reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady na CITO!

Makota, nic nie widać na tym zdjęciu. Przynajmniej ja nie widzę...

Mój ma czerwone plamki jak się podrapie. Ale to znika po kilku h.
Mąż zarostem też często funduje dzieciom wysypkę,ale to tez szybko znika.

reklama
To sa spore, czerwone krostki, bez ropki. Moze potowki? Bo nie wiem czy to alergiczne, czy dermatologiczne. Z czym tego nie kojarze

Ja tez nie odpowiadalam, bo mysle sobie ze doswiadczone mamuski moga wiedziec.
Laura tez ma czasem takie krosty, ale jej to znika na drugi dzien, no i jak juz pisalam, ma tez wysypke, krosty jak ojciec ja pocharata zarostem:// ja bym stawiala, ze to potowki. Dalej Adas ma czy powoli zanika?

Drogie Mamuśki:)
rzadko tu ostatnio zaglądam, bo z maluszkiem czasu brak. Teraz potrzebuję pomocy:(
Mój Skarb miał małą ciemieniuchę mimo sporej czuprynki. Zostało mu troszkę na ciemiączku, bo to delikatne miejsce. Ale widzę, że od paru dni coś robi mu się na czułku, jeszcze w tej owłosionej części (Julek po tatusiu to mały zwierzaczek, w zasadzie całe czoło ma taki mały czarny meszek:)) taka twarda skorupka.
Smaruje Mu to nierafinowanym olejem kokosowym, bo czytałam że jest najlepszy i do tego antybakteryjny. Ale zamiast się poprawiać wygląda coraz gorzej.
Załączam zdjęcie, może któraś z Was przechodziła przez to samo i może mi poradzić co robić. Pediatra dopiero w poniedziałek, ale boje się, że od razu zapisze maść ze sterydami, bo na pleśniawkę też od razu dostałam antybiotyk:( dodam, że poza tym czym skórkę ma idealną:)

będę bardzo, bardzo wdzięczna za pomoc.
IMG_20141029_102258.jpg

Załączniki

• IMG_20141029_102258.jpg
    IMG_20141029_102258.jpg
    30,1 KB · Wyświetleń: 109
Mi to wygląda na nasiloną ciemieniuchę. Ja bym spróbowała oliwą z oliwek ( ciepłą, nasmarować ok 30-40 min przed kąpielą, można czapeczkę bawełnianą założyć, choc ja nie zakładalam) i może twardszą szczoteczką czesać, bo to miękkie włosie na taką skorupę nic nie pomożę.
Albo jakiś specyfik apteczny, dziewczyny Mustelę kiedyś polecały.

No i takie zmiany mogą też świadczyć o AZS. Moja córka zazwyczaj przy nasileniu na ciele miała taki wysyp we włosach. Ale piszesz,że reszta czysta więc może jednorazowe wyleczenie wystarczy

Ostatnia edycja:
Moj maly nie ma ciemieniuchy. Starszak uzywa z emolium zel. To moge polecic. Jego dodatkowy plus to nie robi takich tlustych plam, moze zostac na noc.
co do oleju kokosowego... moze dostala reakcji alergicznej na niego? Nie kazdemu sluzy..

reklama
Drogie Mamuśki:)
rzadko tu ostatnio zaglądam, bo z maluszkiem czasu brak. Teraz potrzebuję pomocy:(
Mój Skarb miał małą ciemieniuchę mimo sporej czuprynki. Zostało mu troszkę na ciemiączku, bo to delikatne miejsce. Ale widzę, że od paru dni coś robi mu się na czułku, jeszcze w tej owłosionej części (Julek po tatusiu to mały zwierzaczek, w zasadzie całe czoło ma taki mały czarny meszek:)) taka twarda skorupka.
Smaruje Mu to nierafinowanym olejem kokosowym, bo czytałam że jest najlepszy i do tego antybakteryjny. Ale zamiast się poprawiać wygląda coraz gorzej.
Załączam zdjęcie, może któraś z Was przechodziła przez to samo i może mi poradzić co robić. Pediatra dopiero w poniedziałek, ale boje się, że od razu zapisze maść ze sterydami, bo na pleśniawkę też od razu dostałam antybiotyk:( dodam, że poza tym czym skórkę ma idealną:)

będę bardzo, bardzo wdzięczna za pomoc.
Zobacz załącznik 650954
tutaj wszystko opisane i co i jak smarować:) CIEMIENIUCHA - jak walczyć z żółtymi łuskami na głowie niemowlęcia?

Do góry