reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poradnik Mamuśki

reklama
Marcelo tez mial bardzo wysuszona skorke i luszczyla sie okropnie.Tyle,ze ja na poczatku posmarowalam go oliwka JJ,wlasciwie tesciowka to zrobila a mowilam jej ze nie chce zeby smarowala,ale ona wie lepiej bo dziecko trzeba natluszczac no i maly dostal ..uczulenia. Pozniej wykapalam w Oilatum nasmarowalam kremem tez Oilatum i teraz juz jest ladnie tylko jeszcze troszke schodzi mu na nadgarstkach i w zgieciu przy stopkach a tak jest cacy i caly czas smarujemy po kapieli :D

takze szuszu smaruj tym kremem i mysle ze bedzie lepiej:)

A jak się czujecie w ogóle?

Dziękuję, czujemy się dobrze. Ja fizycznie i psychicznie trochę szwankuje. Dopada mnie baby blues chyba. Poza tym staram się nie myśleć o porodzie i ogarnąć domowy chaos.
Mała jest nadzwyczaj spokojna, za to Filip nadrabia za dwoje. Spędził mój czas pobytu w szpitalu z dziadkami i nie poznaję dziecka. Poza tym jakoś leci, raz lepiej, raz gorzej ;-)

R. też się skóra łuszczy miejscami.....właśnie po jakimś czasie a nie od razu po urodzeniu. My do kąpieli używamy oilatum a smaruję go Linomagiem Bobo A+E. Ładnie się wchłania i natłuszcza a skórka sucha znika po 1-2 dniach.

Co do kupek to ja też słyszałam, że na cycku to może i 12 dziennie albo 1 na tydzień.....zależy jak przyswaja mleko. R. ostatnio w nocy robi raz....potem w dzień nadrabia :-)

A u nas dziś od rana dziecko się "popsuło".....nie spał prawie wcale, tylko na spacerze i ciągle cyc.....ale u nas dziś upał i duchota.....to chyba przez to. Bo teraz trochę chłodku i już jakby lepiej.

Dominik dalej wali jakby to były zawody i wygrywa ten, który wybrudzi więcej pieluch. Od kilku dni pręży się przy karmieniu ale dzisiaj prof. Rudnicki kazał niepokoić się tym, jak będzie brak kupek lub wymioty.

do pierwszych szczepionek dla wiekszosci jeszcze troche czasu ale już zastanawiam sie na co zaszczepić Mikołaja. Myślaliscie juz o tym??
Szczepicie darmowymi szczepionkami, 5w1, 6w1, rotawirusy, pneumokoki??

My wstepnie beirzemy 5w1 i zastanwiamy sie nad pnemokokami bo możliwe ze M. juz do żłobka pojdzie

do pierwszych szczepionek dla wiekszosci jeszcze troche czasu ale już zastanawiam sie na co zaszczepić Mikołaja. Myślaliscie juz o tym??
Szczepicie darmowymi szczepionkami, 5w1, 6w1, rotawirusy, pneumokoki??

My wstepnie beirzemy 5w1 i zastanwiamy sie nad pnemokokami bo możliwe ze M. juz do żłobka pojdzie

Ja skojarzonych na pewno nie biorę..
Zaszczepię tylko na te obowiązkowe.

W szpitalu pytali mnie czy wyrażam zgodę na szczepienie dziecka, mówię że tak pod warunkiem, że nie zaszczepią Euvaxem i czym kuźwa zaszczepili Euvaxem właśnie...a to podobno wycofana szczepionka jest:szok:

szuszu- czyli bierzesz te darmowe szczepionki czyli 5 wkłuć na raz w 6 tygodniu bo z tego co doczytałam w 6 tygodniu obowiazkowe jest szczpienie na błonnic, tężec, krztusiec, Hib i wzw B. a na rota lub pneumokoki szczepisz??

Z tego co mi położna mówiła to przy wyborze szczepionki 5 w 1 maluch ma tylko dwa nakłucia-w jednym na WZW (to dostaje z sanepidu) i drugie nakłucie to szczepionka zakupiona przez rodziców (pozoostałe choroby w jednej dawce)

I tak nigdy nie wiadomo co sie wydarzy po tych szcepieniach. Ja no, byłam szczepiona na krztuśca po czym po 15 latach okazało sie że kiedy byłam szcepiona szczepionka była wadliwa i nie szczecliwie zachorowalam na krztusca:/

reklama
Ja wezmę aceluralne, pneumokoki i rotawirusy z racji wcześniactwa i niskiej wagi. Za tydzień mamy pierwsze szczepienie. Na pneumokoki zaleca się też szczepić dzieciaczki, które będą uczęszczać do żłobków i przedszkoli.

Ostatnia edycja:
Do góry