-Lorelain-
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Kwiecień 2010
- Postów
- 4 726
przepis na łopatkę w glazurze musztardowo miodowej
potrzebujemy najważniejszy składnik czyli mięsko z łopatki, przy zakupie patrzeć aby nie było zbyt tłuste i kupić bez kości
najpierw przygotowujemy naszą glazure. Potrzebujemy musztarde dijon, możemy tez wymieszać musztarde dijon z musztardą francuską, ale nie każdy lubi. Miód, przyprawa kebab, troszke oleju roślinnego.
w miseczce mieszamy 5 łyżek musztardy , jedną łyzke miodu , jedna łyżkę oleju i pół opakowania przyprawy kebab. Miszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wyjdzie za mało w stosunku do zakupionego mięsa to szybko można dorobić.
Mięso kroimy w płaty, nacieramy wyciśniętym czosnkiem, opruszyć solą i pieprzem, dobrze nasmarowac nasza musztardową marynatą. Dajemy do lodówki. Im dłużej tym lepiej, ale od biedy wystarczy godzina.
pokroić całą główkę cebuli w piórka i pieczarki na mniejsze kawałki.
Do brytwanki wlac trochę oleju i wsypac troche cebuli. Podsmarzyć do momentu lekkiego zeszklenia. Wsypac warstwę pieczarek, na to układamy kawałki mięsa, na nie znowu cebulka, potem pieczarki a na to znowu miesko. Ja mam małą brytwankę to wychodza mi takie dwie warstwy,ale jak ktos ma dużą no to wystarczy pewnie tyko na jedną. Podlewamy trochę woda przegotowaną, dajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Miesko pod przykryciem gotuje się 40 minut.
Następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i podpiekamy przez kolejne 40 minut. Tak po 30 minutach juz bym zajrzała czy wyciągac czy 10 minut jeszcze potrzymac. Ja zawsze te ostatnie 10 minut robie bez przykrycia.
Idealnie smakuje podane z kluseczkami śląskimi i zapiekaną czerwoną kapustą, którą robi sie bardzo prosto. Jesli chcemy czas obiadku skrócić to podałabym z zapiekanymi talarakmi posypanymi zieloną cebulką i mixem sałat z sosem winegre do tego pokrojona w kosteczke czerwona papryka, ogórek kiszony, groszek i szczypiorek.
potrzebujemy najważniejszy składnik czyli mięsko z łopatki, przy zakupie patrzeć aby nie było zbyt tłuste i kupić bez kości
najpierw przygotowujemy naszą glazure. Potrzebujemy musztarde dijon, możemy tez wymieszać musztarde dijon z musztardą francuską, ale nie każdy lubi. Miód, przyprawa kebab, troszke oleju roślinnego.
w miseczce mieszamy 5 łyżek musztardy , jedną łyzke miodu , jedna łyżkę oleju i pół opakowania przyprawy kebab. Miszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wyjdzie za mało w stosunku do zakupionego mięsa to szybko można dorobić.
Mięso kroimy w płaty, nacieramy wyciśniętym czosnkiem, opruszyć solą i pieprzem, dobrze nasmarowac nasza musztardową marynatą. Dajemy do lodówki. Im dłużej tym lepiej, ale od biedy wystarczy godzina.
pokroić całą główkę cebuli w piórka i pieczarki na mniejsze kawałki.
Do brytwanki wlac trochę oleju i wsypac troche cebuli. Podsmarzyć do momentu lekkiego zeszklenia. Wsypac warstwę pieczarek, na to układamy kawałki mięsa, na nie znowu cebulka, potem pieczarki a na to znowu miesko. Ja mam małą brytwankę to wychodza mi takie dwie warstwy,ale jak ktos ma dużą no to wystarczy pewnie tyko na jedną. Podlewamy trochę woda przegotowaną, dajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Miesko pod przykryciem gotuje się 40 minut.
Następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i podpiekamy przez kolejne 40 minut. Tak po 30 minutach juz bym zajrzała czy wyciągac czy 10 minut jeszcze potrzymac. Ja zawsze te ostatnie 10 minut robie bez przykrycia.
Idealnie smakuje podane z kluseczkami śląskimi i zapiekaną czerwoną kapustą, którą robi sie bardzo prosto. Jesli chcemy czas obiadku skrócić to podałabym z zapiekanymi talarakmi posypanymi zieloną cebulką i mixem sałat z sosem winegre do tego pokrojona w kosteczke czerwona papryka, ogórek kiszony, groszek i szczypiorek.