reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
poszukaj, moze masz gdzies odpis albo u siebie albo u rodzicow. najlepiej i tak bedzie jesli podzwonisz po urzedach i sie dowiesz jak te formalnosci maja u Ciebie wygladac bo sama juz pewnie zdazylas doczytac ze co miasto to inne zwyczaje ;)

Jejku z tymi aktami to jakaś granda -słowo daję. Po jaką cho...ę oni wymagają te akty, skoro mamy dowody osobiste wyrobione na podstawie aktów urodzenia i tam są identyczne dane.

aga napisz do miejscowości w której się urodziłaś do usc z prośbą o przesłanie aktu. Ja tak robiłam jak był mi potrzebny do ślubu - napisałam podanie, załączyłam ksero dowodu opłaty skarbowej za wydanie tego aktu którą najpierw wpłaciłam na konto USC i w ciągu 14 dni mi odesłali poleconym odpis skrócony aktu, inaczej musiałabym jechać nad morze.

poszukaj, moze masz gdzies odpis albo u siebie albo u rodzicow. najlepiej i tak bedzie jesli podzwonisz po urzedach i sie dowiesz jak te formalnosci maja u Ciebie wygladac bo sama juz pewnie zdazylas doczytac ze co miasto to inne zwyczaje ;)

wiem, ze gdzieś tu miałam kiedyś- bo kiedyś ślub planowałam hehehehh całę szczęście ze mi się odwidziało :-p
ale po remoncie nie mam pojęcia gdzie on może być..
ale poszukam ;)

lenkaa ja też jakby co musiałabym nad morze jechać po ten akt..
ale poszukam, w szafach i w piwnicy może się znajdzie..
a może nie będzie w ogóle potrzebny ;-)

Czyli akt urodzenia ojca nie jest potrzebny, tylko matki? Bo ja swój mam, ale mój Misiek nie ma. W tej sprawie jestem zielona, bo przy córci nie załatwiałam meldunku, bo ja i mój Misiek nie byliśmy pełnoletni i wszystko załatwiali moi rodzice, ja jedynie byłam w USC załatwiać akt urodzenia.

powiedzieli mi ze tylko matki.

znalazłam ten akt urodzenia :-) nawet nie skrócony, tylko ten zupełny czy jakoś tak,
więc jeden problem mam z głowy :-) ufff
jeszcze jutro ma moja mama ma się zorientować, czy da radę, aby mnie wymeldowała..
moze będzie ok

a ja mam pytanie w sprawie urlopu ojcowskiego (tego tygodniowego, który ojciec moze wykorzystac w ciagu 12 I-wszych mcy zycia dziecka) - kiedy może być on wykorzystany przez tatę tj. dopiero jak mama skonczy swoj macierzynski czy w trakcie tez?
cały macierzynski bede wykorzystywać ja, ale chcielibysmy skorzystac z tego tygodnia płatnego przez zus tatusiowi i tu kolejne pytanie - jak to wyglada jesli tato ma dzialalnosc gospodarcza? z tego co wyczytalam moze isc na taki urlop, jest mu wyplacany zasiłek przez tydzien przez zus, tylko musi zglosic sie tam z wnioskiem jakims, tylko jakim, gdzie go pobrac? i ile wynosi taki zasiłek? wiadomo na dzialalnosci gospodarczej mozna samemu sobie urlop dac, co jednak sie w ogole nie oplaca, dlatego pytam o wysokosc tego zasilku?
z gory dzieki za odp, przeszukalam troche www nt temat, ale konkretnych odp na moje pyt nie znalazlam... :(

corina mi sie wydaje, ze jak ma swoja działalnosc gosp, to mu nie przysługuje... ale nie jestem pewna....

reklama
corina mi sie wydaje, ze jak ma swoja działalnosc gosp, to mu nie przysługuje... ale nie jestem pewna....

tu znalazłam taką informację Na jakich zasadach ojciec dziecka skorzysta z urlopu ojcowskiego - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

"Prawo do urlopu ojcowskiego przysługuje pracownikom, czyli osobom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę, powołania, mianowania, wyboru lub spółdzielczej umowy o pracę. Z wolnego tygodnia na opiekę nad dzieckiem mogą skorzystać też osoby, które nie są pracownikami, ale podlegają ubezpieczeniu chorobowemu na innej podstawie niż umowa o pracę (np. z tytułu prowadzenia własnej działalności gospodarczej). Osobom tym za cały okres urlopu ojcowskiego będzie przysługiwał zasiłek macierzyński."

ale na moje pytanka nie ma tu odp :(

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry