reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pora do kuchni ;-)

reklama
Przepis ze Swiata Kobiet (dorwalam ostatnio w Polsce :))
SERNIK NA ZIMNO:
2 opakowania biszkoptow
galaretki wisniowa, agrestowa, brzoskwiniowa
3 pudelka serkow wan.
2 opakowania smietany kremowki
5 lyzek cukru pudru
6 lyzeczek zelatyny
maslo do posmarowania tortownicy
Galaretki rozpuscic w 1,5 szkl. wody kazda. Poczekac az zastygna
Zelatyne zalac niewielka iloscia wody, gdy specznieje rozpuscic ja powoli podgrzewajac. Smietane ubic z cukrem pudrem, wymieszac z serkiem wan. i polaczyc z rozpuszczona zelatyna.
Stezale galaretki pokroic w kostke i wymieszac z masa serowa. Spod wysmarowanej tluszczem tortownicy wylozyc biszkoptami i zalac masa serowa. Odstwic do lodowki na ok. 2 godziny.

Wlasnie skusilam sie na muffinki twarozkowe, mam swoiski ser i brak pomyslu co z nim zrobic - a sa juz 2 pasty i jeszcze zostal. Ciekawe jakie wyjda Twoje muffinki Kathinko? ;) w przyszlym tygodniu mam urodziny i bylyby jak znalazl dla kolegow z kursu :) pozdrawiam lakomczuchow i prosze o wiecej przepisow ;-)

Najprostszy chleb na drożdżach:

oczywiscie proporcje wg potrzeby można zmniejszyc

1 kg mąki
2,5 szkl płatków owsianych
1 szkl pestek słonecznika
1 szkl pestek dyni
1/2 szkl siemienia lnianego
1 opakowanie drozdży (100g)
1 litr letniej wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soli (albo nawet troche wiecej)

1. Mąkę, pestki dyni i słonecznika, siemie - wymieszać w misce
2. Drożdże pokruszyć z cukrem i letnia woda - odstawić na 10 min
3. Wymieszać wszystko razem
4. Włożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (przepis na 2 długie, lub 3 zwykłe keksówki), ciasto ma być do połowy foremki, przykryć sciereczka i odstawić na godzine.
5. wstawić do zimnego piekarnika, nastawić 200st i piec ok 60 min.

a tego jeszcze nie probowalam
Chleb na zakwasie

Zakwas wyjac z lodówki, dokarmić 2 łyżkami mąki i odrobina wody, zostawić na pare godzin.

Zaczyn - 2 łyżki zakwasu, 70g wody, 70g mąki pszennej, zostawić na 10-12 h.

Chleb:
440 gr mąki (min połowa pszennej, druga połowa moze być pszenna razowa, żytnia, mieszanka jakas)
180-200 g wody
15 gr cukru
10 gr soli
2 łyżki oliwy
zaczyn

Wszystko wymieszać i wyrobić, zostawić na 10-12h, przełożyć do foremki - keksówki, piec 30-40 min w 200st.

Obiecany przepis

KURCZAK W MARYNACIE JOGURTOWEJ

Składniki na marynatę:
Jogurt
Posiekany szczypiorek
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Papryka mielona

Niestety tylko tyle jest napisane w przepisie, dołączam też fotkę. Na moje oko to składniki trzeba wymieszać, przełożyć to tego Brathhülle, włożyć udka i potrząsnąć żeby wszystko ładnie się rozprowadziło, czyli tak jak się robi z tymi woreczkami Winiary. Na obrazku to chyba nie było pieczone w woreczku, ale ja zaryzykuję i upiekę w woreczku, bo wtedy kurczak nie jest taki suchy :)

ImageUploadedByForum BabyBoom1400584918.085485.jpg

Że też wcześniej tu nie zaglądałam, widzę fajne przepisy na sałatki, na pewno którąś zrobię na roczek :)

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1400584918.085485.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1400584918.085485.jpg
    22,2 KB · Wyświetleń: 155
Do góry