reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
no dzis pity odwiozłam do skarbówki i wszytko oki

czy słyszałyscie cos o tym ze jak jeden pracodawaca zwalnia lub nie przedłuza umowa i zaraz na drugi dzien zatrudniasz sie u innego to znaczy jest ciągłośc nie ma zadnego dnia przery to mozna zaraz isc na wychowawczy? oczywiscie jestli ten drugi pracodawca sie zgodzi

słyszeliśmy - prawda to :tak:

reklama
lenkaa mam pytanko do ciebie. Mąż pracował w zeszłym roku w firmie X, zwolnił się bodajże w listopadzie. Do dnia dzisiejszego nie dostaliśmy pita od pracodawcy. Dzwonił do księgowości już dwa razy i kobita wysłała pod adres zameldowania (więc pity wróciły do nich), mimo, że adres do korespondencji był inny. Obiecała już ponad dwa tygodnie temu, że wyśle, a tu lypa. Dzisiaj ja tam zadzwoniłam i zrobiłam awanturę, że jak do jutra do godz 12 nie będę miała pita, to zgłaszam to do pip. Wkurzona jestem na maxa, bo dostaniemy sporo zwrotu, chciałam miec kasę na święta, a tu najpierw zus mnie przetrzymał, teraz tamci. Nawet jeśli jutro dostanę tego pita, to powinnam zgłosic to? Dodam, że jak się mąż zwolnił, to firma postąpiła nie fair wobec męża, bo nie wypłacili mu za wszystkie godziny (standardowo na umowie miał dużo niższe wynagrodzenie aniżeli w rzeczywistości). Mam ochotę im zrobic na złośc...

a jestes pewna ze w ogole pracodawca go legalnie zatrudnial?
tak, tak
dostawał rmua, poza tym ja i dziecko byliśmy ubezpieczeni przy mężu, gdyby składki nie były opłacane, to pewnie szpitale/przychodnie przysłałyby nam rachunki na koniec roku

Nie sądzą żeby PIP się tym zainteresował, to są zobowiązania względem US, tu raczej prawa pracownicze niewiele mają wspólnego, zwłaszcza, ze już stosunek pracy ustał. Jak nie wyślą w terminie do końca kwietnia, to można ewentualnie napisać skargę do US, ale oni w sumie są kryci, bo wysłali na adres zameldowania i nie zostało odebrane. Przesyłka nieodebrana w terminie uważana jest za skutecznie doręczoną - moim zdaniem są kryci. Pit można też przesłać mailem, zadzwoń tam i poproś żeby Ci go ktoś po prostu przesłał. Oni będą mieli czysto w papierach, bo jest tzw. fikcja doręczenia (nieodebrane, ale doręczone) a Ty będziesz miała dane do US. Zadzwoń jutro i poproś.

Hej,
Ja z prośbą o poradę. Napewno będziecie wiedziały:*
Chodzi o urlop wypoczynkowy.
Moja kuzynka od lipca zeszłego roku pracuje na podstawie umowy o pracę (nie pamiętam na jaki czas ale chyba na 2 lata). Tak więc do tego czasu leci jej urlop proporcjonalny a normalny wymiar (w jej przypadku 20 dni) będzie jej się należał od sierpnia tego roku prawda? Kuzynka jest w ciązy i termin ma na wrzesień.
I teraz pytanie do Was...jak po macierzyńskim będzie chciała wykorzystać urlop wypoczynkowy to ile dni będzie się jej należało zakładając że nie brała urlopu odkąd tam pracuje. 20 (do których nabierze prawo w sierpniu) plus niewykorzystany proporcjonalny? Czy jak to jest?

w czasie ciazowego l4 i urlopu macierzynskiego normalnie nalicza sie urlop wypoczynkowy wiec bedzie miala do wykorzystania caly normalnie naliczany urlop wypoczynkowy od lipca 2010 do momentu zakonczenia urlopu macierzynskiego.

No tak ale w połowie ciążowego L4 nabędzie prawo do normalnego wymiaru urlopu wypoczynkowego (w jej przypadku 20 dni)teraz idzie jej proporcjonalny (2 dni za każdy miesiąc) i własnie nie wiemy czy po macierzyńskim będzie jej sie należało 20 dni plus ten proporcjonalny jeśli go wcześniej nie brała czy tylko 20 dni?
Na zdrowy rozsądek powinna mieć do wykorzystania 20 dni plus to co nazbierała z proporcjonalnego którego wychodzi 22 dni (tj od lipca 2010 do lipca 2011)

Ostatnia edycja:
no przeciez skoro do konca macierzynskiego wyjdzie jej okolo 1,5roku pracy to nie moze dostac urlopu tylko za rok... poza tym bedzie wtedy juz mogla wziac z gory urlop za caly 2012rok. czyli proporcjonalnie 2010 + caly 2011 + caly 2012.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Nicole, cos mi w tych datach nie pasuje, napisz mi prosze dokladnie od kiedy pracuje, od kiedy i do kiedy jest na urlopie macierzynskim

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry