reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Dzien dobry. My już po zakupach - tzn. ja, bo małego zastawiłam na macie z dziadkiem, jak wróciłam Rafał smacznie spał i śpi tak do tej pory ;-) Ale następnym razem robię zakupy w mieście - ceny u nas powalają; nie dziwię się potem, ze emeryci narzekają :no:

WSTAWAĆ kobitki i się maldować. Pogoda wprawdzie nie rozpieszcza, ale dzisiaj mamy przecież
DZIEŃ DZIECKA
Pierwszy w życiu naszych najmłodszych szkrabów.
Tak więc wszystkim maluchom, także tym starszym składam najserdeczniejsze życzenia zdrowia, radości i uśmiechu na każdy dzień.
I po buziaku dla każdego.

reklama
oj tunia nie wiem - pewnie pcha piąstki do buzi i ślini się na potęgę? To na tym etapie ponoć norma. Ząbki generalnie około 5-6 miesiąca, ale wiadomo że od każdej reguły są wyjątki i zdarzają sie pierwsze ząbki na każdym etapie rozwoju - także w 2-3 miesiącu czy nawet po urodzeniu...

ja tylko wpadam teraz przesłaćpo buziaku dla Waszych maluchów :-):-)
Zaraz jedziemy do neurologa, trzymajcie kciuki. A późenej do moich rodziców, gdzie zostaje już na cały tydzień. Ciał

WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE DLA DZIECIACZKÓW

lolipops_Israel.jpg

Kasiulka trzymam kciuki &&&& i miłego tygodnia u rodziców
:-)

Tunia możliwe że to ząbki , ale też mało prawdopodobne . Mój Borysław ślinił się na potęgę już od drugiego miesiąca , a pierwszy ząbek wyszedł mu jak miał 8-9 miesięcy :dry:choć koleżanki synek pierwszego ząbka miał w wieku trzech miesięcy :tak:

Villandra dobra z Ciebie gospodyni :-)

Dusia od wczoraj też ma gorsze momenty , ciężko się jej wyciszyć . Może jakiś skok , albo co :confused:

Dziewczyny czy wasze dzieciaczki miały po szczepieniu gorączke? Bo moja Roksana wczoraj była marudna i płaczliwa cały dzien a teraz ma goraczke 37,4 :( muszę leciec do apteki i kupic czopki bo jak wzrośnie to trzeba będzie dać, a ile w ogóle dni może taka gorączka sie utrzymywać??

U nas deszczowo od rana i zimno :/ myslałam ze pójdziemy na spacer bo na mieście miały być jakie konkursy itp dla dzieci aler niestey siedzimy w domku :(

Wszystkiego najlepszego dla naszych maluchów, tych małych i dużych :DD

Witam.

Wszystkiego najlepszego dla naszych maluchów:-)

lastpetunia- mój nie miał goraczki, ale był marudny i dałam mu calpol

kasiulka- poowdzenia u lekarza i miłego pobytu u rodziców. Ale ci zazdroszczę ze tak często możesz rodziców odwiedzać

Villandra- uroki mieszkania na wsi, w mniejszych miastach sa fajne, ale ceny zwalaja z nog, ceny czasami 100% wyzsze niz w miastach. Akrostki na poloczku mogły wyskoczyc po miodzie, to silny alergen podobno, choć mojemu nic nie jest:-)

tunia- mój sie ślini na potęge, wkłada piąstki do buzi, i sobie tam masuje, Ja mu czasami przytrzmuje gryzaka i widze ze mu lepiej, wiec u nas na pewno już dziąsła swedza

pogoda jak na irlandie przystało- nieciekawa:/ ale jeszcze miesiac i lece do Polski i mam nadzieje ze pogoda mi dopisze:-)
Mały pod karuzelą, ale cos mi steka i musze isc po niego.

lastpetunia u takich maluchów temperatura do 37,5 to zakres normalny, do 38 to tempratura łagodne podwyższona. Mój po szczepieniu miał max. 38.1wtedy obserwowałam czy nic się nie dzieje i czy nie wzrasta.A lekarz kazał dać przeciwgorączkowe czopki gdy temperatura przekroczy 38.5, mieliśmy przygotowany Efferalgan w czopkach taki z zajączkiem,Efferalgan, czopki doodbytnicze, 80 mg, 10 szt - Portal Dbam o Zdrowie ale uniknęliśmy dawania..
juz pisałam ze był dosc marudny i płaczliwy więc dostał Vibrurcol , to takie czopki homeopatyczne w stanach niepokoju

Ostatnia edycja:
Tunia myślę że każda z nas zaobserwowała u swojego maluszka intensywne ślinienie się i pchanie rączek do buziaka, znalazłam na edziecko.pl takie uzasadnienie ślinienia się:

"Rusza masowa produkcja śliny. Ślinienie się nie jest jeszcze raczej związane z ząbkowaniem, większość dzieci zaczyna ząbkować ok. 5 miesiąca (choć u niektórych maluchów pierwsze zęby pojawiają się dopiero po skończeniu roku). Nie przestrasz się, jeśli niemowlę zacznie pokasływać (bez innych objawów infekcji) - nie nadąża jeszcze z przełykaniem śliny, stąd chrząkanie i kaszel. Jeśli maluch wciąż ma mokry dekolt i ubranko, zakładaj mu miękki śliniaczek wykończony od spodu nieprzemakalną folią."
i
"W trzecim miesiącu życia dzieci zaczynają obficie się ślinić, gdyż właśnie wtedy zaczyna się normalne, czyli znaczne, wydzielanie śliny, a dziecko nie umie jej na razie połykać. W tym okresie większość dzieci zaczyna także wkładać rączki do buzi, gdyż system nerwowy dojrzewa, poprawia się koordynacja ruchowa i zaczyna się tzw. faza oralna w rozwoju psychicznym - usta w tej fazie są najważniejszym sposobem poznawania świata i dostarczają najwięcej przyjemności."

Natomiast ja mam swoistego rodzaju problem z Antosiem. Mianowicie od samego początku mały jest niezłym ssakiem i w związku z tym podawałam mu smoka by nie wisiał całymi godzinami na piersi. A od jakiegoś tygodnia Antoś porzucił smoka na rzecz swojej piąstki lub o zgrozo kciuka :szok::szok: Martwi mnie ten fakt, bo o ile smoka prędzej czy później będzie można się pozbyć o tyle kciuka nie da się wyrzucić :no: Dziewczyny czy powinnam Antosiowi pozwolić samemu zaspokajać potrzebę ssania, czy też tępić uparcie wkładanie rączek do paszczy. No i o ile w dzień pozwalam mu na pchanie piąstek do buziaka o tyle w nocy już nie...
co robić???

No i wszystkiego najlepszego dla wszystkich maluchów tych większych i tych mniejszych!!

lastpetunia u nas po pierwszym szczepieniu bylo dziwnie bo szczepilismy sie w pon i jak wrocilismy to spał łądnie we wtorek goraczka 38,5 i dawalam mu te czopki z zajaczkiem spadla, sroda cisza a czwartek, pt sobota mial znowu podwyzszona tak do 37,5. W przyszlym tygodniu idziemy sie szczepic kupilam ten krem na znieczulenie zobaczymy jak to pomoze.
Moja dzieciaczyna dzis jak wstala o 6 to tate zgonilismy aby zminil pieluszke i troche sie pozajmowal malenstwem, tata uspal maluszka pojechal do pracy a my pospalismy jeszcze do 9 :) Zjedlismy przebralismy sie i teraz znowu spi ale w taka pogode to ja tez bym poszla spac
Ucalujcie swoje maluszki

Aina o jak dobrze ze nie jestem sama - moj ma to samo - nie chce smoczkz tylko woli swoje raczki, ma je praktycznie caly czas w buzi a jak chce juz spac bo jest zmeczony to bach i kciuk. Jak tylko widze albo slysze bpo straszeni glosno go ssie na poczatku to lece i wyjmuje mu kciuka i zamieniam na smoka ale on pluje nim strasznie, udaje sie ze dusi kaszle kicha i wszytsko naraz nagle. Tak sobie wymyslilma ze mu kupie inny smoczek bo ten byl 0+ a nastepne sa chyba 3+ i zobacze moze ten ma juz za maly?

Ostatnia edycja:
reklama
Mój Kacperek tez się już ślini i ma nadprodukcje tej śliny przez to czasem się budzi w nocy i kaszle.. podobno maluchy nie potrafia jej jeszcze połykać.. No i raczki w buzi to norma, prawie cała czasem wchodzi:szok:
a potem wymiotowanie ulewanie i mama w strachu cała...podobno dzieci sie tak same uspakajają, ale co za dużo to chyba niezdrowo... u nas czasem da rade podmienić na smoka, a czasem nie, ot zależy od nastroju chłopaka...czasem do reki daje pieluche i zaczyna sie nią bawic ...ale zwykle reka jest smaczniejsza i fajniejsza do zabawy... nio i mamy problem z ciemieniucha dzis zaczniemy walczyc

Ostatnia edycja:
Do góry