reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poradnik Mamuśki

Karola a nie wprowadziłaś czegoś do diety nowego?

Chcę na początku kupować słoiczki, a potem już sama będę gotować jak już będzie ich więcej wcinał od 6 m-ca.

JJ u mnie problem z MM jest taki, że mały nie chce go pić...co prawda tylko raz mu dałam na próbę, ale wypił 50 ml i dalej językiem smoka wypychał. Są na to jakieś sposoby? Bo ja chcę na jogę wrócić i dobrze by było gdyby go M. mógł nakarmić MM w tym czasie...Ściągać mojego tak często nie chcę, bo to nieprzyjemne dla mnie i bolesne...

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie,
Mam pytanie do mam karmiących piersią - czy któraś z Was stosuje pigułki anty dla karmiących? Ja biorę od tygodnia Azalię, ale zaczęłam mieć cykora czy aby na pewno nie będą miały skutków ubocznych dla maluszka :baffled: Wy nie macie takich obaw?

Pozdrawiam

Ja również biorę Azalię. Nie myślę o tym czy mają jakieś skutki uboczne, ufam lekarzowi, który mi je przepisał.
Myśl o niechcianej ciąży bardziej mnie przeraża niż ewentualne skutki uboczne.
Zastanawia mnie tylko dlaczego dostałam już @ skoro miałam nie dostać przy stosowaniu tych pigułek. Pewnie dlatego, że dokarmiam i mam mniej pokarmu niż mamy, które tego nie robią....

Ostatnia edycja:
JJ u mnie problem z MM jest taki, że mały nie chce go pić...co prawda tylko raz mu dałam na próbę, ale wypił 50 ml i dalej językiem smoka wypychał. Są na to jakieś sposoby? Bo ja chcę na jogę wrócić i dobrze by było gdyby go M. mógł nakarmić MM w tym czasie...Ściągać mojego tak często nie chcę, bo to nieprzyjemne dla mnie i bolesne...

Kochana jak moja zje 50ml z butli to jestem już bardzo szczęśliwa.
Przecież nie wiemy ile wcześniej zjadł z piersi. Bo ja daję zawsze tego cycka z małą ilością mleka i potem od razu MM inaczej całkiem zanikłby w niej pokarm.

Co do słoiczków zamierzam je kupować może do roku. Mój starszy jadł BOBOViTĘ i powiem Wam, że jak otwierałam zupki to tak pachniały, że sama miałam ochotę je zjeść.

Mój jadał różne słoiki. Czasem gotowałam sama.

Tonya jak zjadła 50 ml to nie możesz mówić, że nie lubi :tak:, może miał dosyć. Inaczej nic by nie przełkął...

Nikos to ile ja muszę mieć w tym cyckach (mało?) :szok:, że mój kiedyś wciągnął 2 cycki wieczorem i 90 ml bebilonu HA? No ale to było jak mu skoczyły potrzeby a piersi nie wyrabiały.....

karola może mu się potrzeby zwiększyły.....mój tak do 1.5 m-ca spał po 3-4 h w nocy a potem już co 2h karmię i dlatego zbliżam myśli do MM po cyckach na noc, bo już 'stara' jestem i snu nieprzerwanego mi brakuje.....:baffled:

czytam was codziennie ale nigdy nie wiem co mam napisać... najczęściej jest o karmieniu mm a mnie to nie dotyczy i czuje się z tym dziwnie bo nie mam o czym pisać z wami :baffled: mojej małej dopiero teraz wyszła ciemieniucha ledwo ją widać ale główkę ma żółtą a włosy też zasłaniają :sorry2: ogólnie ma się dobrze u lekarza była tylko raz gdy miała miesiąc taki przegląd :-D a tak to chyba nic jej nie dolega ;-) cyca wcina jak szalona nie ma kiedy się produkować :tak: nigdy nie ma takiej sytuacji że mnie bolą bo są pełne , nawet bym powiedziała że są puste takie flaczki mam ale mleczko jest i to czasami tyle że aż jej strzela :-D np piję i to dużo jej tam leci więc chce zrobić oddech wyciąga a tu jej strzela z cycka :-D:-D:-D kurde nie mam jak się wybrać do lekarza żeby sprawdzić ile waży i czy dobrze przybiera na wadze bo chyba tylko ja zostałam z karmiących tylko i wyłącznie cyckiem żadnego mm :-p a i nie karmie tak że raz jedna raz druga :no: karmie tak ja czuje że muszę bo moja mała zasypia przy cycku po 5 min i praktycznie nie pije dużo mleczka i zasypia na 10 min , budzi sie i chce jeszcze wiec daje jej tego samego i tak aż poczuje że tam już na prawdę nic nie ma. a czasami wisi i wisi. chce karmić mała jak długo się da ale jestem ciekawa jak to jest karmić mm :confused: mała to jest śmieszek taki że szok. jak tylko się obudzi rano a ja tylko sie odwrócę do niej to jest od razu uśmiech od ucha do ucha i się chichra. taki ma dobry humorek po wyspanej nocy :tak: tylko szkoda że mamusia nie może tego samego powiedzieć :sorry2: budzenie sie w nocy jest straszne. z jednej strony dobrze ze mała śpi ze mną dam jej tylko cycka i ona odpada od razu i ja też a potem budzę się z cyckiem odkrytym :-D:-D:-D:-D mój M zawsze do nas przed pracą zagląda i zawsze się śmieje jak my wyglądamy ;-) Agatka rozłożone rączki nad główką pół łóżka zajmuje a ja tak samo śpię i z cyckiem w pełnej gotowości :-D:-D spacer na Agatkę działa wspaniale , jak tylko marudzi to wystarczy ją ubrać i do wózka na spacer lub na ogródek a ja wtedy obiad robię :happy: świetnie radzi sobie z noszeniem głowy na brzuchu śmiga jak talalala i przewroty również dobrze :-) uwielbia zabawy z tatą w "paluszka" i w "pszczółkę" a najbardziej lubi "jest! nie ma !"

czasami się zastanawiam jak to będzie, kiedy będzie pierwszy ząbek a kiedy raczkowanie ;-) taka radość mnie wtedy nachodzi :-D dobra bo się rozpisałam :baffled:

Hej :-)

Czy Wasze dzieci też mają taką płaską główkę z tyłu ?? Bo mój Dominik jak placek wygląda . Ja wiem , że to kwestia leżenia na plecach , ale jak tylko położę go na bok to jest histeria :crazy: . Słyszałam , że jak maluch zacznie mniej czasu leżeć , a zacznie siadać itd to to się unormuje . Ale jak naprawdę jest to nie wiem:confused: ?

Hej :-)

Czy Wasze dzieci też mają taką płaską główkę z tyłu ?? Bo mój Dominik jak placek wygląda . Ja wiem , że to kwestia leżenia na plecach , ale jak tylko położę go na bok to jest histeria :crazy: . Słyszałam , że jak maluch zacznie mniej czasu leżeć , a zacznie siadać itd to to się unormuje . Ale jak naprawdę jest to nie wiem:confused: ?

Moja nie ma takiej główki, ale to może dlatego, że bardzo rzadko śpi na pleckach.
Zawsze kładę ją na boku.

beti też chciałabym mieć taką komfortową sytuację, żeby mieć masę pokarmu i nie dokarmiać MM.
Nie jest mi to niestety dane i muszę się trochę pomęczyć (jest to bardzo stresujące kiedy chciałabyś karmić piersią a nie starcza pokarmu).

Beti ale się rozpisałaś :-) Trochę nas tu jeszcze karmiących tylko cycem jest, nie jesteś sama. Ale fakt, że coraz częściej się zastanawiamy czy nie dokarmiać MM żeby mieć trochę więcej luzu. Fajnie, że tak pozytywnie się u Ciebie dzieje :-)

Nikos ale to 50ml mój synek zjadł jak był głodny i przed nocnym spaniem, kiedy zawsze opróżnia mi dwie piersi. Mąż go podniósł do odbicia i potem odmówił jedzenia i zaczął rozglądać się za cycem, a smoczek od butelki wypluwał. Musiałam go potem dokarmić cycem, bo by nie zasnął

beti ja tez karmie tylko piersia - maly pieknie rosnie - wazy juz 6800, wiec na szczescie nie musze sie martwic a karmienie piersia, to dla mnie cudne chwile i chcialabym, by trwaly do roku :)

reklama
Mój też tylko na piersi. O ile nie będę totalnie wypruta z sił, to dziś po pierwszej przerwie nocnej chcę mu dać MM - z tych samych powodów do JJ - ja tam swoje lata już mam :) i to wstawanie co 2 h zaczyna mnie wykańczać. No niestety, trzeba było rodzić przed trzydziestką.....

Do góry