reklama
happymum20
Szczęśliwa mama Denniska
no pogoda tutaj jest strasznie zmienna:/
dzisiaj bylam na miescie i juz wystawy sklepowe itp ozdobione swiatecznymi lampkami i tak sie zastanawialam nad prezentami. Dla P wymyslilam portfel albo jakis fajny pasek skorzany,ale dla Nadii nie mam pojecia. na pewno kupie miseczke niewysypke http://www.youtube.com/watch?v=GH73BJ7XHTE,ale cos jeszcze do tego,tylko nie mam pojecia co. Zabawek ma mala caly kojec,a i tak sie nie bardzo bawi,ubranek tez cala szafa. Pelno tego wszystkiego wsklepach,a jak kupic cos fajnego i praktycznego to nie ma co. A Ty masz jakies fajne pomysly na prezent dla pociechy?
happymum20
Szczęśliwa mama Denniska
super ta miseczka może też kupie
sama niemam pomysłu na prezenty a dzieci troje bo mój Dennisek i siostrzeńcy mojego P. 4 i 6 lat
marka1307
mama aniołka Michałka
hej dziewczyny ja tak sie troche wtace miedzy was i mam pytanie dotyczace jak wyglada mniej wiecej zycie w angli z dzieckiem , moja dobra znajoma chce tam teraz wyjechac razem z dzieckiem do swojego chlopaka on tam jest chyba 3 miesiace dopiero dzidzia bedzie miala 6 miesiecy i jak to wyglada jezeli chodzi o szczepienia o ubezpieczenie , ona sie tak porywa zeby tam jechac a sama nie jest pewna jak to tam wyglada a od niej facet jest no powiedzmy bardzo fantazyjnym w opowiadania czlowiekiem :/ on mysli ze kupienie kojca dla malej a pozniej mleka to wszystko
moze cos powiedziec na temat zycia tam o opiece medycznej ( oni nie zbyt znaja jezyk praktycznie w ogole go nie znaja) moja znajoma nawet niewie jak bedzie ubezpieczona:/
happymum20
Szczęśliwa mama Denniska
Wszyscy lekarze, leki, i mleko dla alergikow jest za darmo, pozatym jesli on pracuje beda nalezaly im sie dodatki na dziecko i ewentualnir dofinansowanie do meszkania. Jesli chodzi o jezyk wiekszosc instytucji ofsrje pomoc tlumacza. Moim zdaniem latwiej z dzieckiem jest w anglii niz w polsce.
marka1307
mama aniołka Michałka
dziecko nie jest alergikiem on pracuje tam 3 miesiace i ktos tam mu powiedzial ze dostanie tylko ten childbenefit bo musi miec przepracowane 12 miesiecy to prawda??z tym ze ona nawet niewie czy i jak bedzie ubezpieczona (nie sa malzenstwem) i co ze szczepionkami ona zamiast sie dowiedziec jedzie w ciemno polozna jej mowila zeby sie zapoznala z kalendarzem szczepien bo w polsce jest inny niz w angli :/ czy ona bedzie mogla sie tam zarejestrowac w tak jak u nas w urzedzie pracy (teraz jest tutaj zameldowana na stale a tam CHYBA bedzie miala czasowy ale nie powiedzian...? przepraszam ze tak sie w cielam ale duzo czasu jej nie zostalo a tam ona nie ma zadnych znajomych zeby dopytac:*
happymum20
Szczęśliwa mama Denniska
kalendarz szczepien jest inny od 0-12 iesiecym są szczepienia w 2,3,4 miesiącu a potem w 12 miesiącu, czild benefit dostaną napewno 20,18 funtów na tydzień -to jest odpowiednik maszego rodzinnego tylko ze mależy się każdemu. jesli tylko on bedzie pracował na 90 procęt należy im sie working tax benefit ( ja przy macierzyńskim 135.00 funt. i 230.00 wypłaty mojego P. tygodniowo dostaje 96.00 funt.) i jesli wynajmowali by mieszkanie sami -czyli oni in dziecko lub dzieci. mogą starać się o hausing & cansil benefit- dofinansowaniw do czunszu i opłat za cansil. tutaj nie ma czegoś takiego jak zameldowaniw. jesli nie będzie pracowała i dostanie dodatki przyślą jej karte NHS to gwarantuje ubespieczenie, Dziecko do 16 lat ma ubespieczenie.
Podam tobie adres strony w internecie bo niewiem czy są jeszcze jekieś dodatki :-):-)
http://www.dzieciak.co.uk/
Podam tobie adres strony w internecie bo niewiem czy są jeszcze jekieś dodatki :-):-)
http://www.dzieciak.co.uk/
marka1307
mama aniołka Michałka
acha czyli nie musi miec przepracowanych 12 miesiecy zeby dostac ten benefity?? tak on ma tam mieszkanie zalatwione chyba 450 funtow tam maja za nie i wiesz co bo on jej powiedzial ostatnio ze byl sie meldowac:/ takze nie wiem o co chodzi:/ on czasem ja tak kreci ze ona chyba sama nie wie co jest prawda a co nie on kazal jej tutaj w polsce ostatnio kupowac rzeczy tam do pracy bo stwierdzil ze tam sie nie oplaca nawet plecak:/ ona tez go nie wypytuje bo poprostu ona w pewnym sensie sie go boi:/ szkoda mi jej bo ona chyba oprocz wlasnie "i love you" nie zna nic wiecej po angielsku a tutaj w polsce wszystko zawsze bylo na jej glowie z tym ze tutaj sie dogadala a tam chyba nie bardzo da rade:/ a co do szczepien to kolejne ma miec teraz na polowe grudnia ale jak sie jej ktos pyta jak z reszta szczepien to ona mowi ze niewie(mala teraz bedzie miala 6 miesiecy dokladnie za kilka dni) w ogole jest tutaj pod opieka neurologa bo ma opoznienie psychruchowe i chodzi na rehebilitacje a czytalam z nia ze w uk sa bardzo drogie:/
reklama
dokladnie kalendarz szczepien jest inny niz w Pl,jesli dziecko ma 6 miesiecy to najblizsze szczepienie bedzie mialo na 12 i 13 miesiecy. Co do benefitow,to rodzinne dostana na pewno,beda tylko musieli wyslac odpowiednie dokumenty,czyli akt urodzenia dziecka,wypelniony formularz,my jeszcze wysyalismy nasze numery nip. najlepiej zeby zadzwonili do hm revenue i tam im powiedza co im sie nalezy. Zeby starac sie o working tax crecit dochod roczny nie moze przekraczac 18 tys,a child tax credit 26 tys,wiec jesli tylko ich dochody nie przekraczaja tych sum,to powinni dostac. Jezeli beda wynajmowac mieszkanie to moga rowniez jak napiasla happymum starc sie o dofinansowwnaie do mieszkania. W kazdyjm urzedzie jest tlumacz telefoniczny i mozna o niego poprosic. Ona powinna wyrobic sobie national insurance card,to jest numer ubzepieczenia,a dziecko bedzie ubezpieczone przy mamie do 16 roku zycia.Co do zameldowania to tutaj nic takiego nie ma,poprostu podaje sie adres pod ktorym sie mieszka i tyle.