.

Dostalismy z USC - bardzo uroczy uważam podarunek w im. H. Gronkiewicz-Walz - prezydent Warszawy z okazji urodzenia kolejnego mieszkanca W-wy bodziaka z napisem:

"rodem Warszawianin, sercem Polak, a talentem świata obywatel"
na odwrocie o rocznicy szopenowskiej

fajne co???? :)

tzn. mały drobiazg - a miły...

Uploaded with ImageShack.us

julienx - bodziaki rozdają razem z aktem urodzenia?

My jeszcze nigdzie nie rejestrowani, bo termin wizyty tata dostał na poniedziałek dopiero, tyle bejbiaków na Mokotowie...

taa, razem z aktem urodzenia ale tylko jesli rodzice sa zameldowani w warszawie. na ktora jestescie umowieni w usc w poniedzialek?

a to bardzo ciekawe .... mi mój gin na ostatniej wizycie 27 kwietnia wypisał kolejne L-4 do 17 maja a termin mam na 15 maja :-) a na wizytę kazał mi 11 maja przyjść i ma zamiar mnie skierować już do szpitala na poród (oczywiście jak mój organizm i dzidziuś będziemy wystarczająco gotowi ...)
więc nie bardzo rozumiem czemu miałby nie wypisać L-4 tylko zmusza cię do rozpoczęcia macierzyńskiego przed czasem jakiś dziwny ten twój gin ...

pozdrawiam wszystkie oczekujące i te już cieszące się pociechami

Nie "a to bardzo ciekawe..." tylko tak jest :), wyraźnie napisałam że legalnie nie może wypisywać zwolnienia dłużej niż do terminu porodu a to co robi "na własną odpowiedzialność" to już inna sprawa :p

dla mnie to jest bez sensu bo przecież wiadomo ze termin porodu jest orientacyjny i tylko 5% dzieci się w nim rodzi wiec dlaczego mam iść na macierzyński wcześniej tylko dlatego ze dziecko nie urodzilo się w orientacyjnym terminie? to już po terminie nie jest sie w ciazy? czy może nagle jest sie zdolnym do pracy? bez sensu
ja na szczęście miałam zwolnienie dłużej niż do dnia porodu na szczęście nie było potrzebne :)

alis dlaczego lekarz nie może wypisać dłużej zwolnienia? i skąd ZUS wie jaka jest przewidywana data porodu?

dla mnie to jest bez sensu bo przecież wiadomo ze termin porodu jest orientacyjny i tylko 5% dzieci się w nim rodzi wiec dlaczego mam iść na macierzyński wcześniej tylko dlatego ze dziecko nie urodzilo się w orientacyjnym terminie? to już po terminie nie jest sie w ciazy? czy może nagle jest sie zdolnym do pracy? bez sensu
ja na szczęście miałam zwolnienie dłużej niż do dnia porodu na szczęście nie było potrzebne :)

alis dlaczego lekarz nie może wypisać dłużej zwolnienia? i skąd ZUS wie jaka jest przewidywana data porodu?

To jest kwestia interpretacji przepisów przez lekarzy, od stycznia 2009 kobieta w ciąży może przebywać na zwolnieniu do 270 dni czyli całą ciążę do tej pory było inaczej ale przepis brzmi dokładnie tak: Art. 8 Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust.2 - nie dłużej jednak niż przez 182 dni, a jeżeli niezdolnośc do pracy została spowodowana gruźlicą lub występuje w trakcie ciąży - nie dłużej niż 270 dni.
ZUS nie wie jaka jest przewidywana data porodu i nie musi wiedzieć oni obliczają ile dni byłaś na zwolnieniu i jaka była podstawa tego zwolnienia.

no tak, ale chyba nikt nigdy nie jest na zwolnieniu od początku ciąży wiec ciężko przekroczyć 270dni?

reklama
ja mam L4 tez do dnia porodu czyli 21 maja ale jezeli nie urodze do 20 maja to poprosru ide do internisty prosic o L4 bo nie chcem aby mi liczyli macierzynski jak ja nadal bede w ciazy

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry