reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Angel to rzeczywiście klocek duży :-) My dopiero wchodzimy w rozmiar 68 :-) ale i tak tyle ubranek już do kartonu poszło ,że aż żal patrzeć :wściekła/y:

Co do mojej wago to zostało mi z przed ciąży 3 kg ,ale niestety długo przed ciążą przytyłam 9 :wściekła/y: więc dalej 12 do zrzucenia , bo też czuję się jak wieloryb . Od poniedziałku jestem na Dukanie ,zobaczymy czy coś da :tak:

Dziewczyny mam do was pytanie odnośnie kąpania . Jak u Was to wygląda ? :confused: Ja codziennie budzę mojego malucha to kąpania i nie wiem czy dobrze robię . Nie mogę poczekać ,aż sam się wybudzi ,bo wtedy jest wieeelllkkkkiiiiiii głód i płacz . W takich warunkach nie da się kąpać :tak:

Do tej pory kąpie go tak przed 21 o 21 flacha ,odkładam do łóżeczka i śpi do 4-5 , czasami obudzi około 2 na picie - kochane dziecko :-) noooo ,ale jak już zje o tej 4-5 to już masakra , nie ma spania tylko marudzenie , kręcenie , postękiwanie i nie wiadomo co jeszcze . Mój tyłek ratuję huśtawka z fisher price :-) tylko nie wiem co będzie jak z niej wyrośnie :wściekła/y:
bo w dzień łóżeczko go parzy . Dziwne to moje chłopisko :rofl2:

reklama
karolina my kapiemy codziennie ok godz 19-20 i nie muszę wybudzać bo on po wcześniejszym karmieniu (16-17) nie śpi w ogóle taką ma porę większej aktywności a jak już się czasem zdarzy że jednak śpi to czekam aż sam wstanie ale nie płacze bo kąpiel go uspokaja nie wiem może już jest przyzwyczajony że po kąpieli będzie jedzonko:confused: w każdym bądź razie dopiero jak się go wykapie, ubierze i wszystkie te inne zabiegi wykona to wtedy zaczyna się domagać kolacji :happy:
angel litera C czyli kładziesz dziecko na plecach prosto np na przewijaku a ono wygina główkę w którąś stronę układa się w takiego rogala..

aina na razie jak stresuje Cię, że w aucie nie widzisz syna to może zamontuj lusterko, wiem że są właśnie takie do tego celu
kasia na rozstępy jeżeli masz ochotę polecam krem mustelli "intensywny krem na rozstępy" ja mam wrażenie, że mi pomaga. fakt że mam mało i płytkie
renia ja podobną koszulę ja ina kupiłam w h&m
vill podziwiam, że jeszcze tyle nie jesz, ja chyba zbyt łakoma jestem. na szczęście Grześ mi na to pozwala. Super, że wizyta udana. Nasz Grześ też układa się w C ;/. Brawo za postępy butelkowe
madziora powodzenia na rehabilitacji, napisz jak było. nas też to czeka
angel mojemu latają nogi i ręce, śmiejemy się, że maraton biegnie
karolina my kąpiemy codziennie, choć w najnowszych zaleceniach mówią że nie ma potrzeby codziennej kąpieli. U nas to trochę rytuał, żeby Grześ wiedział że później jest noc i po niej dostaje jedzonko i zawsze sam zasypia. Druga kwestia, to wg. mnie miło być mu umytym, bo zawsze sie gdzieś uleje, kupka wypłynie itd. Tylko, że my Grzesia nie budzimy tylko do 21 go trzymamy. A karmimy go ok 18-19 i wtedy do 21 spokojnie wytrzymuje

u nas noc fajna. nie pamiętam czy pisałam Wam już jaki nasz synuś jest mobilny. W nocy ostatnio zawsze znajduję go leżącego w poprzek, ale ostatnio obrócił się o 180 st :szok::-). Na macie jak leży robi parę kółek, albo "ucieka" z maty :-). Zauważyłam, ze Grześ jest bardzo wrażliwy na pogodę, jak jest słońce to humor dopisuje, a jak deszcz to i humor płaczliwy.

Zwlokłam się z łóżka przed ósmą - szok, skąd ta siła się bierze; oczywiście Rafał ma w tym swój udział ;-)

Angel u nas też kończynki chodzą czasami, że szok, a niekiedy tak się rączką walnie, że aż mi go szkoda, choć jemu zdaje się to nie przeszkadzać. Czasami (jak przed chwilą - przerwa w pisaniu była - przeszkadza mu takie rzucanie się w zaśnięciu - wtedy wystarczy że nadaktywną rączkę czy nóżkę przytrzymam 5 sekund dosłownie i dziecko śpi.
A literkę C robi leżąc na plecach czyli głowa i nóżki w prawą stronę - czasem rogal w drugą stronę. Jak leży na boczku, to też mu się zdarza wyginać głowę do tyłu, ale tym się chyba nie należy niepokoić.
Zdrowiej kobito.

reniuszek jeszcze nie jeździmy, ale pewnie tam wylądujemy, jeśli będzie trzeba; na razie byliśmy u nefrologa na Ozimskiej (też przy porodówce) i to ona zwróciła uwagę, że jej zdaniem warto by to sprawdzić. No ale skierowanie potrzebne od lekarza domowego, a nasz to totalna sierota po prostu - nie mam do niego za grosz zaufania, o wszytsko trzeba wręcz żebrać (czyt. skierowania) i na pewno przy nim nie zostanę (obiecany był u nas w ośrodku pediatra, ale coś go nie widać, niestety)

karolina u nas też się zdarzało, że jak się dziecko budziło, to od razu mega głód, a jak pojadł, to dalej szedł spać. Szybko się nauczyłam rozpoznawać głód "życia i śmierci" i robiłam tak, że najpierw trochę podkarmiałam (nadal tak robię kiedy trzeba np. wczoraj po powrocie z miasta), potem kąpiel, dojedzenie i spać (czyli zasypia na rękach przy cycu). A bez kąpieli skubaniec nie zaśnie. U nas to też taki rytuał, jak u Kasiulki i też co dzień - bo raz że mu tego wyraźnie brakuje, dwa podzielam zdanie koleżanki w kwestii czystości :tak:
A może spróbuj kąpać go nieco wcześniej? My kąpiemy zazwyczaj koło 19, ale zauważyłam ostatnio, że Rafał zaczyna wtedy już przysypiać i staje się marudny (od 15/16 też jest zawsze aktywny) więc staram się teraz, żeby kąpiel wychodziła wcześniej - nawet tuz po 18; wtedy po jedzeniu zaśnie, a koło 21 znowu się przebudzi - krótki posiłek i śpi potem 4-5h

.......
Ja pewnie zajrzę dopiero wieczorem, chyba że będę ściemniać zamiast pracować - trzeba wziąć się za ciuchy, bo za chwilę nie będzie co dziecku założyć. O - o wilku mowa; no to sobie pospał...

kasiula, villandra dzięki za podpowiedź . Może rzeczywiście spróbuje go kąpać wcześniej :-) kurde to wszystko przez tą huśtawkę z fisher ... moje dziecie jest od niej chyba uzależnione :):)

Hehe karolina tez tam wyslalismy fotki ciekawe czy nas dodadza ;) Like oczywiscie poszedl :-)

My kapiemy co drugi dzien ( a przynajmniej sie staram). Wczesniej bez m. nie kapalam to i 3 dni potrafil bez, a teraz sama kapie to co drugi dzien. Wypada ok 18-19 nawet jak jeszcze nie spi, nie widze sensu go wybudzac na mycie ;-)
Jak sa dobre dni to on juz o tej 19-20 potrafi spac ;)

Kasiulka pytanko jeszcze raz jak dlugo uzywalas dr. Browna butelek i czy widac bylo jakies efekty? :-)

Reniuszek za tydzien wazymy! Na domowej ok 7,5 :-)

Zastanawiam sie nad starym dobrym NUKiem, bo w szpitalu dostal butelke "jednorazowa" ktora mialam do nie dawna i zn niej super sobie pil..

Dobra tata w domu wstajemy sobie jakos spedzic dzien ;-)

Milego!

P.S
Tfu tfu gardlo przeszlo!

Angel dzieki za głos ;)

A co butelek dr.browna - my używaliśmy jak mały miał kolki , niestety kolki się w naszym przypadku były spowodowane nietolerancją laktozy :-( dlatego tez jesteśmy na nutrmigenie i korzystamy z butelek avent , w dr browns była strasznie mała dziurka i mały sie denerwował strasznie przy jedzeniu :wściekła/y:

renia1321 to koszulka z H&M kosztuje aż 39,90 :-D a na dniach będą przeceny więc można je będzie pewnie kupić za grosze. Już się szykuje bo super się nosi i trzasne sobie jeszcze inne kolorki a co :-D:-D

karolina2207 ode mnie like też poszedł na małego przystojniaka :-D

Ostatnia edycja:
reklama
o to mamy takie same bluzeczki z ina tylko ja mam w odcieniach pomarańczowych
angel dr.brwonsa używałam pierwsze 2 tygodnie, zanim pojawiły się problemy z brzuszkiem, a później już tylko Calma

Do góry