reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poradnik Mamuśki

Marcelina, picie dawaj w międzyczasie, nie masz czasem tak że Pindzia marudzi i nie chce mleka?
Jak nie, to spróbuj jej wciskać butelkę z herbatką po karmieniu może..
U mnie jak Tomciowi próbuję podać picie jak jest głodny to nie ma szans, żeby smoka nie wypluł. Dopiero po posiłku pije czasem.

Też na początku miałam 30ml odciągniętego pokarmu, potem już 90ml;-)

Mlodam, można od 1 tyg. życia. No i trzeba wręcz dziecko dopajać, a co zrobić jak wody nie chce pić?

reklama
Marcelinaa jeśli dajesz choć trochę ściągniętego mleka to nie musisz dopajać herbatkami. To na pewno nie początek zaparcia. Poobserwuj jeszcze, zaparcie jest wtedy kiedy dziecku kupa sprawia wyrazna trudność. Mi położna doradziła kupno tej hipp koperkowej i przy samym mleku Nan mały ma wypijać 100ml dziennie łącznie tzn np 3 x 30ml między karmieniami.

Acha i jak masz dwie to dopajaj tą rumiankową a koperkową zostaw na wyjątkowe okazje typu ból brzucha czy coś bo po niej najcześciej się szybko załatwi..

Ostatnia edycja:
dzięki dziewczyny !!!
No więc jak już się Pindzia budzi to chce absolutnie mleko i koniec.
Podanie jej herbatki rumiankowej skończyło się strajkiem po 5 min i jedzeniem rączek i i tak to mleko musiało zostać podane..
Smoka niestety nie chce, krzywi się, robi minę mega niezadowoloną i wypluwa.. a już z 3 firmami próbowałam.. herbatka koprowa też na razie odpada- to samo- nie smakuje jej chyba :cool: więc na razie zostaje ten rumianek o ilę wymyślę jak to podawać.. na szczęście jest też woda- a ją też lubi..

czyli jeśli dobrze rozumuję, mogę jej dać trochę wody a potem mleko..

Co do ilości wypijanego mleka MM już w szpitalu się jedna położna "załamywała" nad ilością ale cóż zrobić.. mała je w tej chwili jak byk 60 ml Nan (o ilę nie mam swojego 30 ml) a teraz to nawet z 70 właśnie zjadła..

Moje mleko to na razie śmiech na sali, oby było więcej i te 30 ml to pewnie 10 ml lewa a reszta zasługa prawej.. szlag mnie trafia z tym laktatorem, hałasuje to jak traktor i tyle czasu kradnie.. w nocy nie ściągam bo nie mam jak.. 22 ostatni raz a potem 7,8 rano..jak Pindzia pozwoli..

Na razie to karmienie wygląda u mnie tak, że powiedzmy o 9 rano 30 ml mojego 30 ml Nan, potem samo NAN jakiś czas, znowu moje plus NAN, potem znowu sam NAN itd..

Takiego mixu moje + NAN na jedno karmienie mam z 3-4 dziennie.. reszta to sam NAN..

Myślicie, że lepiej poczekać i więcej tego swojego nazbierać i nie mieszać tak ? Czy taki mix może być?

z góry dzięki :zawstydzona/y:

Dobrze robisz... Z własnego doświadczenia wiem że lepiej częściej przystawiać niż zbierać więcej ponieważ popija między nanem a to już plus - nieważne co:tak: Ja ściągałam po 60 ml odgrzałam z lodówki a mały wypił 2 łyki i wylewałam niestety a tak to pije tylko tyle ile chce. A co do wody to wiadomo, najlepsza bo nie słodzona tylko nie wszystkie dzieci lubią. Spróbuj rumianek podawać może godz po jedzeniu bo Pindzia jak każdy noworodek myśli że herbatka to zamiast mleka i wkurzy się na pewno jak czeka na jedzenie a Ty ją herbatką oszukujesz;-) Próbuj, będzie ok:-)

Acha ja używam do mleka butelek Tommee a do picia małej Avent antylkolkowej, w ten sposób przyzwyczajam go ze inny smoczek to inne picie i jak poczuje teraz smoczek Avent to nie ciągnie szybko tylko przełyka powoli:)

Ostatnia edycja:
Moje malenstwo tez baczki puszcza i slysze jak mu w brzuszku sie przelewa. Dziewczyny u Was kupy jest duzo w pampersie?? u mnie raz dziennie to tak ze "plywa" a po kazdym karmieniu tak troche jakby z baczka. Nasza dr poleciala zebym ja pila koperek i rumianek i wtedy Igorek dostanie w mleku. Na dzien dzisiejszy karmie tylko cyckiem a mleko nan mam w pogotowiu.
Jak karmialam butelka to u nas TT nie sprawdzily sie nie chcial ciagnac a najbardziej podpasowaly z Canpola (najtansze), a co do pieluszek to u nas dalej na 1 miejscu sa new born z pampersa a na ostatnim pampers premium care razem z dada

Ostatnia edycja:
U nas podobnie, teraz jestemy na pampersach prmium care (musze ich zuzyc) i jest tam siateczka i nawet kolorku nie moge dobrze obejrzec bo wszystko za nia sie chowa.

Dobrze robisz... Z własnego doświadczenia wiem że lepiej częściej przystawiać niż zbierać więcej ponieważ popija między nanem a to już plus - nieważne co:tak: Ja ściągałam po 60 ml odgrzałam z lodówki a mały wypił 2 łyki i wylewałam niestety a tak to pije tylko tyle ile chce. A co do wody to wiadomo, najlepsza bo nie słodzona tylko nie wszystkie dzieci lubią. Spróbuj rumianek podawać może godz po jedzeniu bo Pindzia jak każdy noworodek myśli że herbatka to zamiast mleka i wkurzy się na pewno jak czeka na jedzenie a Ty ją herbatką oszukujesz;-) Próbuj, będzie ok:-)

Acha ja używam do mleka butelek Tommee a do picia małej Avent antylkolkowej, w ten sposób przyzwyczajam go ze inny smoczek to inne picie i jak poczuje teraz smoczek Avent to nie ciągnie szybko tylko przełyka powoli:)

dzięki..bardzo potrzebuje teraz wszelkich rad i porad heheh
My też mamy różne smoczki, MM podaję w Tommee (dziwne są jak dla mnie) a moje w szpitalnych szklanych buteleczkach- parę ich dostałam są już z smoczkami.

Nasza dr poleciala zebym ja pila koperek i rumianek i wtedy Igorek dostanie w mleku. a

świetna opcja, kradnę ją ! :-D:-D:-D

Matea też jest pierdzidupką..czasem aż nie wiem czy tak być powinno.

Jak zużyłam w szpitalu i w domu paczkę Huggies - to muszę powiedzieć, że zadowolona byłam.
Teraz od nocy musiałam już otworzyć Pampersa i też specjalnie różnicy nie widzę.
Także oba dla mnie ok.

no a ja jak powiedzialam tak zrobilam,musialam mlodemu podac wode przez pipete.. bo normalnie nie idzie za chiny mu wcisnac butli z czymkolwiek innym niz mleko,a tak to chociaz przelknal,malo bo malo ale zawsze cos.

Ja mam butle TT i wczesniej jak mialam inne mleko bylam zadowolona,a teraz na tym Comforcie co chwile mu sie zatyka dziurka tymi granulkami i sie wkurza i on i ja.:/ nie mozna tego roztrzepac,musi by fest cieple mleko i jakies 5 minut ciaglego trzepania butelka.

Marcelo tez pierdzioszek,jedzie i jedzie i to mega smrodkami:cool2:

i nam zostala ostatnia paczka pampkow 2-5 no i przechodzimy na wieksze,bo cos ostatnio juz takie na styk sa.

Marcelina swoja droga Pindzia niezle wcina :-)

reklama
ja ponoć też tylko jadłam i spałam więc ma to chyba po mnie.. a co do pieluch to powiem Ci, że nie widzę różnicy w wielkosci specjalnej między Huggies 1 a Pampers 2 a Pindzia ma tam ponad 3400 pewnie

Do góry