reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pora do kuchni ;-)

Beabea, wyglada smakowicie! ja jeszcze takiego nie znalam, wiec tez nie robilam.
Niestety nie przepadam za beza, wiec raczej nie bedzie to moje ulubione ciasto ;-):-p
 
reklama
Ciasto bananowe
2 jajka
200g drobnego cukru brazowego
2 lyzeczki sody
1/4 lyzeczki soli
130 ml oleju
240 g maki
300g bananow
Jajka utrzec z cukrem na mase dodac 150 g babana rozgniecionego widelcem , sode sol olej o miksowac dalej do polaczenia skladnikow
Przesiac make do masy i dalej miksowac na mniejszych obrotach bo na wysokich maka bedzie wszedzie ale nie w ciescie :)
posiekac reszte banana i dodac lyzka do masy wymieszac i do piekarnika na godzine nagrzanego do 160 stopni
 
Kathinka rewanzuje sie moim przepisem na bananowca:
50 dkg bananow
2 czubate szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masla
2 jajka
15 lyzek mleka
3 lyzeczki proszku do pieczenia
5 dkg platkow migdalowych
5 dkg suszonych moreli
1 lyzeczka cynamonu
sok z polowy cytryny
tluszcz i maka badz bulka tarta do wysmarowania formy
cukier puder

Do stopionego masla dosypac cukier, przestudzic lekko mieszajac
Wbijac jajka mieszajac
Dodac mleko, wymieszac
Dodac malymi porcjami make, proszek do pieczenia i utrzec na gladka mase
Obrane, pokrojone w plastry banany wymieszac z sokiem z cytryny, cynamonem, platkami migdalowymi i pokrojonymi morelami
Mieszanke przekladac porcjami do ciasta i wymieszac.
Piec 45 min. w 190 stopniach
 
No dobra ,przyznaje sie-nosi mnie na ciasta ostatnio.A najlepiej jakies z owocami,a jeszcze konkretniej na szarlotke.
Macie moze sprawdzony nie za trudny przepis na to ciasto?????I ktore jablka nadaja sie najbardziej?
 
Beabea ja mam dwa przepisy. Jeden z pianka, ale do tego potrzebny jest kisiel, a drugi bez. Najlepsze sa antonowki, ale ja w sumie nie patrze jakie, tylko zesmazam kazde :tak:
Pierwszy przepis:
1 margaryna
5-6 zoltek
3 szklanki maki
troche cukru (ok 1/2 szkl)
cukier waniliowy
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia.
Ciasto wyrabiasz, dzielisz na pol. Polowe na spod i zapiekasz, a potem na to kladziesz jablka z odrobina bulki tartej. Scierasz lub rozwalkowujesz druga porcje ciasta. Pieczesz w 180 stopniach ok 40 minut.
Drugi:
CIASTO:
kostka margaryny
3 szkl.maki
5 zoltek
3 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2-3 lyzki cukru
OWOCE- ja daje najczesciej juz uduszone jablka z rodzynkami i odrobina cynamonu, bo moj maz tylko z tymi owocami je. Ale dobre jest tez ze sliwkami, rabarbarem
PIANA
5 bialek
szklanka cukru
kisiel (najlepiej cytrynowy)
Ciasto ugniesc, podzielic na dwie czesci. Jedna zamrozic, druga ulozyc na spod i zapiec.
Na ciasto ulozyc owoce, posypac cukrem i bulka tarta.
Z bialek ubic piane ze szczypta soli. Dodac szklanke cukru, a nastepnie kisiel. Calosc wymieszac.
Piane przelozyc na owoce. Zetrzec druga czesc ciasta.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
 
Ostatnia edycja:
jakby ktoras nie miala pomyslu na niedzielny obiad.... lub sobotni....

dzis robie, wiec polecam: BITKI WOLOWE W SOSIKU :tak:

pyyyyycha....
 
Hwj.
Jesli chodzi o majonez,ja nie lubie tych austryjackich,a jak nie mam polskiego to robie sobie sama.
Majonez:
1 jajko
2 lyzeczki musztardy (nie ostrej,najlepiej miodowej)
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1 lyzeczka cukru
odrobina soli
1 lyzeczka soku z cytryny
280 ml oleju.

wszystko (bez oleju) ubijamy (miksujemy) ok 2-3 minuty i dodajemy powoli olej w trakcie ubijania,az do uzyskania jednolitej masy czyli naszego majonezu,.

Mozecie sobie doprawic jak lubicie.Ja musztarde daje np. jaka mam bo lubie bardziej ostro czasami i wiecej cytrynki wcisne .Ale to zalezy jaki lubicie.Kilelecki jest bardziej ostry a Babuni bardziej mdly,. Ja wole zdecydowanie ostre.
Pozdrawiam i moz Wam sie przepis kiedys przyda.:tak:
 
Dzieki maxmama. O tym nie pomyslalam:-D:-D:-D
Poziomeczka pycha obiad. Do tego najlepiej kopytka,kluski slaskie albo kasza gryczana i surowka z kapusty kiszonej :tak:
 
mamy mamuski witam i pytam.
Macie moze jakis przepis na szybkie danie? cos tak fik mik w kilka chwil? Zbliza sie wiosna i juz po tej zimie mam dosc stania w kuchni.Oczywiscie nalesniczki czy racuszki to znam,,,,,,ale moze macie cos fajnego i nadajacego sie dla 2latka?
 
reklama
hej
maxmama moja 2-latka bardzo lubi wszelkie makaroniaste dania typu:spagetti,lasagne,pierogi,kopytka,kluski z serem:tak:Pierogow,kopytek robie wiecej i zamrazam,a potem jak piszesz fik-mik i obiad gotowy:-)
Poza tym wszelkie mieszanki typu risotto mozna szybko kombinowac.Ryz,groszek ziel.,troszke mieska podsmazonego z kurczaka,marcheeczka i co ino w lodowce sie znajdzie....
Do spagetti uzywam nieraz gotowego proszku knorra lub magi-fix i calkiem niezle smakuje.
A poza tym omlety z wszeklimi nadzieniami,najlepiej z owocow na slodko dzieciaki uwielbiaja.Do tego najczesciej uzywam mrozonych malin na te pore roku,ale jak tylko sie truskawy pokaza to wiadomo:happy2:
 
Do góry