reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pora do kuchni ;-)

Mb-1 zabij mnie ale jeszcze nie wzielam sie za szarlotke.Jakos zawsze cos wypada...
A czy w tym przepisie pierwszym nie powinna byc maka?:-p
Ktory lepszy ten placuszek,Z kisielem czy bez?
Jak tylko upieke to wrzuce fote.W kazdym razie dzieki za odzew!
 
reklama
Beabea przepraszam, gdzies mi umknelo:zawstydzona/y:
3 szklanki tak jak do tego z kisielem. Ja lubie oba, ale jak robilam to z kisielem kiedys do pracy, to chlopaki nie mogli sie najesc i nadziwic co to za kolorowa pianka :)
 
Salatka Gyros

Składniki
1 podwojna piers z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 sloik ogorkow konserwowych
1 salata pekinska
1 op.przyprawy kebab-gyros

SOS CZOSNKOWY:
3-4 zabki czosnku,
1 smietana 18% (mozna zastapic jogurtem),
1-2 lyzeczki cukru,
majonez
sol, pieprz, bazylia, oregano

Piersc z kurczaka kroimy w koste,nastepnie obsypujemy przyprawa gyros i odkladamy na minimum 1 godz. do lodowki. W miedzyczasie robimy sos czosnkowy:do naczynia wlewamy smietane, badz jogurt, wyciskamy czosnek(mozna dodac wiecej zalezy jak bardzo czosnkowy chcemy sos). Nastepnie dodajemy majonez do smaku ( ja z reguly daje nie mniej niz z 5 lyzek), cukier, sol, pieprz, oregano i bazylie. Odstawiamy do lpdowki . Teraz kroimy w drobna kostke ogorki,pekinke szatkujem i odsaczamy kukurydze. Kurczaka wrzucamy na patelnie i obsmarzamy. Osaczamy Bierzemy miske i na sam poczatek ukladamy odrobine pekinki pozniej kurczak,ogorek,kukurydza i sos.I nastepna warstwa. Na sam koniec,kiedy na samym wierzchu jest juz tylko sos ukladam pekinke. Najlepiej do tej salatki nadaje sie przezroczysta miska,bo wtedy widac caly urok salatki.

Szybka makaronowa

Składniki
- 1 pierś kurczaka ( jak mała, to podwójna )
- 270 g. sera feta
- 400 g. makaronu - kokardki ( farfalle )

Przyprawy:

- kilka łyżek oliwy, sól, pieprz, chili i szczypta zielonej pietruszki
Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu ( ale nie rozgotować ).
- Pierś z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę i obsmażyć na oliwie ( posypaną solą i obficie pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym ).
- Pierś dodać do ugotowanego makaronu razem z oliwą, na której się smażyła i wymieszać, wrazie potrzeby skropić dodatkowo oliwą.
- Fetę pokroić w kostkę, dodać do ostudzonego makaronu z kurczakiem i przyprawić chili oraz pietruszką ( może być również suszona )

ZIEMNIACZANA
Składniki
Ziemniaki (ok. 8 dosyć dużych ziemniaków)
Ogórki konserwowe (6-8szt.)
Koperek (sporo, mogą być 2 pęczki)
Jogurt naturalny duży (nie zużywam całego)
2 niezbyt czubate łyżki majonezu
Vegetta

Ziemniaki gotujemy całe w łupinkach, po wystygnięciu obieramy, kroimy w grubsze plastry. Do dużej miski układamy najlepiej warstwami (wtedy nie trzeba będzie dokładnie mieszać więc plastry ziemniaków się nie rozpadną:
ziemniaki - lekko posypujemy vegettą
posiekany koperek i ogórki pokrojone w kosteczkę
itd...
Całość zalewamy jogurtem wymieszanym wcześniej z majonezem.
(UWAGA: jogurtu odrobinę odlewam i uzupełniam własnie 2 łyżkami majonezu, całość mieszam sobie w kubeczku po jogurcie) do lodowki na godzinke i jest pycha
 
Pyszne salatki :tak:
Ja mam cos innego dla Was: Pita z warzywami i kurczakiem:
Skladniki:
4 chlebki Pita

Nadzienie:
Piers z kurczaka (albo tunczyk z puszki)
2 zielone cebule :confused: (Frühlingszwiebel)
100g Kukurydzy z puszki
2 lyzki majonezu (najlepiej babuni, ja daje nawet troche wiecej albo mieszam z naturalnym jogurtem)
2 Jajka
Salata (albo 2 Salatherzen)
czerwona papryka

sol, pieprz, przyprawa do kurczaka lub gyrosu

Mieso z kurczaka drobno pokroic, podsmazyc na mocnym ogniu, dodac przyprawe "Gyros" lub inna do kurczaka. Patelnie zdjac z ognia.
W piekarniku podgrzac chlebki pita (wedlug opakowania). Ugotowac na twardo jajka.
Pokroic drobno warzywa. W misce wymieszac warzywa, jajka, kurczaka, dodac majonez i przyprawy.

Chlebki pita ostroznie ponacinac, tak rzeby powstala kieszonka, nalozyc do srodka "salatke", podawac od razu. Smacznego!

Ja czasami dodaje jeszcze drobno pokrojona szynke, boczek :-) i inne warzywa.
 
Prosta salatka z suszonych pomidorow:

Zielona salata, 200g srednio suzonych pomidorow, 4 dymki, 50g czarnych oliwek bez pestek
Sos: 3/4 szklanki majonezu, pieprz cayenne, szczypta kminku, kolendry, kurkumy, 1 lyzeczka soku z cytryny

Salata porwac na kawalki, pomidory, oliwki i dymki drobno pokroic. Wymieszac. Zrobic sos (w misce ubic skladniki, az sie polacza). Salatke wymieszac z sosem. Smacznego!

Mozna podawac z grillowana polenta. Polente przygotowac wedlug opakowania, dodac pietruszke. Wylac do kwadratowego naczynia (rownomiernie rozsmarowac), ostudzic i wlozyc do lodowki na 3 godziny. Pokroic na trojkaty. Grillowac na oliwie np. na patelni do grillowania.
 
Dziewczyny a lubicie Langosy,te placki co czesto np. na Praterze sprzedaja?
Bo ja tak i zastanawialam sie czy to mozna zrobic w domu,bo wiadomo nie zawsze w tych budkach te placki sa smazone na swiezym tluszczu i nieraz trafi sie sporo wyschniety.
Pogrzebalam w necie i oto przepis jak kogos interesuje.Nawet nie wiedzialam ze ten przysmak pochodzi z Wegier:-)

Lángos

2 ugotowane ziemniaki
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
400ml ciepłego mleka
400g mąki
3 łyżeczki oleju
sól
olej do głębokiego smażenia
śmietana, sos czosnkowy, tarty żółty ser.

Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem.
 
  • PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • ok 500 g truskawek
  • plus śmietana z cukrem do polania
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto.Dzielimy na polowe.Jedna czesc rozwalkowujemy a druga trzymamy owinieta sciereczka zeby nie obeschla.Szklanka wycinamy krazki.W nie nakladamy truskawki wczesniej te wieksze pokrojone a mniejsze w calosci,zlepiamy.to samo z druga polowa ciasta.
Na osolony wrzatek wkladany porcjami pierogi i gotujemy ok 8-10 min.
Odcedzamy i na talerzu polewamy smietana z cukrem wg uznania.
Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Przepis autorski
Po wielu probach doszlam do idealu
Muffinki sa lekkie,puszyste,rozplywaja sie w ustach.

1 1/2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody

Wsypac do miski i wymieszac.

100g czekolady (najciemniejsza najlepsza)
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju

Czekolade pokruszyc,dodac 1/4 szklanki mleka i rozpuscic.
Do rozpuszczonej czekolady dodac olej,reszte mleka i jajka.
Wsypac sypkie skladniki i wymieszac.Mozna dodac troche pokruszonej czekolady,wtedy beda podwojnie czekoladowe
Przelozyc do foremki i piec ok 25 min w 190 C.
Zdjecie bedzie,jak zrobie ponownie,wczorajsze zniknely w zaskakujacym tempie

Tu inny przepis tez dobry :)
MUFFINKI KAKAOWO-TWAROŻKOWE

składniki:

1. ciasto:
1 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao choc nie koniecznie
1/3 szkl mleka
2 łyżki oleju
1 jajko

2. twarożek:
200g białego sera
jajko
łyżka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego

1. Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. Wlać mleko i olej, wbić jajko, szybko wymerdać łyżką na jednolite ciasto (nie za długo).
2. Serek, jajko i cukry utrzeć widelcem w miseczce.

Foremkę wyłozyć papierkami albo wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Wychodzi tak ok 8-10 muffinków, zależy od wielkości łyżki
icon_biggrin.gif
Piec ok 20-30 min w temp 180 st.
 
reklama
Do góry