reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Nicole w takim razie za 2011 rok bedzie miala 15 dni ( jeżeli przysluguje 20 za caly rok)jezeli jej nie przedluzą umowy, to dostanie od października zasiłek macierzyński, urlop wychowawczy juz nie bedzie przyslugiwal, po zakonczeniu umowy powinien byc wyplacony ekwiwalent za niewykorzystany urlop

reklama
Dziewczyny które składały pit w kwietniu,już dostałyście zwrot podatku.Bo ja czekam i się nie mogę doczekać,a pieniądze by się przydały:tak:

Martika ja zlozylam pita pod koniec marca i jeszcze nie dostalam zwrotu (teoretycznie maja jeszcze ze 2 tygodnie) i okazalo sie, ze jeszcze nie wyplacili (balam sie, ze moze jakis komornik zgarnal za niezaplacone zalegle mandaty-jakby jakies byly). Dzisiaj juz by mi w kasie pani wyplacila, ale chyba zgubilam dowod:/

No niby 3 miesiące, mój w tym roku dostał 2 rozliczenia: za 2010 po 2,5 miesiącach od złożenia pitu i za 2009 po 15 miesiącach od złożeniu pitu :confused:

nie wiem czy był taki temat poruszany, o ile przeszukałam wątek to nie.
Sprawa wygląda tak. Pracownica ma umowe na czas nieokreslony. Dostaje wypowiedzenie warunków umowy (zmianę wymiaru czasu pracy - zmniejszenie do pół etatu). zgadza sie na nie. Nastepnie zanim jeszcze nowe warunki pracy wchodza w zycie okazuje się że jest w ciązy i przedstawia zaswiadczenie o 9 TC. I pytanie: czy musi dalej pracować na starcyh warunkach czy zmiana warunków pracy nastepuje normalnie zgodnie z ustaelniami sprzed informacji o ciąży.

wypowiedzenia zmieniające to był kruczek naszej prof. od prawa pracy, także temat milion razy przewałkowany...
zgodnie z art.177 kodeksu pracy wypowiedzenie zmieniajace jest nieskuteczne:
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry