reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Dzien dobry. My już po zakupach - tzn. ja, bo małego zastawiłam na macie z dziadkiem, jak wróciłam Rafał smacznie spał i śpi tak do tej pory ;-) Ale następnym razem robię zakupy w mieście - ceny u nas powalają; nie dziwię się potem, ze emeryci narzekają :no:

WSTAWAĆ kobitki i się maldować. Pogoda wprawdzie nie rozpieszcza, ale dzisiaj mamy przecież
DZIEŃ DZIECKA
Pierwszy w życiu naszych najmłodszych szkrabów.
Tak więc wszystkim maluchom, także tym starszym składam najserdeczniejsze życzenia zdrowia, radości i uśmiechu na każdy dzień.
I po buziaku dla każdego.

reklama
oj tunia nie wiem - pewnie pcha piąstki do buzi i ślini się na potęgę? To na tym etapie ponoć norma. Ząbki generalnie około 5-6 miesiąca, ale wiadomo że od każdej reguły są wyjątki i zdarzają sie pierwsze ząbki na każdym etapie rozwoju - także w 2-3 miesiącu czy nawet po urodzeniu...

ja tylko wpadam teraz przesłaćpo buziaku dla Waszych maluchów :-):-)
Zaraz jedziemy do neurologa, trzymajcie kciuki. A późenej do moich rodziców, gdzie zostaje już na cały tydzień. Ciał

WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE DLA DZIECIACZKÓW

lolipops_Israel.jpg

Kasiulka trzymam kciuki &&&& i miłego tygodnia u rodziców
:-)

Tunia możliwe że to ząbki , ale też mało prawdopodobne . Mój Borysław ślinił się na potęgę już od drugiego miesiąca , a pierwszy ząbek wyszedł mu jak miał 8-9 miesięcy :dry:choć koleżanki synek pierwszego ząbka miał w wieku trzech miesięcy :tak:

Villandra dobra z Ciebie gospodyni :-)

Dusia od wczoraj też ma gorsze momenty , ciężko się jej wyciszyć . Może jakiś skok , albo co :confused:

Dziewczyny czy wasze dzieciaczki miały po szczepieniu gorączke? Bo moja Roksana wczoraj była marudna i płaczliwa cały dzien a teraz ma goraczke 37,4 :( muszę leciec do apteki i kupic czopki bo jak wzrośnie to trzeba będzie dać, a ile w ogóle dni może taka gorączka sie utrzymywać??

U nas deszczowo od rana i zimno :/ myslałam ze pójdziemy na spacer bo na mieście miały być jakie konkursy itp dla dzieci aler niestey siedzimy w domku :(

Wszystkiego najlepszego dla naszych maluchów, tych małych i dużych :DD

Witam.

Wszystkiego najlepszego dla naszych maluchów:-)

lastpetunia- mój nie miał goraczki, ale był marudny i dałam mu calpol

kasiulka- poowdzenia u lekarza i miłego pobytu u rodziców. Ale ci zazdroszczę ze tak często możesz rodziców odwiedzać

Villandra- uroki mieszkania na wsi, w mniejszych miastach sa fajne, ale ceny zwalaja z nog, ceny czasami 100% wyzsze niz w miastach. Akrostki na poloczku mogły wyskoczyc po miodzie, to silny alergen podobno, choć mojemu nic nie jest:-)

tunia- mój sie ślini na potęge, wkłada piąstki do buzi, i sobie tam masuje, Ja mu czasami przytrzmuje gryzaka i widze ze mu lepiej, wiec u nas na pewno już dziąsła swedza

pogoda jak na irlandie przystało- nieciekawa:/ ale jeszcze miesiac i lece do Polski i mam nadzieje ze pogoda mi dopisze:-)
Mały pod karuzelą, ale cos mi steka i musze isc po niego.

lastpetunia u takich maluchów temperatura do 37,5 to zakres normalny, do 38 to tempratura łagodne podwyższona. Mój po szczepieniu miał max. 38.1wtedy obserwowałam czy nic się nie dzieje i czy nie wzrasta.A lekarz kazał dać przeciwgorączkowe czopki gdy temperatura przekroczy 38.5, mieliśmy przygotowany Efferalgan w czopkach taki z zajączkiem,Efferalgan, czopki doodbytnicze, 80 mg, 10 szt - Portal Dbam o Zdrowie ale uniknęliśmy dawania..
juz pisałam ze był dosc marudny i płaczliwy więc dostał Vibrurcol , to takie czopki homeopatyczne w stanach niepokoju

Ostatnia edycja:
Tunia myślę że każda z nas zaobserwowała u swojego maluszka intensywne ślinienie się i pchanie rączek do buziaka, znalazłam na edziecko.pl takie uzasadnienie ślinienia się:

"Rusza masowa produkcja śliny. Ślinienie się nie jest jeszcze raczej związane z ząbkowaniem, większość dzieci zaczyna ząbkować ok. 5 miesiąca (choć u niektórych maluchów pierwsze zęby pojawiają się dopiero po skończeniu roku). Nie przestrasz się, jeśli niemowlę zacznie pokasływać (bez innych objawów infekcji) - nie nadąża jeszcze z przełykaniem śliny, stąd chrząkanie i kaszel. Jeśli maluch wciąż ma mokry dekolt i ubranko, zakładaj mu miękki śliniaczek wykończony od spodu nieprzemakalną folią."
i
"W trzecim miesiącu życia dzieci zaczynają obficie się ślinić, gdyż właśnie wtedy zaczyna się normalne, czyli znaczne, wydzielanie śliny, a dziecko nie umie jej na razie połykać. W tym okresie większość dzieci zaczyna także wkładać rączki do buzi, gdyż system nerwowy dojrzewa, poprawia się koordynacja ruchowa i zaczyna się tzw. faza oralna w rozwoju psychicznym - usta w tej fazie są najważniejszym sposobem poznawania świata i dostarczają najwięcej przyjemności."

Natomiast ja mam swoistego rodzaju problem z Antosiem. Mianowicie od samego początku mały jest niezłym ssakiem i w związku z tym podawałam mu smoka by nie wisiał całymi godzinami na piersi. A od jakiegoś tygodnia Antoś porzucił smoka na rzecz swojej piąstki lub o zgrozo kciuka :szok::szok: Martwi mnie ten fakt, bo o ile smoka prędzej czy później będzie można się pozbyć o tyle kciuka nie da się wyrzucić :no: Dziewczyny czy powinnam Antosiowi pozwolić samemu zaspokajać potrzebę ssania, czy też tępić uparcie wkładanie rączek do paszczy. No i o ile w dzień pozwalam mu na pchanie piąstek do buziaka o tyle w nocy już nie...
co robić???

No i wszystkiego najlepszego dla wszystkich maluchów tych większych i tych mniejszych!!

lastpetunia u nas po pierwszym szczepieniu bylo dziwnie bo szczepilismy sie w pon i jak wrocilismy to spał łądnie we wtorek goraczka 38,5 i dawalam mu te czopki z zajaczkiem spadla, sroda cisza a czwartek, pt sobota mial znowu podwyzszona tak do 37,5. W przyszlym tygodniu idziemy sie szczepic kupilam ten krem na znieczulenie zobaczymy jak to pomoze.
Moja dzieciaczyna dzis jak wstala o 6 to tate zgonilismy aby zminil pieluszke i troche sie pozajmowal malenstwem, tata uspal maluszka pojechal do pracy a my pospalismy jeszcze do 9 :) Zjedlismy przebralismy sie i teraz znowu spi ale w taka pogode to ja tez bym poszla spac
Ucalujcie swoje maluszki

Aina o jak dobrze ze nie jestem sama - moj ma to samo - nie chce smoczkz tylko woli swoje raczki, ma je praktycznie caly czas w buzi a jak chce juz spac bo jest zmeczony to bach i kciuk. Jak tylko widze albo slysze bpo straszeni glosno go ssie na poczatku to lece i wyjmuje mu kciuka i zamieniam na smoka ale on pluje nim strasznie, udaje sie ze dusi kaszle kicha i wszytsko naraz nagle. Tak sobie wymyslilma ze mu kupie inny smoczek bo ten byl 0+ a nastepne sa chyba 3+ i zobacze moze ten ma juz za maly?

Ostatnia edycja:
reklama
Mój Kacperek tez się już ślini i ma nadprodukcje tej śliny przez to czasem się budzi w nocy i kaszle.. podobno maluchy nie potrafia jej jeszcze połykać.. No i raczki w buzi to norma, prawie cała czasem wchodzi:szok:
a potem wymiotowanie ulewanie i mama w strachu cała...podobno dzieci sie tak same uspakajają, ale co za dużo to chyba niezdrowo... u nas czasem da rade podmienić na smoka, a czasem nie, ot zależy od nastroju chłopaka...czasem do reki daje pieluche i zaczyna sie nią bawic ...ale zwykle reka jest smaczniejsza i fajniejsza do zabawy... nio i mamy problem z ciemieniucha dzis zaczniemy walczyc

Ostatnia edycja:
Do góry