N
nataliak
Gość
corina najlepiej zawsze zadzwonic do zusu (do dowolnego oddzialu), tam uzyskasz najbardziej wiarygodne informacje
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
a ja mam pytanie w sprawie urlopu ojcowskiego (tego tygodniowego, który ojciec moze wykorzystac w ciagu 12 I-wszych mcy zycia dziecka) - kiedy może być on wykorzystany przez tatę tj. dopiero jak mama skonczy swoj macierzynski czy w trakcie tez?
cały macierzynski bede wykorzystywać ja, ale chcielibysmy skorzystac z tego tygodnia płatnego przez zus tatusiowi i tu kolejne pytanie - jak to wyglada jesli tato ma dzialalnosc gospodarcza? z tego co wyczytalam moze isc na taki urlop, jest mu wyplacany zasiłek przez tydzien przez zus, tylko musi zglosic sie tam z wnioskiem jakims, tylko jakim, gdzie go pobrac? i ile wynosi taki zasiłek? wiadomo na dzialalnosci gospodarczej mozna samemu sobie urlop dac, co jednak sie w ogole nie oplaca, dlatego pytam o wysokosc tego zasilku?
z gory dzieki za odp, przeszukalam troche www nt temat, ale konkretnych odp na moje pyt nie znalazlam...
Alis, a co jeśli ma działalność gosp. ale sam nie pracuje w tej firmie, bo ma orzeczenie o niepełnosprawności?- rente powypadkową
aga jak się zameldujesz tu gdzie mieszkasz to dadzą ci z Urzędu gminy potwierdzenie zameldowania i zanim nie dostaniesz nowego dowodu to okazujesz stary jako aktualny i ten świstek z potwierdzeniem aktualnego meldunku.
a wczoraj cos pisalyscie nt wymeldowania/przemeldowania. ja mam w planach ale nie chce mi sie jechac 500km do rodzicow i dowiedzialam sie w urzedzie jak to mozna ominac. mnie nikt inny nie moze wymeldowac, chocby ze wzgledu na wciaz istniejacy obowiazek meldunkowy. natomiast bez wczesniejszego wymeldowania moge isc i zameldowac sie pod nowym adresem, rownoczesnie podajac stary i jeden urzad do drugiego przesyla info o zmianie, dzieki temu nie trzeba jezdzic po urzedach calego kraju