III. Syn Boży. Ludzie nazywali Jezusa Synem Bożym. Jaka była odpowiedz Jezusa według Ew. Łukasza?
Ew. Łukasza
22:70 Tedy rzekli wszyscy: Czy wiec Ty jesteś Synem Bożym? A on rzekł do nich: Wy powiadacie, ze jestem.
23:3 I zapytał go Piłat mówiąc: To ty jesteś królem żydowskim? A on odpowiadając mu rzekł "To ty mówisz".
Ew. Mateusza
5:45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych.
IV. Jezus stwierdza, iż sam nie jest w stanie nic uczynić z własnej woli, albowiem został on przysłany przez BOGA i Jego wole wypełnia. Jezus sprzeciwia się aby w jego imieniu czyniono cuda, wypędzano 'złe duchy', czy prorokowano.
Ew. Jana
5:30 Nie mogę sam z siebie nic uczynić. Jak słyszę tak sadze, a sad mój jest sprawiedliwy, bo staram się pełnić nie moja wole lecz wole tego, który mnie posłał.
6:32 Zstąpiłem bowiem z nieba, nie aby wypełniać wole swoja, lecz wole tego który mnie posłał.
8.26 Wiele mógłbym w was mówić i sądzić, ale Ten który mnie posłał jest wiarogodny a ja to, co usłyszałem od Niego, mowie do świata.
8:28 Wtedy Jezus rzekł: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego wtedy poznacie, ze ja jestem i że nic nie czynie sam z siebie, lecz tak mowie jak mnie mój Ojciec nauczył.
8:49 Jezus odpowiedział: Ja nie mam demona, ale czcze Ojca mego,a wy mnie znieważacie.
12:49 Bo ja nie z siebie samego mówiłem, ale Ojciec którzy mnie posłał, Oni mi rozkazał, co mam powiedzieć i co mam mówić.
Ew. Mateusza
7:21 Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.
7:22 Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?
7:23 Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!
V. Jezus zapowiada nadejście "Pocieszyciela"..
Ew. Jana
14:16 Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, oby był z wami na wieki.
14:27 Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wszystko co powiedziałem.
15:26 Gdy przyjdzie Pocieszyciel, którego ja wam pośle od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca wychodzi, złoży świadectwo o mnie.
16:7 Lecz ja wam mowie prawdę: Lepiej dla was żebym ja odszedł. Bo jeśli nie odejdę, Pocieszyciel do was nie przyjdzie, jeśli zaś odejdę, pośle go do Was.
16:8 A on, kiedy przyjdzie przekona świat o grzechu, sprawiedliwości i o sadzie.
16:9 O grzechu, gdyż nie uwierzyli we mnie.
16:10 O sprawiedliwości, gdyż odchodzę do Ojca i już mnie nie ujrzycie.
16:11 O sądzie zaś, gdyż książę tego świata został osadzony.
16:12 Mam jeszcze wiele do powiedzenia, ale teraz znieść nie możecie.
16:13 Lecz gdy przyjdzie on, Duch Prawdy, wprowadzi Was we wszelka prawdę, bo nie sam od siebie mówić będzie, lecz cokolwiek usłyszy, mówić będzie i to co ma przyjść wam oznajmi.
16:14 On mnie uwielbi, gdyż z mego weźmie i wam oznajmi.
16:15 Wszystko co ma Ojciec, moje jest - dlatego rzekłem, ze z mego weźmie i wam oznajmi.
VI. Lekceważony Prorok
Ew. Mateusza
13:54 Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: Skąd u Niego ta mądrość i cuda?
13:55 Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda?
13:56 Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?
13:57 I powątpiewali o Nim. A Jezus rzekł do nich: Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony.
13:58 I niewiele zdziałał tam cudów, z powodu ich niedowiarstwa.
VII. Jezus posłany tylko do domu Izraela.
Ew. Mateusza
15: 21 Potem Jezus odszedł stamtąd i podążył w stronę Tyru i Sydonu.
15:22 A oto kobieta kananejska, wyszedłszy z tamtych okolic, wołała: Ulituj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciężko dręczona przez złego ducha.
15:23 Lecz On nie odezwał się do niej ani słowem. Na to podeszli Jego uczniowie i prosili Go: Odpraw ją, bo krzyczy za nami!
15:24 Lecz On odpowiedział: Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela.
15:25 A ona przyszła, upadła przed Nim i prosiła: Panie, dopomóż mi!
15:26 On jednak odparł: Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom a rzucić psom.
15:27 A ona odrzekła: Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, które spadają ze stołów ich panów.
15:28 Wtedy Jezus jej odpowiedział: O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz! Od tej chwili jej córka była zdrowa.
VIII. Zwątpienie Jezusa.
Ew. Mateusza
27:45 Od godziny szóstej mrok ogarnął całą ziemię, aż do godziny dziewiątej.
27:46 Około godziny dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: Eli, Eli, lema sabachthani? to znaczy Boże mój, Boże mój, czemuś Mnie opuścił?
27:47 Słysząc to, niektórzy ze stojących tam mówili: On Eliasza woła.
27:48 Zaraz też jeden z nich pobiegł i wziąwszy gąbkę, napełnił ją octem, włożył na trzcinę i dawał Mu pić.
27:49 Lecz inni mówili: Poczekaj! Zobaczymy, czy przyjdzie Eliasz, aby Go wybawić.
27:50 A Jezus raz jeszcze zawołał donośnym głosem i wyzionął ducha.
27:51 A oto zasłona przybytku rozdarła się na dwoje z góry na dół; ziemia zadrżała i skały zaczęły pękać.
27:52 Groby się otworzyły i wiele ciał Świętych, którzy umarli, powstało.
27:53 I wyszedłszy z grobów po Jego zmartwychwstaniu, weszli oni do Miasta Świętego i ukazali się wielu.
Ew. Marka
15:33 A gdy nadeszła godzina szósta, mrok ogarnął całą ziemię aż do godziny dziewiątej.
15:34 O godzinie dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: Eloi, Eloi, lema sabachthani, to znaczy: Boże mój, Boże mój, czemuś Mnie opuścił?
15:35 Niektórzy ze stojących obok, słysząc to, mówili: Patrz, woła Eliasza.
15:36 Ktoś pobiegł i napełniwszy gąbkę octem, włożył na trzcinę i dawał Mu pić, mówiąc: Poczekajcie, zobaczymy, czy przyjdzie Eliasz, żeby Go zdjąć [ krzyża].
15:37 Lecz Jezus zawołał donośnym głosem i oddał ducha.
Czy nadal mamy 100% pewność, iż Jezus był Bogiem a nie Prorokiem?
wiadomosci zaczerpniete z Planety Islam
Mam nadziej ze to wystarczy?!!!
Pozdrowionka
i salam dla siostrzyczek