reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pora na wizytę u doktora;-)

Agusiaa to idz gdzie indziej na usg,bedziesz spokojniejsza.A rzeczywiscie wyglada na to ze drugie dziecko tez powinno raczej byc duze.Idz gdzie indziej i juz.

reklama
Agusia idz do innego gin na usg.Chyba do oceny wagi bierze sie pod uwage obwody glowy i brzuszka a takze dlugosc kosci udowej.Twoja coreczka na pewno urosla od czasu ostatniego usg.
My bylismy na usg 11.04 i wtedy gin ocenil wage dziecka na ok2930g. Ania sie urodzila 51 godzin po usg i wazyla 3118g.

Agusia koniecznie idź gdzie indziej na usg. 1600g miesiąc przed porodem to bardzo mało, więc jeśli tak jest, to ta lekarka chyba powinna jakoś zareagować, chyba że sama wie, że te jej pomiary nie są zbyt dokładne.

Kathy ja tez tak mam, i to chyba efekt skracania szyjki bo mi sie skrocila o 0,5 cm

Tylko tyle???Pół cm???Malutko jk dla mnie....
:szok:
Jestem po wizycie u ginki i załapałam mega dół. Niby wszystko jest ok, ale ostatnio powiedziała nam, że córcia będzie raczej drobna i że jest o tydzień mniejsza (ma jakieś 1600gram). Dzisiaj stwierdziła również, że dziewczynka jest malutka o 2 tygodnie wydaje się być do tyłu czyli jakieś 1600gram. Jak to możliwe? Chyba zupełnie z sufitu strzela sobie tę wagę bo nie zauważyłam żeby robiła jakieś dokładne pomiary. W dodatku ma zwykłe usg więc jakby niezbyt precyzyjne. Został mi miesiąc do wyznaczonego terminu porodu i nie chce mi sie wierzyć żeby moje dzieciątko było takie małe. Mieszko jak się urodził miał 3920 gram i do teraz jest zawsze powyżej 50 centyla. Natomiast nasza córcia nawet na 10 by się nie znalazła według tej wagi, którą podała mi dziś ginka. Przecież do określenia wagi płodu bierze się pod uwagę różne wymiary i nie mozna go określić tak o, prawda?

No właśnie udaj się na usg najlepiej 3d i tam ci okreslą dokładnie bo ja miałam taka samą sytuacje zreszta pisałam o tym nie raz -brzuszek odstawał u mnie aż o ponad 3 tyg od reszty i mała wkońcu niedawno dogoniła i juz jest normalnie ale ile mnie to nerwów kosztowało....nepowiem:szok::no::no::no:
Także nie martw się na zapas bedzie oki jak tylko zrobisz usg,a pozatym ta twoja ginka jakaś dziwna skoro dziecko takie małe to czemu sama cię nie skieruje chocby do szpiatla aby je dokładnie obejrzeli ????:angry::angry::angry::crazy::szok:
U mnie jak tylko się zaniepokoił wymiarami to na drugi dzień miałam robione inne usg a jak to nic nie dało dostałam skierowanie na darmowe specjalistyczne :tak:;-)
Także udaj się gdzieś prywatnie a jak nie niech ona cię dzieś wysle kurka to nie jaja!!!

Kathy kochana ja nie mam szyjki pol centymetra tylko mi sie skrocila o pol centymetra bylam na wizycie byla 2,5cm po trzech tygodniach 2cm a teraz ide w ten piatek (po dwoch tygodniach bo kazal przyjsc za dwa tyg.) i zobaczymy moze bedzie 1,5 cm niewiem maly lezy glowa w dol i jak powedzialam ze mnie "cisnie" to powiedzial ze bardzo dobrze i ze nie jest duzy wiec mozliwe ze porod bedzie w miare latwy bo sam stwierdzil ze dzieci po 4 kg ciezko sie rodzi a maly bedzie mial gdzies ok 3200/3300 to w sumie tak normalnie ale ja nie nadaje sie na porod jesli on mialby ponad cztery albo nawet ponad trzy i pol kg

dzieki dziewczyny, też myślałam, żeby przejść się do innego lekarza. Problem w tym, że mieszkam w małym mieście i nie mam dużego wyboru, no a już na pewno nie mam szans na usg 3d. Od 5 miesięcy mamy w mieścinie taki aparat, ale czeka się do miesiąca na wolny termin no i kosztuje 200 zł.
Ale jutro szukam jakiegoś namiaru wśród koleżanek do innego ginka, może mnie uspokoi.

dzieki dziewczyny, też myślałam, żeby przejść się do innego lekarza. Problem w tym, że mieszkam w małym mieście i nie mam dużego wyboru, no a już na pewno nie mam szans na usg 3d. Od 5 miesięcy mamy w mieścinie taki aparat, ale czeka się do miesiąca na wolny termin no i kosztuje 200 zł.
Ale jutro szukam jakiegoś namiaru wśród koleżanek do innego ginka, może mnie uspokoi.

Nie musisz wcale iść na 3d (u mnie też czeka się miesiąc na wolne miejsce) . Na normalnym aparacie też zrobią Ci pomiary i po obwodzie brzuszka, główki i kościu udowej podadzą Ci srednią wagę płodu. Po prostu idź do innego lekarza!!!
Nie chce mi się wierzyc, że jak lekarka zobaczyła 1600g na miesiąc przed porodem, to jej to nie zaniepokoiło. Mój lekarz jak miałam dwa tyg. temu pierwsze skurcze, to poszedł ze mną do pracowni usg (u mnie inny robi to badanie), żeby zobaczyc ile Mały waży i czy wszystko jest na pewno ok.

Naprawdę Agusia, dla Twojego spokoju, idź do innego lekarza i na zwykłe usg. Po co masz się niepotrzebnie zadręczać

A więc umówiłam sie do lekarza na jutro na 16:45. Jest to były dyrektor naszego szpitala, który w swojej przychodni ma właśnie to usg 4d (poprawił mnie, że nie 3 a 4d), w każdym razie nawet jeśli mi go nie zrobi tylko będzie posługiwał się zwykłym usg ale za to rzetelnie oceni wagę maluszka to będę dużo spokojniejsza. Trzymajcie kciuki!

reklama