reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dowiedziałam się dokładnie i tak...
1 lipca 2010 dostała umowę na okres próbny. We wrześniu 2010 umowę na rok.
Termin porodu ma na 3 września.

reklama
wydaje mi się ze za 2010 rok bedzie miała 20 dni urlopu. Urlop proporcjonalny od zwykłego rózni się tylko tym, że proporcjonalny mozna wziąć okresloną ilość dni w zależoności od tego ile sie przepracowało, a normalny, że juz pierwszego dnia danego roku mozna wziąć caly urlop przysługujący na dany rok. Natomiast wymiar urlopu w skali roku jest taki sam. Czy za 2010 rok bedzie miała 20 dni, za 2011 20 dni i tak dalej. Urlop z okresu macierzyńskiego i wychowawczego bedzie sobie mogla wykorzystać potem. Nie wiem tylko czy jesli za 2010 rok tego urlopu nie wykorzystała do konca marca 2011 to nie powinna dostac rekompensaty pienieznej zamiast urlopu.

Zapomniałam dodać że za 2010 zostało jej 3 dni urlopu.
Urlop ponoć przedawnia się dopiero po 2 latach i chyba wtedy musza płacić ekwiwalent (albo jakby nie miała jak go wziąć bo np zostałaby zwolniona)
I mam jeszcze jedno pytanie.. u mnie w firmie są 2 dziewczyny które wychodzą z pracy wczesniej na karmienie. Wkurza mnie to niesamowicie bo dobrze wiem że od dawna już nie karmią. Jak one wychodzą lub przychodza później ja musze iśc i za nie odwalać robotę.(ja wcześniej nie wychodzę bo i tak dojeżdżam z moim R a on musi siedzieć do końca). Ile czasu te dziewczyny mogą korzystać z prawa do przerwy na karmienie? Toż teoretycznie karmić można nawet kilka lat.

Ostatnia edycja:
Niedawno w grupie te naprawdę karmiące mamy narzekały że musze udowadniać że karmią i byłyśmy oburzone że jak to ktos kwestionuje prawo do wczesniejszego wychodzenia z pracy ze wzgledu na karmienie...A tu sytuacja odwrotna..... Takze jak widac wszystko zalezy od punktu siedzenia....

Zgodnie z przepisami urlop za dany rok trzeba wykorzystac najpoźniej do konca marca roku kolejnego (musi sie w tym czasie urlop chopciaz zaczać). Natomiast jesli niezostanie urlop wykorzystany musi zostac wyplacony ekwiwalent. Urlop sie nie przedawnia. Nie ma tez mozliwosci w nieskonczonosc odraczania jak to było jeszcze kilka lat temu.

Tysia co do wychodzenia na karmienie to jeśli tak jak mówicie do 3 roku życia to ok już inaczej na to patrzę. Poprostu potrzebna mi była ta informacja choć i tak jestem zniesmaczona tym że wykorzystują prawo, które im się nie należy (już) ale to sprawa kierownictwa. Dzięki Wam o kochane za odpowiedź:):*
A wiecie jak z tym urlopem mojej kuzynki? Ile wkońcu będzie miała do wykorzystania po powrocie z macierzyńskiego?

Ostatnia edycja:
Zgodnie z przepisami urlop za dany rok trzeba wykorzystac najpoźniej do konca marca roku kolejnego (musi sie w tym czasie urlop chopciaz zaczać). Natomiast jesli niezostanie urlop wykorzystany musi zostac wyplacony ekwiwalent. Urlop sie nie przedawnia. Nie ma tez mozliwosci w nieskonczonosc odraczania jak to było jeszcze kilka lat temu.
nieprawda, ekwiwalent za urlop wypłacany jest tylko wtedy gdy umowa zostaje rozwiązana( wygasa) a urlop nie zostal wykorzystany, w innych przypadkach musi byc udzielony do końca marca nastepenego roku, ale rzadko kto tego przestrzega

Dowiedziałam się dokładnie i tak...
1 lipca 2010 dostała umowę na okres próbny. We wrześniu 2010 umowę na rok.
Termin porodu ma na 3 września.
a wiec za 2010 przysluguje jej 10 dni ( jezeli staz pracy poniżej 10 lat)
umowe ma do konca wrzesnia 2011? czy do konca czerwca 2011?
jezeli nie przedluza jej umowy w 2011 to będzie miała 14 dni urlopu, chyba ze obecnie nie jest na L4 i wtedy moglaby wziasc urlop w trakcie ciązy za caly rok ( 20dni), jednak bardziej korzystne jest l4 i ekwiwalent za urlop po zakończeniu umowy

tysia za urlop wychowawczy nie przysługuje urlop wypoczynkowy- a w przypadku tej dziewczyny, jeżeli jej nie przedłużą umowy po porodzie to nie ma prawa do wychowawczego bo nie bedzie pracownikiem

Ostatnia edycja:
Tysia co do wychodzenia na karmienie to jeśli tak jak mówicie do 3 roku życia to ok już inaczej na to patrzę. Poprostu potrzebna mi była ta informacja choć i tak jestem zniesmaczona tym że wykorzystują prawo, które im się nie należy (już) ale to sprawa kierownictwa. Dzięki Wam o kochane za odpowiedź:):*
A wiecie jak z tym urlopem mojej kuzynki? Ile wkońcu będzie miała do wykorzystania po powrocie z macierzyńskiego?

ja karmiłam a nie mogłam korzystać z godzinnej przerwy na karmienie!!!!

A co do urlopu to u mnie było tak że na l4 poszłam we wrześniu i miałam jeszcze zaległego urlopu 5dni a że na l4 byłam do 29 kwietnia potem urlop macierzyński więc te 5 dni zaległego urlopu wykorzystałam po macierzyńskim...

wczesniej pisalas ze ma umowe od lipca 2010 na rok, tak jak pisałam wczesniej , jesli jej przedłużą umowe to wykorzysta po, jesli nie przedluza to wypłacą ekwiwalent

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry