reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Polki -Muzulmanki

Witajcie dziewczyny. Salamki for all!

Wampirko, tak naprawde pomiedzy chrzescijanstwem a islamem jest wiecej podobienstw niz roznic.

Spojrz na ostatni post Fasoli. Na pewno z nielicznymi wyjatkami wierzysz w to co napisala :Jedynego Boga; w Anioły przez Niego stworzone; w proroków przynoszących Jego objawienia ludzkości; w Dzień Sądu Ostatecznego itd.

Problem w tym ze te nieliczne roznice dotycza fundamentalnych dogmatow wiary.

Bog jest jeden. Slowo Allah to nie jest imie jako takie, to po prostu po arabsku oznacza Bog. Arabskojezyczni chrzescijanie tez uzywaja slowa Allah dla okreslenia Boga.

Mysle ze najwazniejszym jest zebys modlila sie szczerze do Jedynego Boga i tylko Jego prosila o to, aby zawsze prowadzil Cie droga prosta.

Pozdrawienia dla brzuszka
Maryam

PS. Czy zastanawialas sie kiedys skad sie wziela nazwa "nicejskie wyznanie wiary"?

reklama
droga Fasolko wolałabym byś nie "waliła cytatami"-tak szczerze nie każdy z nich rozumiem,nie wątpie w Twoje oczytanie i znajomośc biblii,ale wolę (oczywiście jeśli Ci to nie przeszkadza) byś pisała do mnie swoimi słowami, łatwiej mi będzie się jakoś do tego ustosunkować, cenię to że nie namawiacie mnie na swoją wiarę, zresztą nie po to tu jestem,chciałam sie tylko dowiedzieć czegoś nowego,bo zawsze miałam tysiące pytań (eh....taka juz jestem),pisząc do Was, chciałam Was poznać (Wasze obyczaje,tradycje,mądrości życiowe), uważam że fajnie jest wiedzieć cos czego inni nie wiedzą,to kształtuje naszą osobowość, nasze zmysły,uczy tolerancji i miłości do drugiego człowieka!!!
Maryamko dziękuje za mądre słowa, i za pozdrowienia dla brzuszka:) to miłe z Twojej strony, tak mnie to wszystko zainspirowało że wczoraj ponad dwie godziny siedziałam i czytałam o islamie i o muzułmaninach,wiem ze dwie godziny to tylko kropla w morzu całego życia i nauki o jakiejkolwiek wierze,aczkolwiek przez ten krótki czas troche Was poznałam, nie ma aż tak duzych różnic miedzy naszymi wiarami,tak jak juz kiedys napisałam,wazne jest to jak wierzymy a nie w co i to nas łączy!
a jeśli chodzi o "nicejskie wyznanie wiary" to z tego co pamiętam ale pewna nie jestem....
to wyznanie wiary ,(ułożone na soborze nicejskim,trwającym ponad dwa miesiące,który zgromadził biskupów chrześcijańskich,)aby zbadać kto jest chrześcijaninem a kto nie jest,brał chyba też udział w całym soborze jakiś cesarz,ale jaki to nie mam zielonego pojęcia:)taka dobra z religi to ja nie jestem:)

Salam aulakum wa rahmatullah wa barakatuh

Witam ciężarówki)))

Droga Wampirko...
Postaram sie nastepnym razem pisac swoimi słowami nie ma problemiku)))

Widzisz w Islamie jest tak samo jak w chrzescijanstwie sa rozne grupy....
Dlatego tez powinnas uwazac kochana co czytasz jakiego autora i czy wogole to prawda...
JA po zainteresowaniu sie islamem zaczelam czytac jedna ksiazeczke ktora mnie wrecz od Islamu odsunela...
Bo jak mozna nawolywac do złych rzeczy????/
Ale na szczesie byla to zla ksiazka.....
W islamie jest 73 rozne grupy z czego tylko jedna pojdzie do raju...(To sa słowa Proroka Mohameda sal alahu alejhi ła salam)
Wiec nalezy uwazac za czym sie podaza...
Na drodze prostej podazamy za Sunna proroka Mohameda i za Koranem...

Bardzo Polecam słoneczko stronke
Planetaislam.pl --->Tam jest duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo interesujacych rzeczy i wsio po pl....

ok u mnie juz 00:25 wiec czmycham lulki...

buziaczki slodziaczki..

A wlasnie jak tam w Paryzu?
Mam fumfelke muzulmanek we francji ale dokladnie gdzie to nie mam pojecia....
Duzo u was w Paryzku muzułmanów?

ok lece
kolorowych

salam aulakum wa rahmatullah wa barkakatuh

Pa wampirko

hej:)
w Paryżu jest Was bardzo dużo,w mojej klasie na 11kobiet :2 katoliczki i 3 muzułmanki,te 3 muzułmanki są:2 z Pakistanu(jedna zakrywa twarz "chustą"-nie wiem jak się ona nazywa) a jedna z Turcji, u mojego męża w pracy rownież jest muzułmanin-tylko jeden z Afryki (na codzień nie pije alkoholu,nie pali papierosów, nie jada wołowiny za to pije tak mocną herbate,że mój mąz jak spróbował to ścieło go z nóg hihihi:))nie daleko miejsca w którym mieszkam jest Meczet,( w którym się modlicie zwóceni twarzą w strone Mekki-tak powiedział mężowi owy muzułmanin,powiedział mu również że pielgrzymke to Mekki nie musza odbywać wszyscy,tylko Ci najbogatsi-o co w tym chodzi???)około 100m, z mojego okna widać jak kilka razy dziennie chodzą tam mężczyźni aby się modlić,zdejmują buty przed wejściem do środka i siedzą na dywanach,nigdy nie widzialam tam ani jednej kobiety,nawet jak bym chciala zwiedzic to nie wolno mi wejsc do środka,czemu???w okresie ramadanu,ktory jest bardzo osławiony w Paryżu,a od pierwszego jego dnia pojawiaja sie w piekarnio-cukierniach Wasze osławione różnego rodzaju ciastka i ciasteczka oraz różne formy chlebów i naleśników(moje ulubione to takie miodowe siatki -przesłodkie -smażone na głębokim oleju-raz udało mi się podejrzeć jak to robią)a w nocy swieci sie swiatło tylko w Waszych oknach,ostatni dzień ramadanu jest głośny i huczny,wszyscy o nim wiedzą,nie mam pojęcia co robicie ale na ulicach jest niebepiecznie(pewnie to jacyś pseudo wyznawcy nie umiejący się zachować) i my wtedy nie wychodzimy z domku,ogólnie widać w Paryżu dużo kobiet z zasłoniętymi twarzami-czy to muzułmanki?kilka razy też widziałam kobietę ubraną na czarno od stóp do głów,w rękawiczkach-czarnych,z twarzą zasłoniętą całkowicie,nawet oczy nie było widać,to tez Wasza wiara?czemu się tak ubierają?w środku lata to chyba męczące się tak "gotować" w tej czerni,
wiesz droga Fasolko często też widać niemoc kobiet(myśle że to się przejawia w kazdej wierze),taka zależność od mężczyzny,czy to prawda że jesteście aż tak bardzo od nich uzależnione i nie wolno Wam się sprzeciwiać słowom męża,ojca i dziadka?czy to zależy od chłopa:)za jakiego się wychodzi za mąż,jak wyglądają Wasze wesela?ooooo własnie to też mnie ciekawi,no to tyle na dziś,

pozdrawiam Was wszystkie:):):)

Salam aulkum siostry

I witaj moja wampirko....

Jejciu strasznie sie ciesze ze az tyle wiesz na temat islamu))))
Widzisz własnie rozni ludzie odbieraja islam w rozny sposob....Czasmi widzisz w telewizji jak ludzie bija sie nozami tzn...na lancuchy jest przyczepiony noż czy chyba jakies ostre narzedzie i oni wala sie tym po plecach...zeby jak najwiecej krwi polecialo...Dlaczego?Niemam pojecia..Ale to złe......
Inni pija pala urzadzaja imprezki...kobiety nie nosza hiajbu,lub nosza na pol głowy,wyrywaja brwi ,robia make up,zapuszczaja paznokcie i wiele wiele innych co rowniez jest złe|!!!
Podporzadkowanie sie mężowi...czy ja wiem czy to az podporzadkowanie...
Widzisz słoneczko w Islamie słuchamy słowa Bożego,staramy sie podążać za sunna(czyli wykonywac wszystko tak jak Wysłannik Boży Mohamed sal alahu aljhi wa salam)Wiec jesli jest powiedziane ze nie powinnismy upodobniac sie do ludzi niewierzacych...nie powinnismy tego robic....
Jesli rowniez jest powedziane ze powinnismy dzielic szacunkiem meza tez tak powinno byc......
To nie tak ze maz zamyka nas w domu.....nie otwiera okna a kiedy chcemy cos powiedziec to bije nas miotla czy pasem....Nieeeee ABOSLUTNIE

Islam jest najlepsza rligia,....Wszyscy muzułmanie powinni bac sie Boga bo przeciez On nas stworzyl i do Niego powrócimy...
Wampirko jesli kazdy muzulmanin podazalby za słowami Boga i sunna ....Nikt nigdy nie pomyslalby zle na temat Islamu,,,Nie byloby złych opini na temat naszej Religi,żadnych news w tv nic.....ZERO!!!
Ale coz kazdy podaza za tym co dla niego słuszne,....A w tej sytuacji co mozemy zrobic?
Dua pomodlic sie za innych ludzi aby podazali Droga Prosta....
/jednakze to zalezy tylko od Boga,gdyz on wprowadza ludzi na droge prosta albo ich z niej sprowadza/
Co do czerni.....i zaslanianiu twarzy....Widzisz kochana ja jestem za!!!
Pewnie sobie myslisz ze jestem jakas nawiedzona czy cos.....
Ale uwazam,ze nie powinnam pokazywac mojej twarzy z tego wzgledu iz niechce szerzyc fitny...Wiesz malzonkowie powinni byc sobie oddani i nie spogladac na inne osoby odmiennej płci(szatan czai sie na kazdym kroku i podszeptuje zle slowa do ucha) Sama widzisz ile jest zdrad w malzenstwie,mezczyzni czy kobiety wrecz -napalaja sie-na plci przeciwna....Co jest zakazane w Islamie....
Dlatego ja wole zakryc Twarz,niehchce aby jakis obcy mezczyzna patrzyl na mnie lub...Uwazam ze jestem stworzona dla mojego meza....I tylko on moze na mnie patrzec...
Równiez za czasów Proroka Mohameda kobiety zaslanialy twarze a on sam im tego nie zabronil....
No czasami jak lecimy do innego kraju celnicy oczekuja mnie do odsloniecia hustki(NIQAB)aby ujrzecz czy jestem ta sama osoba za ktora sie podaje na paszporcie...wiec musze...ale wtedy moj maz prosi o kobiete....

co by tu jeszcze napisac?

tu masz racje muzulmanie nie jedza wieprzowiny,a wolowiny czy innych mies jesli nie zostale one zabity w prawidlowy sposob....
tu jest cytat z koranu...
"Zakazane wam jest: padlina, krew i mięso świni; to, co zostało poświęcone na ofiarę w imię czegoś innego niż Boga; zwierzę zaduszone, zabite od uderzenia, zabite na skutek upadku, zabite na skutek pobodzenia i to, które pożerał dziki zwierz - chyba, że zdołaliście je zabić według rytuału - i to, co zostało ofiarowane na kamieniach...".
Wiem mialo nie byc cytatow ale ten akurat jest zrozumialy....

a na ramadan te krateczki to szbakija....ciasto smazone a pozniej wlozone do miodu..robilam kiedys wiesz nie wychodza tak samo ale smakuja rownie dobrze...

jejciu ja juz bede sie zbierac,mam ochotke jakos na frytunie i kapiel....
Aaaa dzisiaj na obiadek zuupka grzybuniowa i pizza wlasnej roboty hehe ale jakos podczas gotowania ochotka mi przeszla(((((((((

buziaczki slodziaczki

i wszystkie prosze poglaskac fasoleczki w brzuszkach od cioci)))

Wampirka
ale fajnie masz swieze Paryskie bagietki mniam mniam....

Przepraszam was i Boga jesli napisalam cos zle...Niech Allah subhana wa ta ala mi wybaczy.Amin

salam aulkaum wa rahmatullah wa barakaktuh

Przepraszam, że się wcinam:zawstydzona/y:
Chciałam tylko napisać, że jestem pełna podziwu dla Was dziewczęta.:-)
Nie wiem wiele o Islamie a niestety to, co wiem to raczej stereotypy.
Dlatego chętnie Was podczytuję:sorry:

Witaj Fasolko....
a więc jesteś kobietą w czerni,wooow,fascynujące jeśli się wie czemu (a ja już wiem),podziwiam to.......to poświęcenie się dla małżeństwa, w sumie jakby każda kobieta-mężatka chodziła tak ubrana to faktycznie nie byłoby zdrad,ale ja bym się udusiła,chyba mam klaustrofobie i niczym bym się nie mogła tak nakryć:)

a dasz przepis na te krateczki z miodem,kochana fasolko?uwielbiam gotować i piec,stwarzam cudne i przepyszne ciasta i ciasteczka ale "krateczek" nigdy nie robiłam,ostatnio koleżanka z Portugali (chodzimy do tej samej szkoły),dała mi przepis na rybe "bakajlau" podobno przepyszna ale ja na sam zapach ryby wychodzę z kuchni,więc narazie odpada:)

Fasolko a jak wyglądają Wasze zaręczyny i ślubowanie noi ta cała uczta "po" zwana u nas weselem?

buziaki i "pieszczoszki" dla brzuszków

reklama
Fasolko

kiedyś oglądałam program o tych co się tak biczują,podobno dzięki temu są oczyszczani z grzechu,krew która z nich wypływa oczyszcza ich duszę i ciało.....wybacz jak dla mnie głupota (!!!) sa inne sposoby na "oczyszczanie" a takie dobrowolne okaleczanie swego ciała jest głupie.

Do góry