reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porady na CITO!

Jak idą pierdziochy i mała nie marudzi, to nie rób nic. I błagam, nie termometrem! Rurki są bezpieczniejsze jak już mamy coś pchać dziecku w tyłek..

reklama
Wiem, ten termometr to akt desperacji był...ona się męczy, bo sie spina i płacze , po kupie jest radosna i szczęśliwa...
Dzięki dziewczyny, teraz usnela, mam nadzieję, ze w nocy będzie spokój...

Z tym rozleniwieni jelit to jakiś Mit. Owszem jeśli aplikuje się dziecku rurkę kilka razy dziennie to Jelita mogą się rozleniwić. Natomiast jeśli stosujemy je tylko w skrajnych przypadkach to mysle ze istnieje niewielkie ryzyko. Pamiętajmy że na tym etapie życia dziecka praca jelit ma prawo jeszcze nie byc w pełni sprawna i stad wlasnie rurki czopki i inne cuda, aby pomoc dziecku.

A ja mam pytanie z innej beczki.

Czy i w jaki sposób myjcie dzieciom uszy? Mnie uczulano aby pod żadnym pozorem nie zamaczac uszu noworodkowi. Czy to sie tyczy rowniez dzieci w wieku naszych? Nie ukrywam ze nie myjemy dziecku uszu a widze ze zbiera sie w nich sporo woskowiny i chciałabym ja skutecznie i bezpiecznie usunąć.

Ja patyczków nie wkładam do kanału, bo tylko przepychają woskowinę głębiej.
Generalnie czyszczę jedynie małżowinę , a wydzielina wypływa sama

Kateter jest bardziej bezpieczniejszy niz termometr. Lilla u Was nigdy nie bylo kupy, a u nas za kazdym razem po uzyciu rurki byla wielka kupa;) co do windi to mnie mowili, ze mozna z niego korzystac czesto, ale do 3m-ca, potem juz sporadycznie. I tak robilam, a nie zauwazylam rozleniwionych jelit. Nam windi ratowalo zycie i z gazami i kupa.

Uszy czyszcze patyczkami, ale nie wkladam gleboko, nie slyszalam zeby uwazac na uszy. Tak powinno sie robic? Nie moczyc w ogole uszu? Jak myje malej glowe to zawsze cos tam jej wleci do ucha, uwazam ale ciezko zeby byly suche, wtedy czyszcze paleczka, ale tylko malzowine.

reklama
Do góry