reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

My z mężem zdecydowaliśmy sie na śłub cywilny na 2 tygodnie przed planowaną uroczystścia. Załatwilismy papierki w urzędzie a poźniej był spokój. Kupiłam siukienke zamówiłam kwatka i ciasta umówiłam se do fryzjera. i tyle załwtwień. Więcej pracy było na dwa dni przed ślubem, My robiliśmy obiad w domu dla rodziców i dziadków i świadków a wieczorem gril i ognisko dla rodzieństwa i przyjaciół. Zdrobiłysmy z męzęm zakupy, ja z mama obiad, teściowa sałatki dwie poza tym ciasto i owoce były wędlinka i jakieś przekąski. Poźniej był gril z karkówką kiełbaskami. Impreza była bardzo udana było na luzie zarówno dla nas jak i dla rodziców. Bo na kościelnym i weselu to już większy stres i wtedy to załatwień żeby ogarnąc wszystko na impreze 150 osobową przygotowywaną samemu (nie catering). Było mineło.... Wspomnienia zostały miłe...

reklama
hehe nie wierzę, że nie wiecie jak wygląda zalewajka
to zupa na bazie barszczu białego (najlepiej domowego zakwasu) z ziemniakami, podsmażoną kiełbaską i zabielana śmietaną - pycha

u mnie w domu pachną parówki w cieście francuskim, które się właśnie zapiekają .. do tego sałatka z rukolą, pieczarkami itd.. Dla mężusia piwko, dla mnie soczek ... coś mnie dziś wzięło na "mocne" smaki - właśnie rukolę, oliwki, suszone pomidory :) A. tylko się śmieje i cieszy się na kolacyjkę ;)

do jutra dziewczyny!!

hehe nie wierzę, że nie wiecie jak wygląda zalewajka
to zupa na bazie barszczu białego (najlepiej domowego zakwasu) z ziemniakami, podsmażoną kiełbaską i zabielana śmietaną - pycha

moze i kiedys jadlam taka zupe u dziadkow moja mama nigdy nie robila zalewajki :-)
musze sprobowac zrobic

tunia_23- fajnie masz, moze i jest troche zalatwiania ale slub to slub... troche ci zazdroszcze ( oczywiscie w pozytywnym znaczeniu tego slowa)
ja to juz stracilam nadzieje ze i ja kiedys bede zona. :-(

ivi- sama bym zjadla taka kolacje - smacznego ;-)

Brzmi to jak żurek;) A nazwe tez pierwsze słysze, może regionalne.
oj nie nie, żurek to co innego - w zalewajce ziemniaki kroi się w kostkę i gotuje razem z jakimś mięskiem, potem podsmaża się kiełbaskę i ewentualnie boczek pokrojone w kostkę z cebulką, dodaje do ziemniaków, zalewa barszczem i śmietaną - do smaku sól i pieprz :tak:
Jak oglądałyście "Jak rozpętałem II wojnę światową" to Franek Dolas marzył o zalewaaajce ;-)

oj nie nie, żurek to co innego - w zalewajce ziemniaki kroi się w kostkę i gotuje razem z jakimś mięskiem, potem podsmaża się kiełbaskę i ewentualnie boczek pokrojone w kostkę z cebulką, dodaje do ziemniaków, zalewa barszczem i śmietaną - do smaku sól i pieprz :tak:
Jak oglądałyście "Jak rozpętałem II wojnę światową" to Franek Dolas marzył o zalewaaajce ;-)

Ej no ale wygląda bardzo żurkowo :D
Ależ mi zrobiłaś smaka na taką zupę..
Jenyyy.. ja kocham ogórkową.. Ogórkowa z odrobiną mleka i np, dobrze ugotowane żołądki..
O jaaak mnie zassało na samą myśl :-p

witajcie z rana :)
u nas króluje pomidorówka, ogórkowa i krupnik.. bo te trzy zupy Tymek jada w miarę chętnie.. poza tym jakieś warzywne, kalafiorowa itd no i moja ukochana - barszczyk ukraiński.

zalewajki też nie znam.. a żurku nie umiem ugotować:( jeszcze, bo juz kupiłam żur i będę trenować ;)

jak się czujecie dziś dziewczyny?:)

reklama
Witajcie!

O zalewajce tylko słyszałam (w "Jak rozpętałem...). U nas się takiej zupy nie robi. A ja dzisiaj będę serwować ryż zapiekany z jabłkami, bo jabłka straciły jędrność, a na tarce jeszcze je utrę ;-)

A tak w ogóle to jestem śpiąca, bo córka kolejną niespokojną nockę mi zafundowała (z 3 pobudki) a do tego wstała już po 6 :confused2: ale co mnie cieszy - bardzo chętnie chodzi do przedszkola i nic nie płacze :-) dzisiaj większość dzieci płakała, Dobrusia stanęła i się wydziera do nich: dzieciiiiiiiiiiiii, chodźcie tu jest fajnie :cool2: w planch mam bardzo intensywy dzień o ile nie zalicze zaraz jakiejś drzemki...

Ważyłam sie dzisiaj i waga jak kilka tyg. temu stanęła tak stoi i mam 3,5 kg na plusie, co mnie cieszy, bo nie chciałabym duzo przytyć. Brzuszek za to wysadza mi coraz bardziej ;-)

Do góry