reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pomysł na czyli przepisy kulinarne Wrzesniowek:PP

Ja robiłam kapuśniak pierwszy raz ale rodzina mówiła że wyszedł pyszny.
Robiłam na biodrówce,plus do gara wrzuciłam marchewkę pokrojoną w kostkę.Jak mięsko się ugotowało wrzuciłam kapustę pokrojoną żeby się nie ciągnęła z zupie,równolegle ugotowałam w osobnym garnku ziemniaki pokrojone w kosteczkę.Kapusta jakiś czas się gotuje jak była miękka dodałam ugotowane ziemniaczki doprawiłam pieprzem.Mięsko poszarpałam na małe kawałki i wrzuciłam do zupy.Moja mama dodawała jeszcze trochę kaszy jęczmiennej.Moja teściowa gotuje ziemniaki w zupie ale ja się bałam.
 
reklama
Ja robie w sumie jak iryska, ale ziemniaki dodaje chwile po marchewce, jak zmiękną to daje kapuste oczywiście pokrojoną, bulion robie na żeberkach plus por pietruszka, majeranek,ziele, liśc laurowy, pieprz, czosnek... Jak mięsko miękkie to marchewka, potem ziemniaki i potem kapusta (przepłukana lekko żeby nie była gorzka)
 
kurczak w cieście ciasto naleśnikowe bez mleka z dodatkiem odrobinki octu i proszku do pieczenia... Kurczaka w kostke i przyprawy (sól, pieprz, można dodac troszke soi, plus koniecznie sezam), obtaczam w cieście i na głębokim gorącym oleju... mniam... Najlepiej z sosem słodko kwaśnym, ale dobre są też na warzywkach duszonych w delikatnym sosie jak mi ciasta zostaje to... DESERY W CIEŚCIEdo ciasta dodaje cukru waniliowego i wiurków kokosowych i obtaczam w tym banana(kroje na 5-6kawałków, bądź w zdłóż na pół)/jabłko (obrane, na 6 cząsteczek)/ananasa (z puszki plastry, obtoczyc najpierw w mące żeby ciasto nie spływało) i też na oleju, polewam miodem, można też polac polewą czekoladową lub toffie uwielbiam
 
ZUPA CEBULOWA
3/4 chleba razowego, może być czerstwy
4 duże cebule
duża główka czosnku
kostka warzywna
20 dkg sera żółtego (ja najbardziej lubię holenderską goude)

Cebula w ćwiartki, chleb w kromkach, czosnek i kostka do garnka z wodą gotować do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito i mieszając podgrzać. Wrzucić starty ser i nalewać na talerze.
 
Tak jak obiecałam wrzucam domowy chlebek ( jak dla mnie średni ale chłopakom smakował :)
Składniki:
850ml dobrze ciepłej wody
drożdże 1 kostka ( daliśmy 1,5 bo jakieś takie dziwne drożdże dorwaliśmy w małych kostkach)
1kg mąki ( my daliśmy 0,5kg pszennej typ 500, 05kg żytniej typ 720)
łyżka cukru
łyżka soli ( teraz dodałabym więcej)

Przygotowanie:
Drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki wody --> rozmieszać
Do osobnej miski wlać pozostałą wodę + rozpuszczone drożdże + sól + mąka ---> porządnie wyrobić ok 15min
Keksówki wysmarować oleje ( teraz wysmarowałabym margaryną i wysypała mąką albo bułka tartą) i wlać ciasto do keksówek. Odstawić na parę minut do wyrośnięcia ciasta do 2/3 formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie 45min w 200' C, następnie skręcamy piekarnik na 170'C i pieczemy jeszcze 30 min ( pieczemy na górnej i dolnej grzałce nie na termoobiegu)
Wyjmujemy nasze chlebki czekamy aż przestygnie i wyjmujemy z foremek. Chlebki trzeba co jakiś czas obracać bo parują stygnąc. Na noc zostawić pod ściereczką dopiero na drugi dzień włożyć do reklamówki :)
 
pasta jajeczna :) - banalnie proste śniadanie

4 jajka
majonez /jogurt naturalny
sól
pieprz
rzodkiewka/szczypiorek/koperek

jajka gotujemy na twardo. po przestygnięciu i obraniu ze skorupek, rozdrabniamy jajka. ja to robię widelcem, wtedy wychodzi taka fajna nieregularna papka. do jajek wkrajam szczypiorek (lub gdy nie mam szczypiorku, koperek), jeśli ktoś lubi można dodać pokrojoną drobno rzodkiewkę. dodajemy sól i pieprz do smaku. następnie mieszamy. całość uzupełniamy łyżką majonezu (moja wersja light to szczypta dosłownie majonezu i łyżka jogurtu naturalnego). mieszamy. na ok. godzinkę wkładamy do lodówki (tak się przegryzie i lepiej smakuje).
[h=2]voilà :-)[/h]
 
sałatka warstwowa ze śledziem na prośbę goshka:)
wiórki buraka(kupne z biedronki, albo gotujemy i tarkujemy, ja biore dwa słoiki czyli gdzieś ok 0.6 kg
cebula jedna duża
śledzie matijasy czy jak one sie tam zwą, z 6-7
trzy gotowane na twardo jajka
5 duzych ugotowanych ziemniaczków w skórkach
majonez
jogurt naturalny lub smietana

śledzie moczymy po czym kroimy w paseczki lub kosteczę układamy do miski na to drobniutko pokrojona cebula to przelewamy sosem z jogurtu i majonezu, na to starkowany obrany ziemniak/dwa-sos- na sos buraczek-na buraczek sos- na sos sledzik-na sledzik ziemniaki, na ziemniaki sos, na sos buraki, na buraki sos i potrakowane jajca, do lodówki na noc zeby sie przeżarło - sałatki nie trzeba doprawiac, jest baaardzo pyszna
 
Ja robiłam rafaello z tego przpepisu.

Składniki:
2 i pół szklanki słodkiego mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 pełna szklanka cukru kryształu, 30 dag masła, 25 dag kokosu, 4 paczki herbatników, 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku.

Wykonanie:
W pół szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.
Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.


Ale kiedyś miałam przepis z masą z białej czekolady - i muszę go jakoś odszukać na necie.

Ale jeżeli lubicie ciasto na szybko i które ZAWSZE wychodzi to:

- krakersy słone duże dwa opakowania
- krem karpatkowy - albo gotowiec w 5 minut albo na budyniu samemu zrobić

Taka sama zasada:

- krakersy
- masa
- krakersy
- masa
- krakersy
- masa
i gorzkie kakao na wierzch przez siteczko

Do lodówki i za kilka godzin pychotka.
 
reklama
zapiekanka

1kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
sól
pieprz, listek laurowy
masło
słodka papryka
3 jajka na twardo
1/8 bulionu mięsonego
ser żółty

obrane ziemniaki pokroić w plasterki, opłukać i osuszyć. obsmażyć na maśle na złoty kolor.

cebulę i czosnek pokroić i poddusić na 2 łyżkach masła. dodać mięso mielone i smażyć. dodać pomidory, przyprawić papryką, listkiem, solą, pieprzem i przez 20min. dusić bez przykrycia.

formę do zapiekanek (naczynie żaroodporne, szklane bądź gliniane) wysmarować masłem. wyłożyć plastry ziemniaków, posolić. ułożyć warstwę mięsa. ułożyć plasterki pokrojonego jajka, przykryć drugą warstwą ziemniaków. przyprawić solą i pieprzem. zalać bulionem. posypać startym żółtym serem.

piec ok. 40 min. w piekarniku na 180C.

po nałożeniu na talerz ja od siebie posypuję na świeżo każdą porcję odrobiną bazylii (otartej lub świeżej, zależy co mam na stanie).

smacznego! :-)
 
Do góry