reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pokoik maluszka. Inspiracje i nasze realizacje.

Osobiście nie jestem zwolenniczką wykonywania tematycznych dekoracji pokoików dla dzieci poniżej 2 roku życia. Taki maluch wg mnie powinien uczyć się uniwersalności, natomiast roboty, księżniczki i jednorożce przyjdą później.

Mnie czeka dość złożona operacja... otóż w sobotę będą wymieniane drzwi w dwóch pozostałych do wymiany pokojach (do salonu i pokoju Malucha). Następnie będę oczekiwać na wstawienie szafy do wnęki w sypialni i po wstawieniu będę przenosić garderobę i pościel (też przy okazji ją segregować i oddać dla potrzebujących) do nowej szafy.
Kolejne punkty to

- malowanie pokoju na jasny, ciepły kolor
f-sniezka-barwy-natury-teflon-dzika-orchidea-nr-147-2-5l.jpg
- wymiana lamp (mam dwie) na takie, rozpraszające światło:
zwis-kula,big.jpg
- ewentualnie rozglądam się za uniwersalną fototapetą na jedną ścianę z jakimiś zwierzątkami

15_zps0bd1134f.jpg - ta mi się podoba niesamowicie i jak dziecko będzie kontaktować, to można się pobawić w zwierzątka itd...

- a jeśli chodzi o aranżacje... to mi się podoba :) Łóżeczko na pewno kupię białe i podobnież z komodą i półkami.
w5zi.jpg

To tyle, jeśli chodzi o moje pomysły, jakieś tam wizje... jak będzie w praniu, to się okaże :)

Załączniki

• f-sniezka-barwy-natury-teflon-dzika-orchidea-nr-147-2-5l.jpg
    f-sniezka-barwy-natury-teflon-dzika-orchidea-nr-147-2-5l.jpg
    7,5 KB · Wyświetleń: 119
  • zwis-kula,big.jpg
    zwis-kula,big.jpg
    10,4 KB · Wyświetleń: 113
  • 15_zps0bd1134f.jpg
    15_zps0bd1134f.jpg
    39,6 KB · Wyświetleń: 185
  • w5zi.jpg
    w5zi.jpg
    28,8 KB · Wyświetleń: 152
reklama
powiedzcie mi czy przy dziecku mozna uzywac raida na komary ?? bo jak nie to latem powariujemy i zakup moskitiery bedzie wiecej niz koniecznoscia!!!

ja użwyałam mea. JAk byliśmy w grecji to kupowaliśmy dla dzieci do kontaktu bo by nas zeżarły bestie.W domu też mam do kontaktu pisze że dla dzieci, jakieś różowe, ale zwyłe też idą w ruch

O fajny temacik się ukazał:-)
Moje inspiracje były większe dla dziewczynki bo miałam wiele wizji, np.
0_d0c792f75e5f6f9201560421d163981abaa1fa8c.jpgeec8bde230bc5309b5ba5a078a92915b.jpgmagnolia_pokoj_niemowlaka-800.jpg
A dla chłopca to jeszcze nie wiem.... na pewno kupuje białe łóżeczko i mebelki (2komody białe z ikei już mam), szare panele, a kolor ścian no właśnie jeszcze nie wiem albo jakiś jasny beż, cappucino, brąz albo jakiś odcień szarości i dodatki jakieś w kolorze niebieskim- turkusowym tak sobie myślę.

Pod koniec lutego chcemy się zabrać za wykończenie pokoju:) Planujemy żeby maluszek był od razu w swoim pokoiku bo będzie za ścianą, ale nie wiem jak będzie w praktyce ze wstawaniem:-p i w ogóle A jeśli chodzi o wstawanie do dzidziusia nie wiem czy tu mogę, ale pozwolę sobie do tego nawiązać. Czy ktoś ma doświadczenie, korzystał z tego sprzętu
ANGELCARE AC401 MONITOR ODDECHU I NIANIA 2 PŁYTKI (3853409507) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Załączniki

• 0_d0c792f75e5f6f9201560421d163981abaa1fa8c.jpg
    0_d0c792f75e5f6f9201560421d163981abaa1fa8c.jpg
    16,2 KB · Wyświetleń: 198
  • eec8bde230bc5309b5ba5a078a92915b.jpg
    eec8bde230bc5309b5ba5a078a92915b.jpg
    33,8 KB · Wyświetleń: 165
  • magnolia_pokoj_niemowlaka-800.jpg
    magnolia_pokoj_niemowlaka-800.jpg
    28,5 KB · Wyświetleń: 173
Ja to się boję, że jakbym zaczęła wstawiać takie sprzęty, jak monitor oddechu to bym zwariowała. Nie mogę myśleć cały czas, że coś złego się stanie, bo nie dam rady i sfiksuje.

Irka wlasnie wczoraj pisalam na zakupowym o tej niani. ja sie nie zdecydowalam, dolozylam troszke kasy i kupilam z kamerka i to jest duzo bardziej przydatne niz monitor oddechu wedlug mnie. ten monitor jest spoko dopoki dziecko sie nie obraca, czyli tylko na 3 miesiace okolo, ale i tak daje falszywe alarmy czasami to mozna na zawal zejsc. a poza tym te pierwsze miesiace to jednak dziecko raczej spi z nami w lozku dla wygody :)

ciastkozkremem, super ten namiocik :)

ja mam tez biale mebelki z ikea, biale sciany, szara mieciutka wykladzine i na jednej scianie tylko tapete. ale zeby bylo weselej to okleilam troszke te komody i dodalam inne uchwyty. no i jakies obrazki i kolorowe lampki

teraz sie zastanawiam czy mu zmienic lozko na ikea gulliver czy od razu dla dwojki kupic ikea kura, takie pietrowe ale na poczatek mozna je odwrocic i zrobic nizkie lozko z daszkiem, taki jakby domek:
KURA Dwustronne łóżko - IKEA

tu akurat dla dziewczynki aranzacja
Southern Disposition: Making the Princess Fort

tylko niestety to juz jest wielkie lozko 2m, i zajmie mi wieksza czesc pokoju :/

Przepraszam ale nie da sie z telefonu dodac zdjec przez edycjeImageUploadedByForum BabyBoom1389962054.326931.jpgImageUploadedByForum BabyBoom1389962079.024256.jpgImageUploadedByForum BabyBoom1389962099.274138.jpg

Ten przewijak z ikea tez polecam bo jest bardzo gleboki i dlugi i mozna bezpiecznie na nim nawet duze dziecko polozyc, my do dzis uzywamy

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1389962054.326931.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1389962054.326931.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 176
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1389962079.024256.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1389962079.024256.jpg
    25,7 KB · Wyświetleń: 151
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1389962099.274138.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1389962099.274138.jpg
    20,8 KB · Wyświetleń: 146
Ostatnia edycja:
Piękne te aranżacje, ale, żeby je zrealizować trzeba mieć trochę powierzchni. My jak skodzia i gąska też mieszakamy w du pokojowym mieszkanku. Rok temu robiliśmy małej pokój i uwieżcie zmieścicć to co by się chciało to trzeba się nagłowić.
My zmieniliśmy małej łóżko na rozkładaną sofę dwójkę, w kolorze bężowym, ściany to mocny róż, miałbyć Miś taki wielki nalepiony, ale wkońcu zdecydowałam się na fototapetę z Milenką:) jest trochę w związku z tym inaczej. Musieliśmy wstawić biurko no i teraz będzie mega ścisk, bo jeszcze ma wejść łóżeczko. Normalnie porażka. Z czasem mamy przejąć dom po teściach więc za bardzo nie inwestujemy w to mieszkanie, tylko taka podstawa, malowanie, dokupienie niezbędnych mebli, a tak odkładamy kasę na remont domu. Czasem wkurzam się bo moi starsi mają 4 pokoje, moja bratowa ma 4 pokoje też na 2 os. i jak przynoszę ciuszki po dziecku czy zabawki to jest gadanie, że nie ma gdzie tego wkłądać, więc im tłumaczę o powierzchni jakie mają do dyspozycji a jaką my mamy i jest cisza. Moji starsi z bratem mieszkają w jednym segmencje, do tego mają strych, bratowa oddzielny pokoj taki gospodarczy i budynek gospodarczy koło garażu także mają dużo powierzchni.

My nie chcemy spać z maluszkiem w łóżku, po pierwsze bym się bała, że zrobię maleństwu krzywdę ( bo śpię jak zabita i rozwalam się po łóżku czasami), a poza tym nie chcemy przyzwyczajać do tego dziecka od początku ma spać w swoim łóżeczku- taki jest plan:-p

reklama
Irka i dobry masz plan, ja też nie spałam z małą, wolałam wstać do Niej wziać na ręce nakarmić. A ile snów miałam, że mi mała z łożka spadła, ze zasnęłąm, może dlatego nigdy nie kładłam się z NIą w łóżku. Moja kumpela od początku nauczyłą małą spać przy sobie, teraz małą ma już rok i jak Ją wkłada do łożezka to mała się śmieje i bawi, nigdy w nim nie przespała nawet godz., łóżeczko jest traktowane jako kojec, no a kumpela, od roku nie śpi z mężem i się śmieje, że jak zajdzie w ciąże to przez przeciąg:)

Do góry