reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porady na CITO!

reklama
Mam kilka pytań:
1. Czy noworodek po karmieniu odrazu zasypia? Moja czasem nie i wtedy w krótkim tempie domaga się drugiego cyca, czyli mali jadła mam?
2. Kiedy noworodek ma czas na takie rzeczy jak lezenie u taty na klacie? Bo ja odkładam małą do łóżka na spanie a w innych sytuacjach tylko je albo płacze.

Michalina u mnie ten sam problem i daje drugiego a czasem i trzeciego cyca i jeszcze nigdy nie wymiotowal.z przezarcia piersią. Tacie daje jak nakarmione nadal ryczy. Wczoraj pomogło ssanie kciuka taty i obezwładnienie kocykiem, ale trwało 2h.

Wracam do pytania o witaminy. Piszą żeby dac na łyżeczce z mlekiem a nie wprost do buzi. Mam.vitaderol. Jak Wy podajecie i kiedy- przed cycem czy po?

ja podaje przed kompielą i karmieniem bo po to mi ulewa albo czasem do mleka w butelce jak wieczorem malej malo cyc bo wazy już 3200
A chodzi Ci o te twist off Ki D bo moja takie bierze

Undomiel - ja daje wieczorem, na łyżeczce, a później karmię
Michalina - daj Ty spokój. mój ma ponad miesiąc, a ja wczoraj od 4 nad ranem byłam na nogach, albo na dupie z gołym cycem. nie licząc 2 spacerów ciągle był cyc, noszenie, albo płacz i znikoma ilość zabawy :crazy: a spróbuj go tylko odłożyć do łóżeczka :no:

dziś jak na złość śpi. pewnie chciał w sobotę pokazać tacie, że jest grzeczny, ale nie wziął pod uwagę, że tata w sobotę poszedł do pracy :-D

Undomiel ja witaminy daje wprost do buzi, zazwyczaj w trakcie jedzenia lub przed. I tak zazwyczaj do południa, bo Mały pobudzony bywa po nich.

Michalina czasem dziecko potrzebuje zjeść z dwóch czasem z jednej a czasem z trzech też. Twoje dziecko jest jeszcze malutkie, z czasem będzie spać mniej, wtedy znajdzie się i czas na klatę tatusia. Ale próbuj jak np najedzony i spać nie chce, tatuś to dobry uspokajacz.

Dzięki bo ja mam wrażenie że coś źle robię.
A jak długo u was trwa karmienie? W szpitalu mówili ze prawidłowo max 20 min ale Melania i dwie godziny pije.

Witaminy mam olofarm twist off daje do buzi rano na przewijaku nim zacznie krzykiem domagać cyca.

Michalina - mi laktatorka mówiła, że karmi się od 7 do 20 min. jeżeli dzieć nie je aktywnie można oderwać od cyca - bądź tu mądra, jak dzieciowi dobrze przy cycu to niech sobie wisi, dopóki nie zapocicie się na śmierć :-(

mój je różnie, ale przeważnie bardzo krótko - max 10 min. inna kwestia, że piardy przerywają mu jedzenie...

Michalina mi w szpitalu tez wisiał po 2h, ale teraz się już nauczył i idzie lepiej. Żeby się liczyło musi być 10 min efektywnego ssania. Jak tylko trzyma w paszczy to można odczepic tylko u mnie wtedy jest alarm. A i ja też nie ogarniam o co mu chodzi i myślę że wszystko robię źle, ale liczę że się w koncu naucze

Witaminy tez mam twist off ale napisali że na łyżeczce z mlekiem a ja bym wolała do paszczy bo nie umiem odciagac ręcznie a mój laktator jest zje**ny.

reklama
Hubson, a on ma taką kieszonkę? Taki wywinięty pod spód? Bo może trzeba go odwijać i tam czyścić?
Dziś mi lekarz to pokazywał i mam tak czyścić. Mojemu pępek odpadł wczoraj :tak:
Nie, nie ma kieszonki, raczej dziurke. Nie wyobrazam sobie, ze moglabym mu jakos ten pepek odwinac.
Bylismy u lekarza, kazal odstawic antybiotyk i psikac octeniseptem i czekac az wyschnie, nie wycierac niczym w srodku. Ewentualnie wytrzec jak sie za duzo psiknie
I dzis jest zdecydowanie lepiej :)

Witaminy wyciskam do buzi, a potem od razu daje malemu jesc.

Michalina, moj noworodek nie zasypia i nie zasypial od razu po karmieniu. Lubi sobie polezec u mnie lub taty na rekach, kolo mnie na lozku, ro.zgladac sie, pomachac odnozami.

Jesli chodzi o przeziebienia czy jakies inne dolegliwosci, moj gin pozwolil brac mi ibuprofen

Do góry