reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomysly na imiona naszych lwiatek ??

Franuś śliczne imię dla chłopaka, jak dla mnie lepsze niż Szymek :) Paulina też super, ale w tym przypadku nie jestem obiektywna, bo sama je noszę ;P Leoś i Tadzio też słodkie. Wszystko to kwestia odpowiedniego zdrobnienia - nawet takie stare tradycyjne imiona mają wtedy swój urok i fajnie, że się do nich wraca.
Ogólnie to nie sugerowałabym się tym czy jakies imię jest modne w danym momencie czy nie. Skoro komuś się podoba Zosia czy Jasiu to jakie to ma znaczenie ile dzieci o tym samym imieniu będzie w danym roczniku? Ja na przykład w podstawówce byłam jedyna, a na studiach było nas 4 na roku. A wydawało mi się zawsze, że moje imię nie jest zbyt popularne :)
Dzisiaj w sklepie spotkałam na przykład koleżankę z małym Frankiem i Stasiem :) Ale jak się wkurzyła to wołała "Stachu":-D

reklama
Leon fajne, lubię takie imiona, które mają poważne brzmienie, ale też które można ładnie zdrobnić.
Zaczarowana, Paulina ogólnie mi się podoba, ale córce nie dałabym tak na imię, bo mam kilka negatywnych skojarzeń ;) ale to chyba każdy ma jakieś takie imiona, które mu się kojarzą...
Agata, walcz o Franciszka, powiedz np że dasz mu tak na drugie i i tak będziesz tak do niego wołać i tak będziesz go wszystkim przedstawiać, więc będzie i tak Franiem ;)
Madziasek, Mikołaj to bardzo ładne imię, ale zawsze uważałam, że Mikołajowie, Adamowie i Ewy są pokrzywdzeni, bo dostają w swoje imieniny pojedyncze, zbiorcze prezenty ;)
IzaV, uwielbiam z Tadeuszowych zdrobnień Tadzika właśnie :)
Ewcik, bardzo oryginalne te imiona u Ciebie, podziwiam kreatywność :)

Właśnie, Iga ładne! I Olga też mi się podoba :)

Maghdalena wiem co masz na mysli ( Mikolaj, Ewa, Adam) ale w moim stronach imienin dzieci nie obchodza, dlatego w Mikolajki prezent od Mikolaja a w Boze Narodzenie pod choinke... Mam siostre Ewe i szwagra Adama no i oni juz obchodza imieninki, a z prezentow Mikolajkowych i choinkowych juz wyrosli ;-)

Ostatnia edycja:
Maghdalena w mojej rodzinie sie wyrasta, za duzo dzieciaczkow jest, a do tego chrzesniacy jeszcze ;-) nie dalibysmy rady sobie prezentow jeszcze kupowac, moze to smutne, ale tak jest :p

Cześć Dziewczyny, czasami Was poglądami, na wiecej nie mam czasu, bo mam dwójkę bardzo energicznych dzieci i trzecie w drodze... :)
pisze oczywiście w sprawie imienia, synek urodzi się w sierpniu. Jesteśmy z mężem wyjątkowo zgodni, ale imię jest nietypowe i postanowiłam zrobić małe badanie rynku:) dodam jeszcze ze lubimy dosyc mocne imiona nasze pociechy to Tamara i Robert. A teraz myślimy o Samborze.

Jak chcecie być oryginalni to jak najbardziej i ważne żeby Wam się podobało i ......rodzeństwu:)
Ja jestem raczej tradycjonalistką;)

To nie jest kwestia oryginalności, tylko albo imiona nam się nie podobają, albo źle kojarzą, albo nie jesteśmy zgodni. Mieliśmy potworny bój o dwa pozostałe, a tu wyjątkowo, ale imię jest bardzo rzadkie i nie chcę dziecka skrzywdzić.

reklama
Martinka - a jak to się zdrabnia? Sambek? Ja bym się zastanowiła jeszcze i wypisała sobie wszelkie możliwe przekształcenia- zdrobniena i zgrubienia tego imienia. Bo może się okazać, że forma podstawowa jest ok, a zdrobnienie się już głupio kojarzy i brzmi fatalnie. No a do małego dziecka w przedszkolu nikt nie będzie mówił "oficjalną" wersją.

Do góry