reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
corina najlepiej zawsze zadzwonic do zusu (do dowolnego oddzialu), tam uzyskasz najbardziej wiarygodne informacje :)

reklama
Corina napewno urlop ten tygodniowy mozna wykorzystać równlegle z urlopem macierzyńskim matki, dowiadywałam się bo też chcemy ten tydzień spędzić razem...ale co do działalności nie pomogę

a ja mam pytanie w sprawie urlopu ojcowskiego (tego tygodniowego, który ojciec moze wykorzystac w ciagu 12 I-wszych mcy zycia dziecka) - kiedy może być on wykorzystany przez tatę tj. dopiero jak mama skonczy swoj macierzynski czy w trakcie tez?
cały macierzynski bede wykorzystywać ja, ale chcielibysmy skorzystac z tego tygodnia płatnego przez zus tatusiowi i tu kolejne pytanie - jak to wyglada jesli tato ma dzialalnosc gospodarcza? z tego co wyczytalam moze isc na taki urlop, jest mu wyplacany zasiłek przez tydzien przez zus, tylko musi zglosic sie tam z wnioskiem jakims, tylko jakim, gdzie go pobrac? i ile wynosi taki zasiłek? wiadomo na dzialalnosci gospodarczej mozna samemu sobie urlop dac, co jednak sie w ogole nie oplaca, dlatego pytam o wysokosc tego zasilku?
z gory dzieki za odp, przeszukalam troche www nt temat, ale konkretnych odp na moje pyt nie znalazlam... :(

Jako że Twój mąż prowadzi działalność gospodarczą nie przysługuje mu URLOP ojcowski a jedynie ZASIŁEK ojcowski. Urlop nie przysługuje z prostej przyczyny, nie ma mu kto tego urlopu udzielić :) Mąż zwyczajnie robi sobie tydzień wolnego i za ten tydzień Zus wypłaca mu zasiłek ojcowski.
Jeszcze jedno i chyba najważniejsze, aby mąż skorzystał z tego tygodnia musi opłacać sobie dodatkowe ubezpieczenie chorobowe inaczej zasiłek nie przysługuje to zresztą dotyczy również matek które nie są pracownikami.
Do wniosku w celu uzyskania zasiłku ojcowskiego należy dołączyć:
- skrócony odpis aktu urodzenia dziecka (oryginał, nie może być to kserokopia),
- oświadczenie, że zasiłek ojcowski za okres urlopu ojcowskiego nie został pobrany z innego tytułu.
Dodatkowo, jeżeli zasiłek ojcowski za okres urlopu ojcowskiego jest wypłacany przez ZUS, wymagane jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z3. Obowiązujące przepisy nie przewidują żadnej określonej formy oświadczenia składanego przez pracownika - nie istnieje w tej sprawie żaden oficjalny formularz. Oświadczenie, które pracownik powinien dostarczyć, powinno zatem zawierać:
- jego dane identyfikacyjne (imię, nazwisko, adres, ewentualnie również PESEL)
- treść, z której by wynikało, że nie pobrał zasiłku ojcowskiego z tytułu urlopu ojcowskiego udzielonego na to dziecko albo, (w przypadku gdy urodziło się więcej niż jedno dziecko przy jednym porodzie) z tytułu urlopu ojcowskiego udzielonego na którekolwiek z dzieci, urodzonych przy jednym porodzie.
Oświadczenie powinno być przez pracownika podpisane i zaopatrzone w datę.

Ostatnia edycja:
Alis, a co jeśli ma działalność gosp. ale sam nie pracuje w tej firmie, bo ma orzeczenie o niepełnosprawności?- rente powypadkową

Ostatnia edycja:
a tak w ogóle to z mamą załatwiamy z tym moim zameldowaniem, byłam właśnie w urzędzie i wypełniłam jakiś tam druczek, który wysłałam mamie, mama ma iść z tym tam gdzie mam stałe zameldowanie, oni wydadzą swistek, że mnie wymeldowali i z tym świstkiem pójdę tu do urzędu, z tym, że na nowy dowód przecież czeka się około miesiąca...
chyba, że dostaje się jakieś zaświadczenie, że czekam na dowód? :sorry2:

Alis, a co jeśli ma działalność gosp. ale sam nie pracuje w tej firmie, bo ma orzeczenie o niepełnosprawności?- rente powypadkową

Jeśli ma opłacane składki na ubezpieczenie chorobowe (nie mylić ze zdrowotnym) to myślę, że tak samo przysługuje jak opisałam powyżej, ale radzę upewnić się w ZUSie, wystarczy zadzwonić, zazwyczaj chętnie udzielają informacji przynajmniej w moim oddziale :p

aga jak się zameldujesz tu gdzie mieszkasz to dadzą ci z Urzędu gminy potwierdzenie zameldowania i zanim nie dostaniesz nowego dowodu to okazujesz stary jako aktualny i ten świstek z potwierdzeniem aktualnego meldunku.

aga jak się zameldujesz tu gdzie mieszkasz to dadzą ci z Urzędu gminy potwierdzenie zameldowania i zanim nie dostaniesz nowego dowodu to okazujesz stary jako aktualny i ten świstek z potwierdzeniem aktualnego meldunku.

a wczoraj cos pisalyscie nt wymeldowania/przemeldowania. ja mam w planach ale nie chce mi sie jechac 500km do rodzicow i dowiedzialam sie w urzedzie jak to mozna ominac. mnie nikt inny nie moze wymeldowac, chocby ze wzgledu na wciaz istniejacy obowiazek meldunkowy. natomiast bez wczesniejszego wymeldowania moge isc i zameldowac sie pod nowym adresem, rownoczesnie podajac stary i jeden urzad do drugiego przesyla info o zmianie, dzieki temu nie trzeba jezdzic po urzedach calego kraju ;)

a wczoraj cos pisalyscie nt wymeldowania/przemeldowania. ja mam w planach ale nie chce mi sie jechac 500km do rodzicow i dowiedzialam sie w urzedzie jak to mozna ominac. mnie nikt inny nie moze wymeldowac, chocby ze wzgledu na wciaz istniejacy obowiazek meldunkowy. natomiast bez wczesniejszego wymeldowania moge isc i zameldowac sie pod nowym adresem, rownoczesnie podajac stary i jeden urzad do drugiego przesyla info o zmianie, dzieki temu nie trzeba jezdzic po urzedach calego kraju ;)

no to duże ułatwienie zrobili, bo jak ja meldowałam się w Krk dwa lata temu to musiałam przedstawić zaświadczenie o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca zamieszkania:/ Może zmienia się coś na lepsze...:)

reklama
przed chwilą byłam w urzędzie (tam gdzie mieszkam). Laska mi powiedziała, że jak chcę dziecko zameldować z ojcem a nie przy sobie to po porodzie trzeba jechać osobiście do swojego urzędu i to zmienić... A to to samo miasto tylko dzielnica inna. Nie wiem, może nie wiedziała wszystkiego?

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry