reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Polki -Muzulmanki

Milo ze napisalas. Wedlug ciebie Jezusa nazywamy bogiem przez trojce sw. ?! To dlaczego ducha sw nie nazywamy bogiem rowniez?
I nazywacie Jezusa synem Boga rowniez. To dlaczego Adam nie nazywa sie synem Boga?Tez nie mial ojca.

tak samo jak i Adam wszyscy jesteśmy dziećmi Boga, a więc nie możesz pisać że Adam nie był Jego synem,wydaje mi się że nie rozumiesz pojęcia "trójca święta" i stąd Twoje pytania, a poza tym czy ten Twój post nie jest trochę zbyt agresywny?ja nie chcę się z Wami kłócić na temat wiary i która jest lepsza a która gorsza,uważam że każdy wierzy w to co chce wierzyć i nie mamy na to wpływu,to taka nasza "ludzka indywidualność",pozdrawiam

reklama
I moze warto zastanowic sie nad jescze jedna rzecza - zmartwychwstaniem Jezusa. Zadny w tym cud poniewaz w dzisiejszych czasach tylu ludzi przechodzi smierc kliniczna. Lekarz uznaje zgon. Takie osoby nie zyja nawet kila godzini nagle bum.. zmartwychwstaja !!!Cud nad cudem.

a czy nie uważasz że przeżycie śmierci klinicznej jest jakimś cudem? i nie koniecznie chodzi mi o religie,podejdz do tego z punktu medycyny i rozsądnego myślenia....tak jak pisałam wcześniej,kwestia w tym jak i w co wierzymy,to to uznajemy albo i nie, ty poprostu nie wierzysz w cudy i tyle!

nigdy nie zagłebiałam się jakoś konkretnie w Waszą wiare i dlatego nie mogę się na jej temat wypowiadać, nie znaczy to jednak że nie myślę że zarówno w mojej jak i Waszej wierze jest mnóstwo różnych niedomówien,które ciężko jest wytłumaczyć zwykłemu śmiertelnikowi, i zapewne Ty też czasem łapiesz się na tym że czegoś nie pojmujesz,że coś jest dla Ciebie niezrozumiałe,nie wątpie w Twoje oczytanie i mądrość życiową,aczkolwiek przecież nie ma ludzi idealnych którzy wiedzą wszytsko i nie zadają żadnych pytań!

salam aulakum....

Witam Pania wamipirke hehe Ciesze sie ze wpadlas....
Przeciez nie bedziemy sie kłócic no cos ty...Muzulmanki sa szczerymi otwartymi kobietami i z nikim sie nie kłócimy....

A do Jezusa był on wysłannikiem Bożym tak samo jak Adam,Mojzesz czy Muhammed sal alahu alejhi wa salam...
chrzescijanie uwazaja ze Jezus był Bogiem...
Ale pomyślmy...
Wiec do kogo Jezus sie modlił?Sam do siebie?
Wiemy ze Bóg stworzył wszystko co nas otacza tak?
Wiec jak to Jezus stworzył wszystko a pozniej siebie?I głosił swoje słowo...
Kochany wampirku cos tu sie kupy nie trzyma nie uwazasz?

Jest Jeden Bóg który stworzył niebo i ziemie.Niewolno przyznawac mu współtowarzyszy....A chrzescijanie to wlasnie robia i nawet modla sie do figurek co jest zakazane!!!!!!!!1
Modlimy sie do Jednego Boga....a nie do figurek...

Kochana nawet w Bibli ktora zostala zmieniaona bylo przykazzanie ze nie wolno robic statuetek i modlic sie do nich ale zostalo one zmienione..........
A wchodzac do kosciola co widzisz?
obrazy,figurki,rozne postacie....i wszyscy sie do nich modla.............
:eek:

mam nadzieje ze sobie polkiamy my jestesmy otwarte jak najbardziej.....
buzioki

salam

w takim razie miła fasoleczko w co Wy wierzycie?opowiedz mi trochę o Waszych poglądach,jestem ciekawa jak to wygląda z Waszego punktu widzenia,czym różni się nasza wiara od Waszej a w czym są podobne,czy zanim przeszłaś na swoją wiare byłaś katoliczką?w jakim momencie Twojego życia nastąpił ten zwrot religijny?czy to nie jest trochę tak że wyszłaś za mąż za cudzoziemca innej religi i jakos tak poszło że przeszłaś na jego wiarę,a czemu nie on na Twoją!

p.s. uważam że Bóg jest jeden i my i Wy wierzymy w tego samego Boga tylko inaczej go nazywamy,czyż tak nie jest?

a co do "trójcy świętej " mam fajny cytat, który powinien Wam wyjaśnic w co wierzą katolicy;

"Zgodnie z nicejskim wyznaniem wiary trójosobowy, trójjedyny Bóg objawia się człowiekowi jako Ojciec, Syn Boży i Duch Święty, jednak każda z tych osób jest tym samym, jednym Bogiem. Bóg jest wszechmocny, wieczny i nieskończony. Poszczególne Osoby są tożsame co do natury i substancji (są jednym i tym samym Bogiem), ale są oddzielnymi bytami, różniącymi się pochodzeniem i wzajemnymi relacjami: Bóg Ojciec nie pochodzi od nikogo, Syn Boży został zrodzony (a nie stworzony) przez Ojca, Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna (katolicyzm, protestantyzm) lub tylko od Ojca przez Syna (prawosławie);"
"
Podstawowym źródłem dla nauki o Trójcy Świętej są słowa Jezusa z Ewangelii, gdzie Jezus określa siebie jako Syna Bożego pozostającego w jedności z Ojcem (J 10:30) oraz obiecuje apostołom zesłanie Ducha Świętego. Jego ostatnim poleceniem danym uczniom było: "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego" (Mt 28:19 BT)."
"
Bóg Trójjedyny jest uważany za nieprzeniknioną dla ludzkiego umysłu tajemnicę jako bytu, jednak niektórzy teolodzy starają się ją uzasadnić. Ryszard ze św. Wiktora dowodzi[potrzebne źródło], że dla Boga, jako nieskończenie doskonałego, nie jest konieczne istnienie innych bytów, poza Nim samym, ale jednocześnie posiada On Miłość w stopniu nieskończenie doskonałym i, skoro tak, to nie może być ona egoizmem. Z tego wynika, że Bóg istnieje przynajmniej w dwóch Osobach. Każda z Osób może dokonać nieskończenie doskonałego obdarowania z Miłości względem drugiej pełnią Siebie, a druga Osoba jest w pełni zdolna takie obdarowanie przyjąć. Ponieważ w rezultacie całkowitego obdarowania żadna z tych Osób nie przestaje istnieć (bo przeczyłoby to Miłości Osoby przyjmującej względem Osoby obdarowującej), to wyłania się konieczność zaistnienia trzeciej Osoby, będącej (ze względu na charakter tego aktu) podmiotem wzajemnego obdarowania się dwu pozostałych Osób. Istnienie większej ilości Osób nie jest konieczne, a skoro Bóg jest nieskończenie doskonały, to nie ma w Nim też niczego zbędnego.
Większość chrześcijan, którzy przyjmują naukę o Trójcy, opiera się na objawieniu Nowego Testamentu i uznaje, że nie może on stać w sprzeczności ze Starym Testamentem, gdzie Bóg jest tylko jeden (Wj 8:6; Pwt 4:35-39; 32:39; Iz 43:10). Dlatego przedstawienie jako Boga Jezusa (J 1:1, 1:18; J 20-28-29; Hbr 1:8-9; Flp 2:5-6; Tyt 2:13-14; Kol 2:8-10; 1J 5:17-18, 20-21) i Ducha (Dz 5:3-4; 1Kor 3:16; 1Kor 6:19-20) przyjmują jako pełniejsze objawienie się jego natury.

My, muzulmanki nie jestesmy tutaj aby cie przekonywac.
To nie jest tak ze przechodzimy na religie dla kogos. Jak widzisz nie da sie uwierzyc w cos w co sie nie wierzy. Ty nie wierzysz w islam wiec czy moglabys byc muzulmanke? nie , oczywiscie.
Jesli masz jakies pytania to chetnie odpowiem ale nie jestem tutaj aby sie klocic itp. Bylam chrzescijanka zanim przeszlam na islam . To nie mialo nic wspolnego z moim mezem. Interesowalam sie islamem zanim poznalam mojego meza. Bylo duzo pytan na ktore nie znalazlam odpowiedzi.

Droga Wampirko....

ciesze sie ze pytasz...A wiec...

W Imię Boga, Miłosiernego, Litościwego Jezus - Bóg? Człowiek? Prorok?

Opracowała: Majida
Poniższe opracowanie – to tylko i wyłącznie zbiór niektórych fragmentów Nowego Testamentu, wypowiedzi przypisywanych Jezusowi. Jest ono bardzo ogólne, aby nie zamęczyć czytelnika, jednak wydaje się, iż wystarczające aby zasiać „ziarno” niepewności, czy może zmobilizować do poszukiwań. Na pewno warto poniższym fragmentom się przyjrzeć dokładnie i zastanowić nad sensem.
Zaczniemy od encyklopedycznej definicji Trójcy Świętej: 'TRÓJCA ŚWIĘTA (Trójca Przenajświętsza), jeden Bóg w 3 Osobach (Bóg Ojciec, Syn Boży, Duch Święty); najwyższa wartość życia chrześc. i podstawowa tajemnica wiary; określana również jako: Trójjedyny Bóg albo Bóg w Trójcy Jedyny.'
Czy nie nasuwają się nam następujące pytania: Co oznacza stwierdzenie 'Jeden Bóg w trzech Osobach'; Kim jest Bóg - OJCIEC?; Kim jest BÓG - SYN? Kim lub czym jest DUCH SWIĘTY?
Jak zdefiniujemy powyższe pojęcia? Czy umiemy na powyższe pytania odpowiedzieć? Czy mamy 100% pewność, iż Jezus był Bogiem? Powyższa definicja to potwierdza. Jednak, czy Jezus nauczał, iż należy mu się cześć i chwała przynależna Bogu-Ojcu?
Jeżeli zapytamy chrześcijanina, odpowie nam, iż Jezus to BÓG i CZŁOWIEK w jednej osobie. Czy ma racje? Na jakiej podstawie formułuje powyższe twierdzenie?
Rzućmy jednak okiem na to co w Nowym Testamencie przekazują ewangeliści. Zobaczmy co Jezus, zgodnie z ich zapisami mówił na swój temat oraz na temat Boga.
Niektóre wypowiedzi Jezusa wg Nowego Testamentu
I. Jezus nazywa sam siebie - Synem Człowieczym, oddaje cześć Bogu, modli się TYLKO do Boga.

Ew. Łukasza
6: 12. I stało się w tych dniach, że wyszedł na górę, aby się modlić i spędził noc na modlitwie do Boga.
II. Jezusa kusi szatan.

Ew. Mateusza
4:1 Wtedy Duch wyprowadził Jezusa na pustynię, aby był kuszony przez diabła.
4:2 A gdy przepościł czterdzieści dni i czterdzieści nocy, odczuł w końcu głód.
4:3 Wtedy przystąpił kusiciel i rzekł do Niego: Jeśli jesteś Synem Bożym, powiedz, żeby te kamienie stały się chlebem.
4:4 Lecz on mu odparł: Napisane jest: Nie samym chlebem żyje człowiek, lecz każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych.
4:5 Wtedy wziął Go diabeł do Miasta Świętego, postawił na narożniku świątyni
4:6 i rzekł Mu: Jeśli jesteś Synem Bożym, rzuć się w dół, jest przecież napisane: Aniołom swoim rozkaże o tobie, a na rękach nosić cię będą byś przypadkiem nie uraził swej nogi o kamień.
4:7 Odrzekł mu Jezus: Ale jest napisane także: Nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego.
4:8 Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych
4:9 i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon.
4:10 Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz.
4:11 Wtedy opuścił Go diabeł, a oto aniołowie przystąpili i usługiwali Mu.
[Także Ew. Łukasza 4, 1-13; Ew. Marka 1, 12-13]

III. Syn Boży. Ludzie nazywali Jezusa Synem Bożym. Jaka była odpowiedz Jezusa według Ew. Łukasza?

Ew. Łukasza
22:70 Tedy rzekli wszyscy: Czy wiec Ty jesteś Synem Bożym? A on rzekł do nich: Wy powiadacie, ze jestem.
23:3 I zapytał go Piłat mówiąc: To ty jesteś królem żydowskim? A on odpowiadając mu rzekł "To ty mówisz".
Ew. Mateusza
5:45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych.
IV. Jezus stwierdza, iż sam nie jest w stanie nic uczynić z własnej woli, albowiem został on przysłany przez BOGA i Jego wole wypełnia. Jezus sprzeciwia się aby w jego imieniu czyniono cuda, wypędzano 'złe duchy', czy prorokowano.

Ew. Jana
5:30 Nie mogę sam z siebie nic uczynić. Jak słyszę tak sadze, a sad mój jest sprawiedliwy, bo staram się pełnić nie moja wole lecz wole tego, który mnie posłał.
6:32 Zstąpiłem bowiem z nieba, nie aby wypełniać wole swoja, lecz wole tego który mnie posłał.
8.26 Wiele mógłbym w was mówić i sądzić, ale Ten który mnie posłał jest wiarogodny a ja to, co usłyszałem od Niego, mowie do świata.
8:28 Wtedy Jezus rzekł: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego wtedy poznacie, ze ja jestem i że nic nie czynie sam z siebie, lecz tak mowie jak mnie mój Ojciec nauczył.
8:49 Jezus odpowiedział: Ja nie mam demona, ale czcze Ojca mego,a wy mnie znieważacie.
12:49 Bo ja nie z siebie samego mówiłem, ale Ojciec którzy mnie posłał, Oni mi rozkazał, co mam powiedzieć i co mam mówić.
Ew. Mateusza
7:21 Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.
7:22 Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?
7:23 Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!
V. Jezus zapowiada nadejście "Pocieszyciela"..

Ew. Jana
14:16 Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, oby był z wami na wieki.
14:27 Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wszystko co powiedziałem.
15:26 Gdy przyjdzie Pocieszyciel, którego ja wam pośle od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca wychodzi, złoży świadectwo o mnie.
16:7 Lecz ja wam mowie prawdę: Lepiej dla was żebym ja odszedł. Bo jeśli nie odejdę, Pocieszyciel do was nie przyjdzie, jeśli zaś odejdę, pośle go do Was.
16:8 A on, kiedy przyjdzie przekona świat o grzechu, sprawiedliwości i o sadzie.
16:9 O grzechu, gdyż nie uwierzyli we mnie.
16:10 O sprawiedliwości, gdyż odchodzę do Ojca i już mnie nie ujrzycie.
16:11 O sądzie zaś, gdyż książę tego świata został osadzony.
16:12 Mam jeszcze wiele do powiedzenia, ale teraz znieść nie możecie.
16:13 Lecz gdy przyjdzie on, Duch Prawdy, wprowadzi Was we wszelka prawdę, bo nie sam od siebie mówić będzie, lecz cokolwiek usłyszy, mówić będzie i to co ma przyjść wam oznajmi.
16:14 On mnie uwielbi, gdyż z mego weźmie i wam oznajmi.
16:15 Wszystko co ma Ojciec, moje jest - dlatego rzekłem, ze z mego weźmie i wam oznajmi.
VI. Lekceważony Prorok

Ew. Mateusza
13:54 Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: Skąd u Niego ta mądrość i cuda?
13:55 Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda?
13:56 Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?
13:57 I powątpiewali o Nim. A Jezus rzekł do nich: Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony.
13:58 I niewiele zdziałał tam cudów, z powodu ich niedowiarstwa.
VII. Jezus posłany tylko do domu Izraela.

Ew. Mateusza
15: 21 Potem Jezus odszedł stamtąd i podążył w stronę Tyru i Sydonu.
15:22 A oto kobieta kananejska, wyszedłszy z tamtych okolic, wołała: Ulituj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciężko dręczona przez złego ducha.
15:23 Lecz On nie odezwał się do niej ani słowem. Na to podeszli Jego uczniowie i prosili Go: Odpraw ją, bo krzyczy za nami!
15:24 Lecz On odpowiedział: Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela.
15:25 A ona przyszła, upadła przed Nim i prosiła: Panie, dopomóż mi!
15:26 On jednak odparł: Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom a rzucić psom.
15:27 A ona odrzekła: Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, które spadają ze stołów ich panów.
15:28 Wtedy Jezus jej odpowiedział: O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz! Od tej chwili jej córka była zdrowa.
VIII. Zwątpienie Jezusa.

Ew. Mateusza
27:45 Od godziny szóstej mrok ogarnął całą ziemię, aż do godziny dziewiątej.
27:46 Około godziny dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: Eli, Eli, lema sabachthani? to znaczy Boże mój, Boże mój, czemuś Mnie opuścił?
27:47 Słysząc to, niektórzy ze stojących tam mówili: On Eliasza woła.
27:48 Zaraz też jeden z nich pobiegł i wziąwszy gąbkę, napełnił ją octem, włożył na trzcinę i dawał Mu pić.
27:49 Lecz inni mówili: Poczekaj! Zobaczymy, czy przyjdzie Eliasz, aby Go wybawić.
27:50 A Jezus raz jeszcze zawołał donośnym głosem i wyzionął ducha.
27:51 A oto zasłona przybytku rozdarła się na dwoje z góry na dół; ziemia zadrżała i skały zaczęły pękać.
27:52 Groby się otworzyły i wiele ciał Świętych, którzy umarli, powstało.
27:53 I wyszedłszy z grobów po Jego zmartwychwstaniu, weszli oni do Miasta Świętego i ukazali się wielu.
Ew. Marka
15:33 A gdy nadeszła godzina szósta, mrok ogarnął całą ziemię aż do godziny dziewiątej.
15:34 O godzinie dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: Eloi, Eloi, lema sabachthani, to znaczy: Boże mój, Boże mój, czemuś Mnie opuścił?
15:35 Niektórzy ze stojących obok, słysząc to, mówili: Patrz, woła Eliasza.
15:36 Ktoś pobiegł i napełniwszy gąbkę octem, włożył na trzcinę i dawał Mu pić, mówiąc: Poczekajcie, zobaczymy, czy przyjdzie Eliasz, żeby Go zdjąć [ krzyża].
15:37 Lecz Jezus zawołał donośnym głosem i oddał ducha.
Czy nadal mamy 100% pewność, iż Jezus był Bogiem a nie Prorokiem?

wiadomosci zaczerpniete z Planety Islam

Mam nadziej ze to wystarczy?!!!

Pozdrowionka

i salam dla siostrzyczek

reklama
Wampirko...
Zapytałaś w co wierzymy?

odpowiedz jest prosta...

Muzułmanie wierzą w Jednego, Jedynego Boga; w Anioły przez Niego stworzone; w proroków przynoszących Jego objawienia ludzkości; w Dzień Sądu Ostatecznego; indywidualną odpowiedzialność za czyny; w boską władzę nad ludzkim losem i w życie po śmierci. Wierzą w proroków i wysłanników Bożych zaczynając od Adama, poprzez Noego, Abrahama, Izmaela, Izaaka, Jakuba, Józefa, Hioba, Mojżesza, Aarona, Dawida, Salomona, Eliasza, Jonasza, Jana Chrzciciela, aż po Jezusa, niech pokój będzie z Nimi! Jednak ostateczne potwierdzenie odwiecznego posłannictwa i podsumowanie wcześniejszych proroctw otrzymał Prorok Mahomet poprzez Archanioła Gabriela.

Mam nadzieje ze chc troszke pomoglam a tymczasem uciekam nynki:)

Do góry