reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy, Rady i Ploteczki Krakowskich Mam

Elutka - zapraszam :-)

to becikowe trzecie nie jest tylko dla samotnej matki :-p tylko dla osób, których dochód miesięczny na jedną osobę nie przekracza jakiegoś tam progu (nieco ponad 500zł z tego co pamiętam)...... i ono sie nazywa becikowe socjalne, od Miasta dostaje się becikowe samorządowe (należne tylko osobom zamieszkałym w danym mieście co najmniej przez rok od urodzenia dziecka) no i to trzecie to becikowe od państwa, przysługujące każdemu - tak było w zeszłym roku - teraz jest jeszcze inaczej:-p
my się załapaliśmy na dwa - od państwa i socjalne bo nasza gmina nie daje samorządowych niestety a w Krk nie mieszkaliśmy przez rok przed urodzeniem się Lilki.....

reklama
ELUTKA no fakt, ale narazie nie ma potrzeby wysylania N. do zlobka. Dopiero tak kolo 3rz pojdzie do przedszkola :) a te saneczki dokladnie takie same chce i cena tez przystepna

KAROLA zarobkow moich rodzicow nie brali pod uwage tylko wylacznie mnie mimo ze mama opiekunem z urzedu... A ze jestem nieletnia to dostalam odrazu ;)

Paulina nie wiem jak to jest w przypadku osoby małoletniej ale skoro mówisz że Ty składałaś wnioski o becikowe to brali tylko Twoje dochody i dzielili je na dwa (Ty i Nikola) więc wyszło Wam że spełniacie kryterium ;-)
aaaa i tak teraz rzuciło mi się w oczy - Ty nie jesteś nieletnia a małoletnia!! nieletnia to osoba która nie ukończyła 17 lat i termin ten figuruje tylko w prawie karnym czyli w stosunku do osób zagrożonych demoralizacja lub popełniających czyny niedozwolone względem prawa....
maloletnia natomiast to osoba która nie ukończyła 18 rż bądź nie wyszła za mąż - ponieważ zawarcie związku małżeńskiego przed 18 rż sprawia taką osobę pełnoletnią (oczywiście trzeba mieć stosowne pozwolenia aby w tym przypadku wziąć ślub)....
sorki za zboczenie z tematu ale zboczenie zawodowe dało o sobie znać:-p

KAROLA o widzisz, nawet nie wiedzialam :D zawsze mowilam o sobie nieletnia, wiec teraz musze sie przestawic na maloletnia ;)

Edit
Odparzylo nam tylek...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Paulina tylko na niecały rok się musisz przestawić :-p mi nieletnia kojarzy się tylko z przestępczością :-p
oj biedna Nikola...... i czym ją ratujesz jak ją odparzy?
my teraz walczymy z tą wysypką bo na pupie też wyszła :confused2:

Nieważne jak ważne, że dostałaś kasiorkę :p zawsze się przyda!
Ja na 99% pośle Krzysia do żłobka pod warunkiem, że będę miała do czego wracać...w sensie pracy. Na początku nie chciałam tego robić, myślałam że dopiero do przedszkola wyślemy maluszka, ale realia są jakie są i dobrze by było mieć drugą pensję:) Też chcemy w jakiejś niedalekiej przyszłości kupić mieszkania, a z jedną pensją jest to po prostu nierealne. Pożyjemy zobaczymy!
Sama myśl, że mam zostawić Krzysia w miejscu gdzie mnie nie będzie trochę mnie przeraża, ale wiem że pójdzie w dobre ręce i mam nadzieje szybko się zaadoptuje...nowe miejsce, nowe dzieci, zabawki...powinno go to wszystko zainteresować:)

Karola nie staraliśmy się o te becikowe od miasta bo nie mieliśmy jak udowodnić że wynajmujemy mieszkanie od 3 lat, umowę mieliśmy tylko na pierwszy rok a potem właściciel już się tym nie interesował i w ogóle nie chcieliśmy robić mu problemu, bo nie wiem czy ta informacja nie idzie dalej a przecież ten nasz wynajem to nielegalny w sumie.
Jestem na fb i mam Twój nr telefonu przecież, pisałam do Ciebie nawet jak leżałaś w szpitalu jeszcze po porodzie. A brałam od Ciebie nr w razie jakbym to ja pierwsza wylądowała na porodówce, żeby dać znać na forum.:tak:
Ja jestem po pedagogice- animacji społeczno-kulturalnej i rozumiem Twoje zboczenie zawodowe, mi też się czasem włącza, choć jak czasem popatrzę na siebie jako mamę z boku to mam sobie sporo do zarzucenia jako pedagożka ;-)
Elutka fajne saneczki, takie tradycyjne najlepsze, my nie mieliśmy wpływu na wybór, bo dziadek Ignacemu już zakupił jakieś na ostrołęckim targu więc aż się boję jak one mogą wyglądać. :szok:
A u nas młody ma od ślinienia się czerwony plac na dekoldzie, smarujemy alantanem maścią ale to syzyfowa praca bo zaraz i tak mokry.

KAROLA jeszcze tylko 8 miesiecy :D ratuje ja sudocremem i linomagiem ale slaaabo :(
ELUTKA jakbym byla na twoim miejscu to napewno N. poszlaby do zlobka. Ale narazie nie ma takiej potrzeby :tak:

reklama
Do góry