reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
wiem wiem ze jest 'b' - dzieki temu platne 100 a nie 80% ;P

No na pewno wiesz :-D ja raczej miałam na myśli żebyś dopatrzyła się tego kodu na opiekę ja już nie pamiętam jaki - "d" chyba - bo z tym kodem "b" ciążowym to taka dygresja była :-)

reklama
No na pewno wiesz :-D ja raczej miałam na myśli żebyś dopatrzyła się tego kodu na opiekę ja już nie pamiętam jaki - "d" chyba - bo z tym kodem "b" ciążowym to taka dygresja była :-)
troszkę tu mylicie:

Poniżej przedstawię podstawowe kody literowe na druku ZUS ZLA
  • Są one wpisywane w pozycji 13 i mają znaczący wpływ na prawo do zasiłku chorobowego oraz jego wysokość !!

• A - niezdolność do pracy powstałą po przerwie krótszej niż 60 dni - spowodowaną tą samą chorobą, która była przyczyną niezdolności wcześniej przed przerwą
  • Podstawowy kod przy długotrwałych zwolnieniach lekarskich

• B - niezdolność przypadająca w okresie ciąży
  • Kod ten może być wpisany przez każdego lekarza, a na pisemny wniosek kobiety można go nie wpisywać.

• C - zwolnienie z powodu nadużycia alkoholu

• D - gruźlica
opieka nad osobą z rodziny to jest rubryka nr 15 !

No widzisz krewetka a głowę bym dała że to kodem idzie :confused: Może coś sobie ubzdurałam bo w sumie to dawno tego druku w rękach nie miałam, za tydzień sprawdze :-D Ale na pewno jest tak jak piszesz - ta rubryka na wpisanie opieki. W każdym razie to już problem lekarza jak wypisać ten druczek - ważne żeby wypisał w razie potrzeby :tak:

mnie sie w koncu dało, i co? babka powiedziala że sprawa " w toku" i pieniedzy napewno nie bedzie w styczniu,w zasadzie nie wiadomo kiedy beda ,w takim razie co, mam nic nie jeść w styczniu??:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Rany dziewczyny ja Wam współczuję, ZUS to jeden wielki syf. Ojciec jest po operacji już jakiś czas, ale dalej na chorobowym. Wyobraźcie sobie, że przed samymi Świętami ta złodziejska instytucja wypłaciła jedynie za 4 dni i to za listopad. Nadal czekamy na pieniążki naliczane od 20 listopada, a to już połowa stycznia. Teraz wymaga kosztownego leczenia, fakt refundowanego, ale jeden zabieg to koszt 200 zeta, a na jednym się nie kończy bo to jest ciągła seria cotygodniowa. Za przeproszeniem H... by ich strzelił.

Co za pechowy rok się zaczyna??? :szok::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Właśnie się dowiedziałam, że moja "firma" się pakuje....mały ruch=mały dochód, więc likwidacja :no:
Może któraś wie dokładnie co się w takiej sytuacji ze mną stanie? W Białym na moją firmę "X" jest tylko jeden punkt. Są jeszcze firmy "Y" i "Z" ale oficjalnie nie mają z moją nic wspólnego...
Doczytałam na necie że w takim przypadku ZUS przejmuje na siebie wypłatę zasiłku chorobowego i macierzyńskiego...Ale czy tak jest rzeczywiście w praktyce? Bo z tym ZUS-em to wiadomo....Co z zaległym urlopem,czy zUS zapłaci moje pobory czy najniższa krajowa?A może guzik zapłaci i zostanę na lodzie???
W następnym tygodniu spróbuję się do prawnika z PIP dostać...ale przez weekend to chyba osiwieje...:baffled::baffled::baffled:

spokojnie, na pewno zus bedzie Ci placil. cos mi swita ze ktoras z dziewczyn miala podobna sytuacje.

reklama
tak, w tej sytuacji, do zakończenia macierzyńskiego wyplaca ZUS, wychowawczy nie przysluguje a ekwiwalent z urlop wpłaca pracodawca

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry