reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poradnik Mamuśki

Ja karmię Nan Pro.

flower188 Mikołaj tolerował tylko prawą stronę, miał już lekko spłaszczoną, płakał jak go odwracałam i zabawki i inne rzeczy nie pomagały, groziła nam rehabilitacja ale ja się zaparłam i trafiłam w jego czuły punkt czyli jedzenie. Postanowiłam karmić go na boku- TYLKO tym znienawidzonym przez niego i wsciekał się początkowo ale nie miał wyjścia i głodny jadł:) To było od 2 tż a dopiero teraz z radością zauważyłam że już nie ma dla niego znaczenia na którym boku leży:-) Tylko że ja go karmię MM na poduszce.

reklama
flower dokładnie tak jak pisze myszka, u mnie jest ten sam problem i jest już trochę lepiej ale niestety rehabilitacja nas nie minie :( pamiętaj że zawsze możesz iść na rehabilitację tylko po to żeby pokazali Ci ćwiczenia jakie możesz wykonywać z maluszkiem w domu i jak pielęgnować dziecko bo to też bardzo pomaga.
A o co chodzi z tym woreczkiem ?

flower jeszcze mi się nasunęło.....abyś przy przewijaniu, ubieraniu nie podnosiła mu pupy jak chcesz coś założyć, wytrzeć pupcię tylko stosuj przeturlania - raz na prawy raz na lewy bok - i tak wycieraj dupcię i np. wyciągaj bodziaka z pod plecków przy ubieraniu.....to pozwala nie utrwalać tylko jednej strony. Bo przy podnoszeniu nóg maluch zawsze wygnie się w tę preferowaną stronę ciałem.
To są takie zabawy z rehabilitacji NDT bobath o których dowiedziałam się przy starszym dużo za późno. I na przykład nie powinno się dzieci podnosi z przewijaka, łóżeczka tak prosto, powinno się je przekręcić na bok i wtedy podnosić, żeby właśnie nie usztywniały się w kręgosłupie..... Kurcze już duzo zapomniałam jednak z tych zaleceń :-( Można je znaleźć u dr Zawitkowskiego też, bo on propaguje tę medotę NDT.

JJ większość rzeczy o których wspomniałaś stosuję a mała płacze nie przy pzrekręcaniu główki tylko przy jej blokowaniu poduszeczką lub tetrą - taki mały złośnik jak robi się coś co jej nie odpowiada. To turlanie zamiast unoszenia na pewno wypróbuję bo to dla mnie nowość. Położna pokazała mi jak masować jej szyjkę kiedy leży na brzuszku żeby obrócić jej główkę bez ryzyka bólu (gdyby miała tą blokadę już co pisalas).
neilaa - woreczek (teściowa wspomniała o soli ale to chyba po prostu chodzi o wielkość/kształt/plastyczność czyli najlepszy byłby taki jak na zajęciach korekcyjnych) kładzie się między szyjką a barkiem jak dziecko leży i wtedy w dość łagodny sposób blokuje mu to ruch w tą preferowaną stronę. Tak podobno kazali jej robić 30 lat temu u mojego K.
Myszka - gratuluję wytrwałości i efektów. U nas nie było to aż tak znaczące do niedawna ale też staram się zwalczyć to sama. z tym karmieniem dobry patent ale u mnie nie pzrejdzie bo karmię piersią naprzemiennie

Kluseczka turla się już z brzuszka na plecki ale tylko oczywiście w prawą stronę:-(

Ile może spać ciągiem bez jedzenia takie malutkie dizecko? Mnie wczoraj mala zaskoczyła bo po raz pierwszy przespała w nocy 9h i to ja ją już wybudziłam na jedzenie bo mi cycki eksplodowały i trochę się już martwiłam że tak długo nie je...

Ostatnia edycja:
flower188 ja bym wszystkie rady mam, babć konsultowała z lekarzem lub położną bo czasy się zmieniają, nauka idzie naprzód i wiele rzeczy i zwyczajów się zmienia. Ja dostałam ochrzan za używanie spirytusu, rumianku do oczu itp a to rady teściowej;) Oczywiście niektóre stare sposoby zawsze aktualne:) Miko od 3 dni ostatni raz je o 22 90ml a następnie o 7 rano:) Nie wiem czy to chwilowe ale chcę zeby tak już zostało hi hi ale za to w dzień 90ml co 2 godz dalej..

flower na cycku 9h...:szok: zazdroszczę......:rofl2:

A karmić możesz np. w pozycji z pod pachy i głowa zawsze będzie w lewo skierowana :tak:

Co do tych obrotów.....też się pochwaliłam naszej dr rehabilitacji jaki to Radek już dzielny.....:-D A ona, że to nie są żadne obroty tylko napięcie mięśni po jednej stronie jakichś tam wyprostowników itp. i przypadkowe przekulnięcia - bo jest to na to za wcześnie. U nas też jest to zawsze przeważnie w prawo (strona preferowana) i staram mu się na to nie pozwalać jak leży na brzuchu. Pierwszy obrót jaki dziecko musi wykonać to z pleców na brzuch - tak mówiła.

Nareszcie pozbyłam się trądziku niemowlęcego u Miko:-) Wyglądał tragicznie wcześniej. Po myciu przegotowaną wodą smaruję "na tłusto" kremem Oilatum Soft do skóry suchej i wrażliwej.

Ostatnia edycja:
JJ o mamma mia to mnie zestresowałaś z tymi pzrewrotami a my jak głupcy z mężem się cieszyliśmy że taka zwinna! Muszę spróbować tą pozycję spod pachy bo jak dotąd z niej nie korzystałam jakoś mi ona niewygodna była...
spała tak długo po cycku i owszem ale wbrew sugestiom Pani pediatry i trochę ryzykowanie na brzuszku - jej się tak najlepiej śpi bo masuje sobie sama bzrusio i pierdziochy jej bezboleśnie odchodzą. Ja wbrew pozorom wcale wtedy dobrze nie spałam bo co chwilę do niej zerkałam zestresowana czy na pewno dobzre ma ułożony nosek i oddycha...
Myszka ano dużo tych "złotych rad" już nieaktualne i ja ciągle tez muszę ich wysłuchiwać ale rzadko stosuję się do jakiejkolwiek, ta wydaje mi się niegroźna a robię w zasadzie tp samo tylko z poduszką która jakby do tego za duża i mała ją pzresuwa
My też walczymy z trądzikiem pzremywając kilka razy dziennie pzregotowaną wodą z dodatkiem mąki ziemniaczanej i też już powoli schodzi ale nie wiem czy to kewstia naszych działań czy po prostu zanika samoistnie na skutek uspokojenia się hormonów...

zrobiła mi się ropka pzry 2 paznokietkach i to po tygodniu od obcięcia chyba za mało zaokrągliłam ale może jakaś inna pzryczyna tego?

Ostatnia edycja:
Nie chciałam cię zestresować......pani dr nie kwestionowała tego jakoś szczególnie tylko mówiła, że to działanie mięśni jakichś tam i nie są to świadome obroty :)
Co do spania to na brzuchu Radek też sypia lepiej i mega długo.....ale boję się na noc go tak układać, bo pewnie też bym spała tak jak ty - co chwila zerkanie czy oddycha :). Choć głowę w dzień kilka razy sam sobie przekłada jak mu ścierpnie....

reklama
flower jeszcze mi się nasunęło.....abyś przy przewijaniu, ubieraniu nie podnosiła mu pupy jak chcesz coś założyć, wytrzeć pupcię tylko stosuj przeturlania - raz na prawy raz na lewy bok - i tak wycieraj dupcię i np. wyciągaj bodziaka z pod plecków przy ubieraniu.....to pozwala nie utrwalać tylko jednej strony. Bo przy podnoszeniu nóg maluch zawsze wygnie się w tę preferowaną stronę ciałem.
To są takie zabawy z rehabilitacji NDT bobath o których dowiedziałam się przy starszym dużo za późno. I na przykład nie powinno się dzieci podnosi z przewijaka, łóżeczka tak prosto, powinno się je przekręcić na bok i wtedy podnosić, żeby właśnie nie usztywniały się w kręgosłupie..... Kurcze już duzo zapomniałam jednak z tych zaleceń :-( Można je znaleźć u dr Zawitkowskiego też, bo on propaguje tę medotę NDT.

O jezuuuuu to ja wszystko do tej pory źle robiłam :-(

Z chomika można sobie ściągnąć film o pielęgnacji dzieciaczków Zawitkowskiego
Co nieco o rozwoju dziecka - Filmy - kobietademon - Chomikuj.pl

ten film jest też chyba na youtubie

a tutaj wersja do poczytania
http://www.fizjoterapia.dnx.pl/por.pdf

Do góry