reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pora do kuchni ;-)

Jak wszystkie produkty maja ta sama temperaturke nie powinny sie zwazyc na mase maslana mam sposob na ta niestety nie
Ja lubie w kuchni siedziec ogolnie hihihi
Na swieta wiele nie planuje bo tylko my z mezem i z dziecmi , pewnie karpik ,jakies kluski , pierogi na wigilie tradycyjnie a kaczka na pierwwszy dzien ( maz zawsze zamawia) drugi bigos lub golabki beda :) nic szczegolnego
 
reklama
hej
Swieta sie zblizaja,no wiec ja znowu z zapytaniem:biggrin2:
Chodzi o wanilekipfeln,a dokladnie o takie proporcje skladnikow,zeby wyszly kruchutkie takie,tak fajnie sie w ustach rozplywaly:biggrin2:Mnie wychodza z reguly takie twarde a poza tym niby je fajnie formuje a potem jak wyciagam z piekarnika to tak sie rozleza troche(rozplyna).
Ma ktoras wyprobowany przepis?
A moze pieczecie tez jakies inne smakowite ciasteczka na Swieta:confused2:

Kathinka ja juz nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam karpia na wigilie,chyba w dziecinstwie,he,he Zwykle kupuje jakies bezosciowe filety i mam po klopocie ze mi cos w gardle utknie.
 
150 g margaryny
250 g cukru
250 g maki
2 jajka
250 g zmielonych orzechow/ migdalow/lyzeczka cynamonu/lyzeczka imbiru
szczypta soli
1 jajko+2lyzeczki mleka do posmarowania ciasteczek
Margaryne, cukier, jajka utrzec. Dodac orzechy/migdaly/cynamon/imbir i sol. Uformowac kulke wlozyc do zamrazalnika. Ciasto rozwalkowac na placek ok 3 mm wyciskac ksztalty. Ulozyc na blasze. Roztrzepac jajko z mlekiem i posmarowac ciastka. Piec w 175-200 stopniach, 8-12 minut.
Oczywiscie dodatki jak orzechy/migdaly/cynamon/imbir mozna dowolnie mieszac. Ja robie kazde osobno. Trzeba uwazac ile sie piecze, bo w moim piekarniku wystarczylo 5 minut, a przy ostatniej partii juz 3 minuty :)
 
Mb-1 a nie obtaczasz po upieczeniu w cukrze pudrze?No i co powoduje to smarowanie w jajku i mleku,beda takie sliskie,tzn gladkie:happy2:
A piekarnik wczesniej rozgrzewasz? z termoobiegiem czy gora -dol?
Z gory dzieki za odpowiedzi.
 
Beabea nie daje cukru pudru, bo one sa dosc slodkie.
Pieklam gora dol, bo nie mam termoobiegu. Piekarnik wczesniej rozgrzany. Mysle, ze nawet jak nie rozgrzejesz, to sie nic nie stanie, tylko bedziesz pierwsza partie dluzej piekla. Musisz sprawdzac, czy juz sa rumiane:tak:
Szczerze mowiac smarowalam tylko pierwszy raz tym jajkiem, wtedy sa takie ladne swiecace, ale w zeszlym roku zapomnialam i nic sie nie stalo;-) Byly tak smaczne jak rok wczesniej.
Na poczatku sa bardzo twarde, dopiero po jakims czasie miekkna, nam udalo sie sprobowac tylko kilka takich miekkich:laugh2:
 
Kathinka a duzo wychodzi tych ciasteczek z tego przepisu?Od razu sa kruche po wystygnieciu czy musza sie ulezec?
Widze ze komentarze pod spodem sa pozytywne,no no ,slinka mi cieknie
 
Ja robie zawsze podwojny porcje , wychodzi ich sporo ale u nas sa hitem wiec polowa zostaje zjedzona wczesniej , nawet cieple ;)
Ja robie je wczesniej zawsze sa troche lepsze i bardziej kruche po paru dniach ale jak mowie czasem znikaja nim sie uleza ;)
 
Perniczki- mieciutkie ;-)

Skladniki:
120g swiezego masla
120g ciemnego cukru
1 jajko
120g miodu
400g maki
1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika (np. miodowego)
lyzka cynamonu
mozna dodac kilka kropel wody rozanej (w sklepie z materialami do pieczenia etc.)
......
Maslo utrzec z cukrem na puszysty krem, dodac jajo (wszystkie skladniki powinny miec temp. pokojowa), miod. Ucierac, wsypac make (mozna przesiac), sode, przyprawe do piernika (ok.3 czubatych lyzek). Zagniesc ciasto (ja mieszam wszystko w maszynie). Rozwalkowac na ok.2-3mm (ja walkuje przez folie, bo za duzo maki na blacie robi suche pierniczki). Wyciac ksztalty i piec ok. 8 minut w temp. 180 na dolnej polce. Zalezy od piekanika, moj np. piecze b. szybko i dlatego trzymam pierwsza blache 7 minut, druga 6. Po upieczeniu zdejmuje szybko z blachy, bo na blaszce jeszcze ciemnieja.
Pierniczki jeszcze przed upieczeniem mozna ozdobic bakaliami i posmarowac odrobina mleka (nabiora polysku) albo po upieczeniu lukrem 100g cukru pudru 2 lyzeczki soku z cytryny). Jesli beda za twarde wlozyc (po ostudzeniu) do blaszanego pudelka i wlozyc do nich skorki z pomaranczy (co 2 dni wymieniac skorki i przekladac pierniczki, bo te ktore sa blizej skorek miekna b.szybko)

Smacznego!!!!! :-)
 
reklama
hej
kolezanka wpadla do nas dzis i pieklysmy ciastka od 10 do 14.30:tak:No ale udaly sie!Wanilenkipfeln Sa kruchutkie juz teraz...
Kathinka dzieki za przepis.
Ten drugi sposob wyprobuje nastepnym razem.
A to jeszcze nie koniec pieczenia,ale na dzis mialysmy dosc.Jednak schodzi czasu,stania w kuchni ale przy okazji poplotkowac mozna,ha,ha
A oto dzisiejszy efekt pracy,kolezanka wziela drugie tyle..........
 

Załączniki

  • 025.jpg
    025.jpg
    37,3 KB · Wyświetleń: 80
  • 023.jpg
    023.jpg
    35,7 KB · Wyświetleń: 79
Do góry