reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pogaduchy o maluchach. Rady i Porady

Ale co tak naprawdę nie jest mocno pryskane? Toż te jedzenia to sama chemia jest, wiem nawet z dobrego źródła że te niby ekologiczne uprawy, co to niby chemii w ogóle nie zawierają, to takie bajki na dobranoc dzieciom można opowiadać.

Ja małego samego usypiać nie umiem. Usypia mi na rękach (a ja z nim) i na foteliku takim bujanym. A jak Paweł go usypia, to nawet nie musi go bujać. Chwilę potrzyma, odkłada Filipa do łóżeczka i tam smród sam usypia. A ja tak nie umiem. Np. teraz mały sam zasnął w łóżeczku, najpierw trochę postękał, pojęczał ale zasnął. Chyba oddam usypianie Pawłowi.

reklama
Dziewczyny pytałam juz na kilku wątkach o trzymanie główki tu kopiuje post z wystaranych i prosze o odpowiedz:tak:

Mam pytanie do mamuś, jak to jest z trzymaniem główki gdy lekarz podnosi za raczki dziecko. Emisia ślicznie trzyma główkę leząc na brzuszku, podnosi ja kręci w obie strony, tak samo przy odbijaniu , próbuje się rozglądac i trzyma główkę ale jak ostatnio( miała 3 tyg) TA lekarka podnosiła ją za rączki to nie zawsze trzymała główkę i powiedziała, ze słabo ją trzyma i kazała kłaśc dużo na brzuszku. No i teraz mnie to martwi, nie wiem czy to konsultować czy czekac.W necie sprzeczne informacje...

Witam
Tak się zbieram aby dołączyćc jakiś suwaczek i zdjęcia ale cały czas brak czasu. jak już mam chwilkę to nie mam siły i ochoty tego robić. Wolę coś napisać a jak już skończę to zazwyczaj muszę lecieć do małego. Teraz żałuję że nie dołączyłam do was jak byłam w ciąży, przynajmniej miałam wtedy czas na takie rzeczy :)

Wczoraj przechodziliśmy z synkiem jakiś kryzys!!! A właściwie ja przechodziłąm bo on cały dzień przy cycu czuł się całkiem nieźle. Nawet na moment nie mogłam od niego odejść bo ryk. Prawie w ogóle nie jadł tylko traktował cyca jak smoka. Dzisiaj jak do tej pory podobnie, co prawda zasnął jakieś 10 min. temu ale pewnie za moment znowu pobudka !

Kilka dni temu pisałąm że odstawiłam mleko i jego przetwory ponieważ podejrzewałam uczulenie na te produkty. Do dzisiaj nie stwierdziłam żadnej poprawy ani pogorszenia wiec chyba to nie to. Wysypka na twarzy to chyba faktycznie trądzik niemowlęcy a katar nadal się utrzymuje ale z tego co czytam nie tylko mój synek tak ma. Ulewanie nadal jest ale to raczej z przejedzenia bo jak spedza przy cycu cały dzien to nic dziwnego :) Brzuszek czasami boli, są problemy ze zrobieniem kupki ale mam nadzieję że z czasem miną.

Wisienko, a lekarka ci zalecila wizyte u neurologa? Ja bym nie panikowala i kladla Emisie na brzuszku zeby cwiczyla miesnie, ewentualnie skonsultowalabym sie z innym pediatra jeszcze. Moj Sebek w wyniku ciezkiego porodu bardzo dlugo nie trzymal glowki (wlasnie przy podciaganiu, bo jak lezal to glowke ladnie trzymal) jak mial 3 mies dopiero nas skierowali na rehabilitacje. Cwiczylam z nim w domu, do tego raz w tyg jezdzilam z nim na cwiczenia i szynbciutko nadrobil straty z nawiazka -wyprzedzil rowiesnikow. ;-)

wczoraj doczytalam ze ulewanie spowodowane jest zlym MM takze warto zmienic na inne...ja dokarmiam a raczej juz karmie MM bo nie chce cycka i wogole moj maly sie nie najada moim mlekiem:(tez moj ulewa a wczoraj dwa razy az parsknal mlekiem...dzis ide wybrac inne mleczko...swoje mleko odciagam gora 40 teraz jest a wczesniej jak doil bywalo ze odciagnelam 90 teraz caly dzien musze czekac na wieksza ilosc... juz nie mam sily:( powoli sie zalamuje...

Corin dziękuję bardzo za konkretną odpowiedz. Pediatra nas nie skierował, powiedział, ze za miesiąc jak sie nie poprawi. Za dwa tygodnie jedziemy do taty a tam pójdziemy z Emilką do naszego pediatry, takiej jakby przyszywanej cioci.
ememte może spróbuj smoczka bo pewnie mały ma mocną potrzebę ssania a czasem brzuszek może go bolec z przejedzenia się albo od nadmiaru laktozy jak wisi cały czas na cycu. No chyba, ze jest jeszcze malusi tak do 10 dni bo to normalne. A lbo może to skok rozwojowy. Emilce dokuczał brzuszek jak jadłam biały cukier w herbacie czy biszkoptach, teraz słodzę brązowym, polecam
Anulka to dokarmianie własnie powoduje mniejsza laktację, jak chcesz karmić piersią to nie dokarmiaj tylko przystawiaj jak najczęściej, ewentualnie potem dokarm juz po cycku.

Emilka tez ulewa ale przybiera prawidłowo, w tym mieiącu 820g, więc się nie martwię. Może po prostu to taki z niej ulewak

moj maly ulewal troszke od dwoch wiecej cycka nie chce doktorka powiedziala mi zeby w dzien odciagac a w nocy przystawiac przed wczoraj w nocy bylo ok a dzis przezylismy wojne z cycami...juz nie mam sil...
wisienko problem w tym ze on nie chce ciagnac cyca zaraz placz i prezy sie:/wczesniej tak pieknie doil a teraz masakra to przez ten nosek co w nim swirczy nie moze uregulowac oddechu i sie zlosci a butelka mu latwiej:/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Wisienko móisz bialy cukier moze powodowac ból brzuszka o nie wiedzialam to teraz bede slodzić brązowym...... dziś znów robie post znaczy scisla dietę zeby zobaczyć co na niego tak wplywa ze steka itp. A powiedzcie mi czy jak wasze ssa cyca to robią kupę pierdzą ale nie jeden raz tylko np podczas karmienia robi tak z 5 razy sie prezy i wali do pieluchy albo kupke albo bączka

zuzu - mój tak ma, pruka i pruka, przed, w czasie i po :-) i wlaśnie mąż narzeka, że wiecznie źle bo po butli (jak jadł na poczatku tylko butle bo pokarmu nie miałam) to nie może się załatwić a po cycu wali jak z karabinu maszynowego :-D

anulka - potwierdzam co mówi Corin. Ja też dokarmiałam mm ale ponieważ mały w nocy się budził głodny i się wierzgał jak opętany wolałam mu dać butlę najpierw a potem cyca, później stwierdziliśmy, ze właśnie się nie najada i dawaliśmy mu w nocy tylko butlę a ja odciągałam. Ale niestety doprowadziłam do tego że mialam mniej pokarmu. A kiedy okazało się, że maly przytył prawie 400 g w tydzień postanowiłam wrócić do cyca i tylko karmić. I już mam trochę więcej a jak próbuję malego nakarmić po cycu to w większości czasu już nie chce mm mleka więc chyba się najada...

reklama
Ile powinno przybierać na wadze moje dziecko?

W pierwszych tygodniach życia masa ciała dziecka zwiększać się będzie prawdopodobnie o około 175 g do 225 g tygodniowo. Mniej więcej w szóstym miesiącu dziecko będzie ważyło dwa razy tyle, ile ważyło w momencie urodzenia. Od tego momentu przyrost wagi ulegnie stopniowemu spowolnieniu.

moze to uspokoi niektore mamy:)

Do góry