reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy szalonych kwietniówek 2012

michalis tylko 5 razy na dobę masz karmienie Małej? Moja dotychczas jadła 6-7 razy na dobę 120 ml za wyjatkiem wieczornego karmienia, bo wtedy zjadała 150 ml. Teraz chce ją przestawić na 5 karmień po 150 ml i jedno wieczorne 180 ml.
A co do rota to czy będziesz mieć szczepione Maleństwo czy nie, to jak zachoruje to i tak konieczna jest hospitalizacja...więc ja stwierdziłam, że nie ma sensu. Mojej koleżanki synek po zaszczepieniu i tak zachorował i bardzo ciężko to zniósł. Oczywiście był w szpitalu.

reklama
kasiagaw tyle u nas wypadało karmień bo mała jest śpiochem i często przeciągały się godziny karmień a ja nie miałam sumienia jej budzić i na siłę wpychać, przybierała ładnie na wadze więc się nie martwiłam. Teraz jesteśmy w 4 miesiącu, na mieszance pisze, że 6 karmień po 150, więc myślę, że albo bedę musiała co 3 godziny karmić albo, zwiększę jej mleczko o jedną miarkę do 180 na 5 karmień. Mała waży teraz 6500 a jak się urodziła ważyła 3530 więc chyba nie jest za chuda :confused:

Zdecydowaliśmy się jednak na tego rota, przynajmniej będę wiedziała, że próbowałam małą ochronić przed tym paskudztwem, a tak to będę się dręczyła, coby było gdyby.

Tu sobie poczytałam o tym rota i zdecydowałam na tak

Szczepienie przeciwko rotawirusom: Pediatria - Medycyna Praktyczna: Lekarze pacjentom

neferetete mam nadzieję, że nie, też czytałam o tym, ale nasza pediatra i pielęgniarki stwierdziły, że można będzie z następnymi szczepieniami podać i tą szczepionkę, więc chyba wiedza co robią :confused:

Z tego co czytam to chyba najważniejsze, żeby zakończyć serię szczepień przed 24 tygodniem życia.

Ostatnia edycja:
Ale piękna pogoda :-) chyba w końcu lato zawita i do 3miasta :-D oczywiście akurat jak G skończył urlop.. ale cóż :-( byliśmy sobie dziś na spacerku, później nad morzem, Ninka się popluskała chwilkę, a raczej jej stopy :-D pobawiliśmy się w piasku i do domku :tak: drzemka, obiadek, trochę sprzątania, prania i zeszło , także chyba nie zapomniałam jeszcze jak to jest w pojedynkę z dziewczynkami :-D
My podjeliśmy decyzję o wielorazówkach i szczerze mówiąc nie mogę się już doczekać, a że fundusze będą niebawem (czyt. becikowe) to powoli zaczynam się wczytywać, zapisywać itp no i oczywiście reniuszek mi pomaga ;-):-)
kivinko- mieliśmy bioderka dwa razy- w 4tyg życia Tośki i nieco ponad tydzień temu, teraz mamy się pokazać za jakieś 1,5 roku ;-)

Uciekam ,bo mała się obudziła po drzemce "fotelikowej" ,bo byliśmy na zakupach

A u nas skok rozwojowy i problemy ze spaniem... Karmienie o 23, 3 i 6 a do tego kilka pobudek z niewiadomych powodów, plus moje odciąganie mleka :no: spaaaać.

My zawijamy Mają w rożek do spania.
Lazy, Nefretete u nas kupa tez co 5-7 dni...nie wiem jak to zmienić.
Lazy a ile mała przybrała do tej pory? Maja też chudzina bo 2 tyg temu miała 5100g.

neferetete mam nadzieję, że nie, też czytałam o tym, ale nasza pediatra i pielęgniarki stwierdziły, że można będzie z następnymi szczepieniami podać i tą szczepionkę, więc chyba wiedza co robią :confused:

Z tego co czytam to chyba najważniejsze, żeby zakończyć serię szczepień przed 24 tygodniem życia.
hmmm... ciekawe czy dostają % od sprzedanej szczepionki :p Dziecko się nie kwalifikuje, ale co tam, opchnąc szczepionke można :-/ (Sorki za nutkę ironii)

Szczepy wirusa rota ( z tego co pediatra mi powiedział) mutują każdego roku i każdego roku są nowe (to tak jak np. z grypą), na które szczepionka nie działa... ale oczywiście każdy podejmuje własną decyzje.

Ja tez dokarmiam mm prawie od poczatku, bo mialam malo pokarmu. Mysle, ze dokarmienie jest dobrym rozwiazaniem jezeli malo jest mleka w piesiach. Moj synek ostatnia porcje mleka- 90ml dostaje o 20.00 i spi do 5 rano. Potrafi juz trzymac niektore zabawki, przekrecac sie z brzuszka na plecy. Glowe trzyma juz sztywno od jakiegos miesiaca, takze nie trzeba juz asekurowac. Mam pytanie do dziewczyn karmiacych mieszanie- czy mialyscie juz miesiaczke? U mnie narazie brak i zastanawiam sie czy to normalne.
normalne !!! Nie ważne, ze dokarmiasz MM, ale ważne ile twój organizm produkuje progesteronu. Znajoma karmiła tylko piersią i nie miała okresu... ale w ciąże zaszła.
Aha - no i jeżeli jeszczenie nie masz @, tzn że jeszcze z tych piersi całkiem niezłe ilości mleka lecą.

Ostatnia edycja:
reklama
Julianna - Mała przybrała od urodzenia niecałe 2800g a ważyła na początku 3720 g, więc chyba trochę mało przybrała. Ale teraz czytam co pisze michalis, której dzieciaczek ma podobne parametry, więc już sama zgłupiałam jak to z tym wszystkim jest. Trzymam się tego, ze w ostatnich dwóch tygodniach nic nie przybrała i dlatego rozpoczęłam dokarmianie.

neferetete - rzeczywiście jest taka korelacja między okresem a ilością mleka? U mnie z mlekiem marnie, a okresu jak nie było tak nie ma, aż się eMek cieszy że pewnie jestem znów w ciąży - taak, niepokalane poczęcie niemalże :-D

_agata89 - to trzymam kciuki za pieluchowanie. Ja jestem z tego zadowolona i nawet eMek się wdrożył. Najgorszy jest właśnie ten pierwszy wkład finansowy, ale potem to już chyba lepiej. Wiadomo, nie zawsze wielorazówki zakładamy, ale i tak czuję lepszą atmosferę w domu :-D No i nie ma już tych worów z brudnymi pampersami...

Do góry